Mitä vittua?: Sportunilla ovet säpissä, mutta rahoja ei saa takaisin

Visiiri on saanut alkuvuodesta useita yhteydenottoja liittyen Sportunin liikuntapaikkoihin, jotka ovat olleet kiinni joulukuun alusta alkaen.

Teksti: Toimitus

Kuvitus: Pauliina Lindell

Voiko opiskelija hakea liikuntamaksuaan takaisin, koska keskukset ovat kiinni koronan takia, Sportunin liikuntapäällikkö Kirsi Mänty?

”Kuluttajasuojaviranomaisen mukaan meillä ei ole velvollisuutta palauttaa maksuja, koska kyseessä on opiskelijaetu. Sama tulkinta tehtiin myös Tamkin johtoryhmässä (jonka alaisuudessa Sportuni toimii).”

Voiko Sportunin vuosijäsenyyden irtisanoa keväältä ja saada maksunsa osittain takaisin?

”Ei, sekään ei valitettavasti tällä hetkellä onnistu. Siinä vaiheessa, kun on maksanut maksun, on sitoutunut käyttöehtoihin. Siellä mainitaan, että palautettua maksua ei palauteta palveluiden käyttämisen keskeytymistilanteessa missään tapauksessa.”

Ihmetystä herättää, että yksityiset kuntosalit saavat kuitenkin olla auki.

”No nimenomaan. Olemme kyllä esittäneet, että tilat avattaisiin rajoitetusti, mutta se ei ole mennyt korkeakoulujen yhteisessä pandemiaryhmässä läpi. Aukioloaikoja tarkastellaan nyt viikoittain Avin ja Pirkanmaan koronanyrkin linjauksien pohjalta.”

Miksi liikuntapalvelut katsotaan opiskelijaeduksi, vaikka kyseessä on opiskelijan itse maksama palvelu?

”Meidän toimintamme subventoidaan erittäin merkittävästi korkeakoulujen toimesta. Liikuntamaksulla ei pystytä kattamaan kustannuksia. Jos me toimisimme, kuten yksityisellä puolella, niin meillähän olisi moninkertaiset liikuntamaksut verrattuna nykyiseen.”

”Maksuasia ei myöskään ole meidän käsissämme, vaan on tällä hetkellä Tamkin. Siellä tehdään päätökset hyvityksistä. Jos tämä sulku jatkuu vielä pidempään, niin silloin Tamkin johtokunnan pitää pohtia tilannetta uudestaan, että olisiko mahdollista jotakin hyvitystä tehdä.”

Eli tätä mietitään myöhemmin keväällä?

”Kyllä! Tällä hetkellä emme ole tekemässä mitään esitystä, kun sulun kestosta ei vielä tiedetä. Jos sulku päättyisi tässä ihan lähiaikoina, niin se olisi vain noin kuukauden kestoinen.”