Aineiston keruu oli gradun parasta antia – ”Sai tehdä itseään tiedetyksi ja luoda kontakteja”

Teksti: Eli Harju

Kuvat: Maija Leppälän kotiarkisto

Maija Leppälän gradu viivästyi koronan ja töihin paluun vuoksi, mutta motivaatiosta ei ollut pulaa missään vaiheessa.

”Jos aikataulu olisi antanut myöten, olisin saanut sen varmasti valmiiksi jo vuoden 2020 alussa.”

Leppälä on aikaisemmalta koulutukseltaan metsätalousinsinööri. Metsähallituksen ja ympäristöjärjestöjen väliset kiistat olivat kiinnostaneet häntä jo pitkään, joten maisterivaiheessa hän hakeutui harjoitteluun Akordiin, joka oli juuri aloittamassa sovittelukoulutukset Metsähallitukselle.

”Pitkään puntaroin, pitäisikö nyt mennä niin sanotusti metsästä pihalle ja oppia jostain muusta, mutta toisaalta nyt pystyi syventämään aikaisempaa kokemusta.”

Monelle lopputyön tekijälle aineiston kerääminen saattaa tuntua raskaalta. Leppälälle koulutuksiin osallistuminen kuitenkin oli paras osuus ja sen muistoihin palaaminen motivoi kirjoitusvaiheessakin.

”Graduseminaarissa puhuttiin siitä, että moni ei haluaisi mennä sinne ihmisten pariin haastattelemaan, mutta minulle se oli prosessin suurin anti. Sai tehdä itseään tiedetyksi ja luoda kontakteja. Sieltä jäi sellaisia tuttuja, joihin voi myöhemminkin olla yhteydessä.”

Raakaversion antaminen yhteistyökumppanien luettavaksi oli myös suuri työvoitto. Kokonaisarvosana oli siihen nähden toissijainen, vaikka sekin tuli Leppälälle ”positiivisena yllätyksenä”.

Konfliktien sovittelu jäi kiinnostamaan myös tulevaisuudessa.

”Pidän silmät auki, jos vaikka työrintamalla tulisi mahdolliseksi hakeutua sille puolelle. Olen myös miettinyt, että kävisin vapaaehtoisen sovittelijakoulutuksen. Siinä on niin paljon elementtejä, joista voi ammentaa.”

Aiheen sovittaminen aluetieteeseen vaati Leppälältä ajoittain pohdintaa, mutta lopulta se asettui muotoonsa hyvin.

Ainoa raskas osa gradun tekemistä oli viimein antaa sen olla. Viimeiset viilaukset tuntuivat välillä loputtomalta pyörittelyltä.

”Piti osata lopulta sanoa, että nyt en enää palaa tähän.”

GRADU

OTSIKKO: ”Me vastaan he -asetelmasta me yhdessä -asetelmaan”: Metsähallituksen toimihenkilöiden kokemuksia ja käsityksiä yhteistyö ja vuorovaikutustaidoistaan
MITTA: 63 sivua.
ALA: Hallintotieteiden maisteriohjelma.
KAUAN KESTI? Aineiston keruu alkoi syksyllä 2019, välissä kesä taukoa ja työ valmistui helmikuussa 2021.
JÄIKÖ TRAUMOJA? Ei. ”Oli parasta koko opiskeluajassa!”