Kuinka monta noppaa voi suorittaa yhdessä viikossa? Visiiri testasi helpot kurssit

Moni opiskelija havahtuu keväällä siihen, että Kelan toiveet ja oma opintotahti eivät kohtaa. Opintotuen takaisinmaksulta voi välttyä nakuttelemalla niin sanottuja helppoja noppia. Toimittaja testasi, kuinka paljon opintopisteitä saa rutistettua kasaan viidessä päivässä.

Teksti: Hanna Eskelinen

Kuvitus: Pauliina Lindell

Kuinka monta noppaa on mahdollista takoa noin viikon työllä? Lähdin ottamaan asiasta konkreettisesti selvää. Noin kahdeksan tunnin päivittäisellä panostuksella opintopisteitä saikin kasaan kohtuullisen hyvin. Homma vaati lähinnä perslihaksia ja toimivan hiirikäden, jolla kurssimateriaalin saattoi naksutella läpi parhaimmillaan alle tunnissa. 

Helpot kurssit etsittiin Nopat.me-sivustolta.

Ensimmäiseksi kokeiluun lähti Tampereen yliopiston pöhinäpaja Hubsin kurssi itsensä brändäämisestä. Oman brändikirjan tekemiseen meni nelisen tuntia, joka on noin puolet kurssin suositellusta ajankäytöstä. Nopeamminkin olisi sujunut, jos olisi pitänyt kiirettä.  

Seuraavaksi halusin kurssin, jossa on vähän vähemmän näperreltävää. Valitsin suoritettavaksi helppojen noppien klassikon, Helsingin yliopiston kehittämän Elements of AI:n. Kurssi ei kuitenkaan ollut niin helppo kuin aluksi oletin. Jouduin hieman koputtelemaan matemaattisen osaamisen otsalohkojani, jotta sain laskutehtävät suoritettua kunnialla.  

Huomattavasti helpommin noppia irtosi esimerkiksi palvelumuotoilun johdatuskurssilta tai kyberturvallisuutta käsittelevällä kurssilta.  

KURSSIEN ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat hiukan oppilaitoksesta riippuen. Ilmoittautuminen ja opintosuorituksen saaminen Sisuun vaativat jonkin verran työtä, mutta se oli loppujen lopuksi helppo homma. Joidenkin kurssien kohdalla suorituksia merkitään rekisteriin vain kerran kuussa, joten noppia saattaa joutua odottelemaan hetken.  

Valtaosan kursseista pystyin suorittamaan nopealla aineiston selaamisella ja käyttämällä tenteissä yleissivistystä. Pieni varoituksen sana: Helsingin yliopiston Mooc-kurssit olivat täynnä kaikenlaisia pikkutehtäviä ja aineiston joukkoon ripoteltua sälää. Välillä osasuorituksia sai kunnolla etsiä, jotta ne pääsi tekemään ja sai kurssin suoritettua. 

Loppujen lopuksi noppien takomisessa ei tullut vastaan niinkään aika vaan oma jaksaminen. Kun viikon aikana klikkailee läpi useamman kymmentä monivalintatenttiä, alkaa yksinkertaisesti kyllästyttää. Kokeilun alussa ajattelin, että ”tämähän voisi olla tällaista mukavaa puuhastelua”. Kokeilun lopussa oli vaikea tarkentaa katsetta muualle kuin läppärin näyttöön, ja jokainen hauskaksi tarkoitettu tehtävä sai leukapielet kiristymään siinä määrin, että pelkäsin menettäväni yhden poskihampaistani.  

Mutta tulipahan taottua.