Inflaatio on nyt täälläkin – Opiskelijalounaan hinta nousi

Opiskelija-aterioiden enimmäishintoja nostettiin. Hinta laskee hieman ensi vuoden alussa. 

Korkeakouluopiskelijoiden opiskelijalounaan hinta nousi 50 sentillä lokakuun alusta alkaen. Korotuksen jälkeen tavallinen aterian hinta on 3,20 euroa.  

Hinnankorotuksen syynä on se, että opiskelijaravintoloiden kulut ovat nousseet inflaation vuoksi. Valtioneuvoston asetus sitoo ravintolat enimmäishintaan, joka on aiemmin ollut viisi euroa. Valtioneuvosto reagoi inflaatioon korottamalla enimmäishintaa 5,5 euroon.  

Ateriatukea opiskelijalounaille maksetaan 2,30 euroa aterialta, joten aiemmin aterian hinnasta on opiskelijan maksettavaksi yleensä jäänyt 2,70 euroa. Ateriatukea ei kuitenkaan koroteta samaa tahtia, joten 50 sentin enimmäishinnan korotus tulee nyt opiskelijan maksettavaksi, ja aterian hinnaksi tulee 3,20 senttiä.  

Opiskelijalounaan hinta laskee jälleen vuodenvaihteessa, sillä hallitus päätti budjettiriihessä nostaa ateriatukea 25 sentillä vuoden 2023 alusta. Näin ollen opiskelija-aterian hinta lienee ensi vuoden alusta 2,95 euroa.  

Vastaava veivaus enimmäishintojen ja ateriatukien kanssa nähtiin viimeksi syksyllä 2020, jonka lopputuloksena aterian hinta nousi 2,60 eurosta ensin 3,06 euroon, ja lopulta laskien 2,70 euroon.  

Lue myös: 46-sentin kysymys, mihin opiskelijalounaan hinnankorotus menee