Hippoksen asukastoimikunta herättää kritiikkiä
Toas Hippoksen ensimmäisen asukastoimikunnan jäsenistö ja toiminta on herättänyt närkästystä asukkaiden keskuudessa.
Teksti: Juuso Pikkarainen
Kuvat: Joel Peltonen

Toasin uudiskohteessa Hippoksessa on syntynyt närkästystä ja keskustelua asukastoimikunnan järjestäytymisestä. Asukkaiden mukaan joukko lääketieteen opiskelijoita toi asukastoimikunnan perustamiskokoukseen yllätysjäseniä, joiden äänten avulla toimikuntaan mahtui vain lääketieteen opiskelijoita, ja muut toiminnasta kiinnostuneet jätettiin toimikunnan ulkopuolelle.
Visiiri on haastatellut asukastoimikunnan kokoukseen osallistunutta asukasta. Hän esiintyy jutussa nimettömänä, koska hän asuu kohteessa ja joutuu olemaan tekemisissä asukastoimikunnan jäsenten kanssa.
Hippos on Toasin historian suurin hanke, johon on tulossa 745 asuntopaikkaa. Joulukuussa 2024 Hippoksessa järjestettiin ensimmäinen asukaskokous, jonka tarkoituksena oli muodostaa asukastoimikunta. Asukastoimikunta hallinnoi Toasilta saatavaa vuosittaista budjettia, jota käytetään asukkaiden yhteisiin hankintoihin ja tapahtumiin. Hippoksen budjetti vuodelle 2025 on 1834 euroa.
Asukkaiden Telegram-ryhmään oli laitettu ennen kokousta kysely osallistujien määrästä tarjoiluja varten. Visiirin haastatteleman asukkaan ihmetykseksi kokoukseen ilmaantui huomattavasti suurempi määrä ihmisiä kuin kyselyn mukaan oli ollut odotettavissa.
Kokous järjestäytyi ja todettiin lainvoimaiseksi. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin käsiäänestyksellä Elias Vidlund.
“Siinä oli sellainen yleinen ilmapiiri, että nyt vaan äänestetään”
Kokouksen ensimmäinen varsinainen asia oli asukastoimikunnan koon päättäminen. Toasin suositus toimikunnan kooksi on puheenjohtaja ja 3–8 muuta jäsentä. Kokoehdotuksia tuli kokouksessa kolme: puheenjohtajaksi hakenut Mikko Jaskari ehdotti kahdeksaa jäsentä ja puheenjohtajaksi valittu Vidlund neljää jäsentä. Kolmanneksi vaihtoehdoksi nousi kompromissiehdotus kuudesta jäsenestä.
Jaskarin esitys kahdeksasta jäsenestä sai 10 ääntä eli 40 % äänistä, Vidlundin esitys neljästä jäsenestä 11 ääntä eli 44 % äänistä ja kompromissiesitys 4 ääntä, 16 % äänistä.
Hyvän kokouskäytännön mukaan kahdesta eniten ääniä saaneesta vaihtoehdosta järjestetään uusi äänestys, jos yksikään vaihtoehto ei saa yli puolta äänistä. Asukaskokouksessa näin ei kuitenkaan toimittu, vaan Vidlundin esitys neljän jäsenen asukastoimikunnasta päätettiin hyväksyä.
“Siinä oli sellainen yleinen ilmapiiri, että nyt vaan äänestetään”, Vidlund sanoo Visiirille.
Vidlundin mukaan kukaan kokouksessa ei toivonut toista äänestyskierrosta, mutta sellainen olisi varmasti tehty, jos joku olisi sitä toivonut.
“Mielestäni kokous tuli siihen konsensukseen, että se on helpoin suorittaa sillä yhdellä kierroksella. Että turhaa täällä istutaan nyt, äänestetään ja mennään eteenpäin.”
Visiirin haastatteleman asukkaan mukaan tämä herätti ihmetystä niin kokouksessa kuin myös jälkikäteen Jodelin Hippos-kanavalla, jossa toimintaa on luonnehdittu esimerkiksi “lääkisläisten hyvävelikerhon” touhuksi.
“Toimikuntaan oli yhteensä 10 halukasta, ja kahdeksan olisi ollut se suurin mahdollinen koko, minkä valitseminen olisi tavallaan ollut loogista, sillä Hippoksesta tulee valmistuttuaan Toasin kaikkien aikojen suurin kohde”, asukas jatkaa.
“Heillä oli tällainen viiden hengen jätkäporukka, jotka olivat selvästi etukäteen sopineet, että nämä henkilöt valitaan asukastoimikunnaksi”
Asukas epäilee Vidlundin ajaneen pientä asukastoimikunnan kokoa siksi, että toimikuntaan olisi päässyt sisään vain paikalla olleista lääketieteen opiskelijoista koostuva joukko.
“Heillä oli tällainen viiden hengen jätkäporukka, jotka olivat selvästi etukäteen sopineet, että nämä henkilöt valitaan asukastoimikunnaksi”, asukas sanoo.
Vidlund kiistää väitteet suhmuroinnista.
“Asukastoimikuntaan hakeminen tuli puheeksi koulussa, ja oli paljon ihmisiä, joista se vaikutti siistiltä. Ja sitten se lähti puskaradion kautta leviämään, että Hippoksessa asuvat kaverit tulisivat kokoukseen”, Vidlund selittää.
Asukastoimikuntaan valittiin vuodelle 2025 Matias Piippolainen, Niko Somppi, Henri Leino ja Aleksi Säkkinen. He ovat kaikki lääketieteen opiskelijoita ja Vidlundin mukaan keskenään ennalta tuttuja. Vidlund valittiin puheenjohtajaksi 13 äänellä.
“Kyllä minä ymmärrän tuon näkökulman [suhmuroinnista], mutta haluan kuitenkin muistuttaa, että meitähän sitoo samat säännöt kuin kaikkia Toasilla, että meidän täytyy hoitaa valtaosan asukkaiden etujen mukaisia asioita sinne.”
“Loppujen lopuksi meidän päätäntävaltamme liittyy siihen 1800 euroon plus niihin hiluihin, joita tulee jatkossa valmistuvista taloista. Että ei se nyt aivan massiivinen [summa] ole.”
Toasin palvelujohtaja Pia Ylimäki kertoo sähköpostitse, että Toasilla ei ole “mitään syytä ryhtyä erityistoimiin niin kauan kuin asiat ovat tapahtuneet asianmukaisesti.”
Hän kuitenkin lisää Toasin neuvon olevan, että kaikki innokkaat päästettäisiin mukaan asukastoimintaan, sillä yleensä ongelmana on, että kiinnostuneita on vähemmän kuin toivottaisiin.
”Asukastoimikunta ei ole saanut aikaan mitään”
Asukas harmittelee kokouksen lopputulosta, mutta enemmän häntä närkästyttää valitun asukastoimikunnan toiminta ensimmäisinä kuukausinaan.
“Kauniit oli lupaukset hankinnoista ja yhteisöllisyyden edistämisestä, mutta näiden ensimmäisten kuukausien aikana asukastoimikunta ei ole saanut aikaan mitään. Viestintä on hyvin heikkoa eivätkä he Telegramissa osallistu keskusteluihin tai vastaile asumiseen liittyviin kysymyksiin, joka on yksi asukastoimikunnan tehtävistä”, asukas kertoo.
Myös esimerkiksi kokouspöytäkirjoja on asukkaan mukaan saatu odottaa ja vaatia.
“Vasta puolentoista kuukauden Jodel-myllyn jälkeen pöytäkirja tuli viimein luettavaksi”, asukas sanoo.
Jodelissa toisia ärsyttää toimikunnan jäsenten väitetty taktikointi, toisia vain kommunikaation puute.
Vidlundin mukaan toimikunta on tehnyt parhaansa. Monet viivästykset liittyvät hänen mukaansa siihen, että Hippos on edelleen työn alla oleva kohde, jossa asioita tehdään ensimmäistä kertaa.
“Meille on esimerkiksi tulossa coworking space, ja on selvitelty, kuka on vastuussa sen sisustamisesta: ollaanko se me, onko se Toas, mistä tulee rahoitus, kuinka suuri budjetti on, mitä sinne tulee, ja niin edelleen.”
Samoin yhteiskäyttötavaroiden hankinta on viivästynyt, sillä Toasilta on tulossa Hippokseen yhteiskäyttötavaroiden automaatti, mutta Vidlundin mukaan sen sisällöstä ei ole annettu tietoa kuin vasta hiljattain.
“Ehkä tässä on ollut myös sellainen tietty varovaisuus, että ollaan koko ajan kuitenkin tavallaan suurennuslasin alla. Ja sitten jos me lähdetään hommaamaan asioita päättömästi ja sitten ne tuleekin myöhemmin Toasilta, niin päällekkäisyys ei ole ihan kauhean optimi.”
Kritiikki heikosta viestinnästä johtuu Vidlundin mukaan siitä, että Hippoksen Telegram-chatissa on paljon aktiivisia jäseniä, jotka ehtivät vastaamaan esitettyihin kysymyksiin ennen asukastoimikunnan jäseniä.
“Totta kai heitä sitten täydennetään, jos meillä on jotain sellaista tietoa, jota toimikunnan ulkopuolisilla ei ole.”
Yleisesti ottaen Vidlund toivoisi asukkailta aktiivisuutta ja kärsivällisyyttä. Hänen mukaansa asukastoimikunta haluaa kuulla asukkaiden mielipiteitä niin hankintojen ja tapahtumien suhteen, mutta monien asioiden hoitaminen on hidasta ja vaikeaa ensimmäistä kertaa. Lisäksi hän muistuttaa asukastoimikunnan kauden olevan vuoden mittainen. Uusi asukastoimikunta valitaan marraskuussa.
“Ollaan Toasinkin kanssa käyty keskustelua siitä, että marraskuun kokouksessa puhutaan, että millainen tämä vuosi on ollut ja millaisia pestejä sitten tulevalle kaudelle.”
Tällöin olisi Vidlundin mukaan tarkoitus myös avata keskustelu toimikunnan koosta, koska sekä asukkaat että Toas ovat kyseenalaistaneet asukastoimikunnan pienen jäsenmäärän.