Pääkirjoitus: Yksityiskohtien Tampere

Teksti: Aapo Laakso

Kirjoittaja on Visiiri-lehden päätoimittaja.

Lukuvuoden viimeistä numeroa kasaan laittaessa on eletty pandemian sitä vaihetta, että koronat on vihdoin olleet tulilla vähän joka iikalla. Toimituksessa on kädet kyynärpäitä myöten toivottu, että kukaan ei sairastuisi ennen kuin tämä lehti on painossa. Jossain se toive on kuultu.

Aiemmin kuvittelin, että olisi historiallinen hetki, kun THL pudottaa virallisen maskisuosituksen pois. Ei se ollutkaan mitenkään juhlallista, vaan ihan tavallinen katupölynhajuinen harmaa torstai.

Koronahuolen kun on pitkälti syrjäyttänyt huoli Ukrainasta. Osa ihmisistä, ammattilaisistakin, on purkanut paniikkiaan jankuttamalla jo kuukausitolkulla sosiaalisessa mediassa. Ei mennä nyt enää siihen yhtään. Valtaosa on onneksi säilyttänyt jonkinlaisen tolkun ja ihailtavan moni on jopa ojentanut kätensä. Sotaa pakenevia on autettu ennennäkemättömällä tarmolla.

Koronan ja Ukrainan myötä en ole varmasti ainoa, jota tämän kevään päätteeksi vaivaa vähän raskas olo.

Onneksi kotikaupunkimme kehittyy. Toukokuussa Tampereen uusi monitoimihalli eli Nokia-areena näkee kymmenen vuotta odotetut jääkiekon MM-kisat ja lisäksi Venäjä-pakotteiden takia luvassa on useita Jokerien kotihallista siirrettyjä isoja keikkoja. Toivottavasti homma toimii.

SM-liigan perusteella areena ei ihan lunasta odotuksia ”unohtumattomista tapahtumaelämyksistä”. Areena on upea jäähalli, mutta elämys on pilattu aivan surrealistisella hinnoittelulla, joka saa Helsinki-Vantaan lentoasemankin näyttämään tarjoustalolta. Kolme nakkia pahvimukissa, 6 euroa. Pieni bulkkiolut suoraan tölkistä, 8,20 euroa.

Tampereella ikinä hirveästi tajuttu, kuinka yksityiskohdat vaikuttavat kokonaisuuteen. Harvoin ajatellaan ihan loppuun asti, ja se on tämän kaupungin taakka. Seuraavaksi Mustanlahden satama aiotaan halkaista rakentamalla siihen joku perkeleen silta. Ihan turhaan.

Onneksi meillä on ratikka, joka on kiistatta tamperelainen menestystarina. Vihdoin sen pahimmasta kauneusvirheestä päästiin. Öiseen pummilla ajamiseen houkutteleva yömaksu poistettiin, ainakin vuorokausilipun osalta.

Kävimme tekemässä ratikkaekskursion virkistystoiminnan merkeissä. Koko päivän (ja nyt myös yön) saa ajella halvemmalla kuin yhden oluen Nokia-areenalla.
Baareissa rymyämisen lisäksi toimituskuntamme on käynyt myös haltioitumassa Tupsulan yhteisöstä, valmentamassa itseään henkisesti ja tonkimassa poliittista retoriikkaa.

Ylioppilaskunnan toimistolla on keväällä koettu muutoksen aikoja. Uusi pääsihteeri Roope Tukia otti vetovastuun maalis-huhtikuun vaihteessa, ja koko paikan pitkäaikaisin työntekijä toimistosihteeri Tuire Jalaskoski jää ansaitulle eläkkeelle.

Lukijoita pyydän nauttimaan tulevista kuukausista. Nauti vapusta, nauti juhannuksesta, nauti heinäkuun helteistä ja Toton keikasta Sorsapuistossa 5. elokuuta.

Palataan syksymmällä!