Pääkirjoitus: Tovi vielä täällä tunnelissa

Kirjoittaja on Visiiri-lehden päätoimittaja.

Koronaan on keksitty rokote. Jos se tarkoittaa sitä, mitä kaikki haluavat sen tarkoittavan, on vuosituhannen suurin maailmanvitsaus tulossa kohti loppuaan. Aikataulusta ei ole kenelläkään varmaa tietoa, mutta vihdoin tunnelin päässä pilkahtelee.

Mutta vielä ollaan tunnelissa. Tätä kirjoittaessa tauti on Uudellamaalla jälleen vuoden käytetyimmän uudistermin mukaisesti leviämisvaiheessa.

Kalenterin mukaan käsillä on puolestaan vuoden pimein aika. Toivottavasti vuoden viimeinen Visiiri auttaa jaksamaan sen yli edes rahtusen paremmin.  Kun seuraava lehti ilmestyy tammikuun lopulla, ollaan jo voiton puolella. Ainakin valonpuutteesta.

Visiiri-lehden uusimmassa numerossa toimittaja Esa Keskinen kirjoittaa pimeydestä, joka itse asiassa on vähentymässä maailmassa. Se vaikuttaa muun muassa kiiltomatojen lisääntymiseen.

Emma Auvinen ja Vilja Vainio puolestaan perehtyivät yksinäisyyteen, joka ei näillä näkymin ole vähentymässä, päinvastoin. Opiskelijoiden haastatteluista käy ilmi, että yksinäisyys on monimuotoista. Yksinäisyys on myös yhteiskunnallinen ongelma ja vasta aika näyttää, millaiset rästit korona jättää tällä saralla.

Aika näyttää myös sen, miten koronan aikana aloittaneet opiskelijat pärjäävät. Etäopiskelurumban lisäksi viime keväänä tehdyn opiskelijavalintauudistuksen toteutus vaihtui lennosta, kun pääsykokeet täytyi pandemian vuoksi perua. Tutkimustyö on käynnissä, ja lähivuosina saamme tietoa muun muassa siitä, päätyvätkö ihmiset todistusvalinnalla omalle alalle yhtä varmasti kuin pääsykokeilla.

Väistyvä toimitusharjoittelijamme Eero Jauhiainen kävi Porissa. Siellä sijaitsee Turun ja Tampereen yliopistojen yhteinen etuvartioasema, josta harva on kuullut ja vielä harvempi tietää nimeä enempää. Monelle se ei myöskään ole opiskelupaikkana ykkösvaihtoehto, mutta Jauhiainen löysi Porista jotakin tiivistä ja valoisaa.

Tuleva pikkujoulukausi on oleva ennätyshiljainen. Myös tapanintanssit ja vuodenvaihteen suurmenot jäävät näkemättä. Jos oma jaksaminen epäilyttää tässä kohtaa vuotta, on nyt maailman paras aika kokeilla tipatonta joulukuuta. Se sopii yllättävän monille.

Toimitus toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää, joulua, uuttavuotta ja loppiaista kaikille Visiirin lukijoille!

Ps. Visiiri toivoo joululahjaksi tekijäjoukkoonsa hieman lisää teekkarihenkeä. Yhteydenotot joulupukille tai Telegramissa @suurvisiiri.