Lukuvuoden avajaisten puheissa toistui rasismin vastainen työ yliopistossa – Katso kuvakooste avajaisjuhlasta

Yliopiston lukuvuosi avattiin maanantaina juhlavin menoin.

Teksti: Maria Muilu

Kuvat: Inka Auranen

Tampereen yliopiston lukuvuoden 2023–2024 avajaisia vietettiin maanantaina 4. syyskuuta. Avajaiset järjestettiin keskustakampuksen juhlasalissa.

Tilaisuuden avajaispuheen piti Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

”Koskaan aiemmin yli 40-vuotisen urani aikana yliopistoinstituutioon ei ole kohdistunut niin suuria odotuksia kuin nyt. Meillä on nyt näytön paikka, ja tässä meillä ei ole varaa epäonnistua”, Hämäläinen sanoi.

Opiskelijoita hän kehotti nauttimaan opiskeluajasta ja verkostoitumaan.

”Kerätkää osaamista ja verkostoja, joilla pääsette rakentamaan parempaa maailmaa.”

Hän kannusti kaikkia lähtemään kansainväliseen opiskelijavaihtoon nyt, kun se on jälleen helpompaa.

”Tulevaisuudessa kyky työskennellä monikulttuurisessa yhteisössä korostuu, ja se myös rikastuttaa elämää.”

Hämäläinen myös korosti, että on tärkeää saada kansainväliset opiskelijat tuntemaan olonsa tervetulleiksi. Hän sanoi, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ja että kaikenlaiselle rasismille tulee olla nollatoleranssi.

Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

AVAJAISTEN juhlapuheen piti kunta- ja alueministeri ja Tampereen yliopiston alumni Anna-Kaisa Ikonen (kok).

Hän korosti puheessaan yliopiston merkitystä koko Tampereen kaupungille. Ikonen on myös Tampereen entinen pormestari.

Myös Ikonen nosti puheessaan esiin rasismin vastaisen työn teemoja. Hän sanoi, että Suomeen työhön tai opiskelemaan tulevien on voitava kokea itsensä tervetulleiksi. Hän sanoi Suomen olleen ja olevan tasa-arvon mallimaa.

”Samalla on tunnustettava, että meillä on vielä paljon töitä tehtävänä tällä saralla. Työ tärkeiden asioiden eteen vaatii pitkäjänteisyyttä ja yhteistä tekemistä. Rasismin torjumisen tulee olla pysyvä osa politiikkaa ja yhteiskunnan työtä.”

Hän puhui erityisesti uusille opiskelijoille ja kannusti heitä tavoittelemaan haaveitaan. Samalla hän huomautti, että vaatimukset ovat nykyään korkealla.

”Etenkin nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet. Toivon että muistatte säännöllisesti kysyä vieressä istuvalta kaverilta tai kollegalta, mitä hänelle kuuluu. Yksin ei ole mitään syytä jäädä.”

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok).

YLIOPPILASKUNNAN tervehdyksen esitti Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Treyn hallituksen puheenjohtaja Anniina Honkasaari.

Hänen puheensa keskittyi keskusteluun rasismista ja tasa-arvosta.

”Me emme saa antaa rasismille tilaa Tampereen yliopistossa, ja meidän täytyy aktiivisesti kehittää rasismin vastaisia toimiamme”, Honkasaari sanoi.

Hän korosti myös laajemmin yhdenvertaisuuden merkitystä yliopistoyhteisössä.

”Yhdenvertainen yhteisö edellyttää sitä, että me kaikki tarkastelemme omia etuoikeuksiamme ja valta-asemiamme yhteisössä, ja että valtaa käyttävät toimivat yhteisön luottamuksen arvoisesti.”

Hänen terveisensä erityisesti uusille opiskelijoille olivat, että yliopistossa on kyse pitkälti rohkeudesta.

”Rohkeudesta oppia uutta, kehittää itseään, tarttua epämiellyttävään kommenttiin, tarkastella omaa toimintaansa. Mutta ennen kaikkea rohkeutta tutustua uusiin ja erilaisiin ihmisiin, kuulla heidän ajatuksensa ja kohdata jokainen ihmisenä.”

Treyn hallituksen puheenjohtaja Anniina Honkasaari.

Avajaisissa jaettiin myös Vuoden Alumni -tunnustus, jonka sai arkkitehti ja rakennusalan vaikuttaja Salla Eckhardt. Valinnan kriteerejä ovat muun muassa uraauurtavuus omalla alalla ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

Puolitoistatuntisen tilaisuuden musiikkiesityksistä vastasivat Duo Lotta Marie & Henna Leppänen sekä Teekkarikuoro.

Tekkaarikuoro.
Duo Lotta Marie & Henna Leppänen.