Mitä vittua?: Miksi Visiiriä ei voi tilata kotiin?

Teksti: Kristiina Baltzar

Opiskelijoille tuttua tai tuntematonta Visiiri-lehteämme ei voi tilata kotiin. Jos sen haluaa lukea, pitää se napata mukaansa kampuksien jakelupisteiltä. Visiirin päätoimittaja Aapo Laakso vastasi meille sähköpostitse, miksi tilanne on tämä. 

Miksi Visiiriä ei voi tilata kotiin? 

Visiiri-lehteä ei saa tilattua kotiin, koska sellaista järjestelmää ei ole, joka maksua vastaan lähettäisi lehtemme tilaajalle. Tätä asiaa on kyllä jossakin kohtaa mietitty, ja perstuntumaksi sen perusteella saatu, että tilausjärjestelmä ylläpito ja lehtien postittaminen olisi sen
verran tyyristä puuhaa, että se muodostuisi helposti taloudelliseksi rasitteeksi. Siksi lehti on nyt ainakin ensimmäiset 2,5 ilmestymisvuottaan ilmestynyt vain ilmaisjakeluna. 

Lukisivatko ihmiset sitä enemmän, jos sen voisi tilata kotiin? 

Uskon että luettaisiin, varsinkin jos tilaushinta olisi maltillinen ja tilaaminen vaivaivatonta. Nytkin lehteä jaetaan osaan Toasin asunnoista, ja tästä kotijakelusta on tullut lähes yksinomaan pelkkää kiitosta. Toas-jakeluun on löytynyt hyvä toteutustapa, jossa yhden ihmisen työmäärällä lehti saadaan todella moneen kotiin. 

Onko mahdollista, että sen voi tilata kotiin joskus jatkossa? 

Mikään ei ole mahdotonta. Lehden kotijakelu vaatisi ylioppilaskunnan edustajistolta ensinnäkin periaatteellista halua jakelun toteuttamiseen, ja sitten tilaus- ja maksujärjestelmän mallin selvittämistä ja toteuttamista. Eihän se mahdotonta ole, Lapin ylioppilaslehti taitaa tällä hetkellä olla Visiirin ohella ainoa Suomen ylioppilaslehdistä, jota ei voi tilata kotiin.   Mikäli tilaussysteemiä ei tehdä, on mielestäni hyvä tutkia, voisiko lehden tavoittavuutta kasvattaa nykyisestään Toas-jakelun kaltaisilla tavoilla.