Syyswappu – menetetty unelma

Kevään Etäwappu ei lieventänyt suunnatonta vapun kaipuuta. Toiveissa siinsi Syyswappu, mutta sekin sai kokea kohtalonsa koronasyksyn kourissa. Selvitimme, millaisia tunteita tämä kaikki on herättänyt tapahtumajärjestäjissä, ja tutkiskelimme, miltä vuosi ilman vappua oikein tuntuu.

Teksti: Nikke Sillanpää

Kuvat: Saara Tuominen

Paljon kokenut teekkarilakki Wappulehti Tampin toimistolla.

Aloitin opintoni Tampereen yliopistossa elokuussa 2019. Olin fuksi täynnä intoa ja odotin ennen kaikkea opiskelijabileitä. Vuodenvaihteen jälkeen  en  enää  pysynyt  tapahtumien  laskussa  mukana. Eräs unelma häämötti kuitenkin yhä horisontissa: vappu. Tuo maaginen kahden viikon ajan kestävä opiskelijoiden juhla on täynnä perinteitä  ja  legendoja,  ja  toivoin  kokevani  tämän  kaiken huhtikuussa 2020. Mutta sitten tapahtui jotain odottamatonta.

Koronakevät iski ja perui aivan kaiken, jättäen etenkin  uudet  fuksit  haikailemaan  vapun  perään. Kesä meni ja tuleva syksy näytti valoisalta Syyswapun toivossa. Pääsisin vihdoin viettämään vappua, kunnes elokuun alku muutti jälleen kaiken. Tartuntaluvut kasvoivat ja tunnetila muuttui  toiveikkaasta  epävarmaksi.  Seuraavaksi  olisi  Syyswapun vuoro. TREY tiedotti peruvansa omat tapahtumansa 17. elokuuta, kun tapahtumien turvallisuutta ei voitu enää taata pandemian keskellä. Vuosi 2020 jäisi historiankirjoihin hetkenä, jolloin Tampereella ei koettaisi vappua.

Miten päädyimme tähän?

Oliko Syyswappu liian mittava unelma, vai oliko tämä vain huonoa tuuria? Tampereen ylioppilaskunnan tapahtumavastaava Salla-Mari Palokari oli päävastuussa Syyswapusta ja ymmärsi varautua kesän aikana myös tapahtuman perumiseen. Uusien opiskelijoiden suuri määrä ja eri puolilta Suomea saapuvat juhlijat osoittautuivat merkittävimmäksi esteeksi turvallisuuden takaamisessa. Syyswapun peruminen harmistutti opiskelijoita ja tapahtumajärjestäjiä, mutta päätös otettiin vastaan  ymmärtäen.  Viruksen  leviämisen  uhka  nähtiin huomattavana vaarana ja opiskelijoiden terveys nostettiin prioriteetiksi. Vapun peruuntuminen herättää Palokarin mielessä myös synkkiä ajatuksia opiskelijoiden hyvinvoinnista.

”Tällaiset isot tapahtumat ovat keränneet yhteen porukkaa ja sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten uskaltaisi lähteä. Vaikka tuntisi, ettei ole kaveria, jota voisi kysyä rientoihin mukaan, niin tällaisiin isoihin massatapahtumiin on helppo lähteä roikkumaan ja tutustua siellä uusiin ihmisiin. Itseäni tämä tilanne huolettaa syrjäytymisen, ihmisten jaksamisen ja mielenterveyden kannalta.”

Tulevan kevään vappua hän odottaa kuitenkin innoissaan, vaikka ei olekaan enää itse vastuussa tapahtumasta.

TREY:n tapahtumavastaava Salla-Mari Palokari on potenut synkkiä ajatuksia Hervannan toimistolla.

Vappu peruttu, tapahtumia ei

Syyswapun  perumisessa  oli  selkeä  näkökulma: opiskelijoiden terveys edellä. Tämä ajattelu kantautuu myös ainejärjestöjen ja kiltojen tapahtumiin, joita voi edelleen järjestää alkusyksystä. Tapahtumissa näkyy myös muutoksia, kuten luokanopettajaopiskelijoiden liikunta- ja kulttuurikerho Kipinässä. Heidän perinteinen vapputapahtumansa  Munkkilenkki  järjestetään  Syyswapun  peruuntumisesta  huolimatta.  Lenkin  tarkoituksena on kannustaa kerhon jäseniä liikkumaan sekä viettämään yhteistä aikaa.

Viiden  kilometrin  matkan  voi  joko  juosta  tai  kävellä.  Lenkki päättyy Pyynikin Näkötornille, ansaitun munkin syöntiin. Uudet rajoitteet ovat myös osa tapahtumaa: Tänä vuonna vain järjestön jäsenet voivat osallistua. Munkkeja tarjoilee yksi ihminen ja käsidesiä on saatavilla.

Syyswapun peruminen ei tullut suurena yllätyksenä Kipinän lajikokeiluvastaava Venla Saariluomalle tai puheenjohtaja Ville Pasaselle.

”Olihan se pettymys, mutta kun ymmärtää tilanteen, niin ei halua ottaa riskejä. Olisi typerää järjestää pakolla tapahtumaa ja sitten vaikka levittää tautia. Ja sama koskee tätäkin tapahtumaa, olemme punninneet, että voidaanko tapahtuma järjestää vai ei”, Pasanen kertoo.

”Mielestäni TREY teki tässä ainoan oikean ratkaisun, että Syyswappukin nyt peruttiin. Toki se on monille varmasti iso pettymys, mutta turvallisuus menee nyt kaiken edelle”, Saariluoma pohtii.

Opettajaopiskelijoiden urheilu- ja kulttuurikerho Kipinä ry:n lajikokeiluvastaava Venla Saariluoma ja puheenjohtaja Ville Pasanen tutkivat karttaa Pyynikillä

Vuosi 2020 heitti märän rätin kasvoille

Odotin vappua kuin kuuta nousevaa.  Odotin poikkitieteellisiä bileitä, Teemunkierrosta ja suurta onnea. Sitten korona saapui ja vei kaiken, erityisesti viime vuoden fukseilta. Kesän lämpö ja kauniit illat ajoivat ihmiset terasseille ja puistoihin. Hetken aikaa kaikki tuntui palaavan normaaliin, aikaan ennen pandemiaa.  Ensimmäinen varoitus Syyswapun kohtalosta oli, kun kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Boomi perui Särkän Märän.

Projektipäällikkö Tuukka Tikkanen oli päävastuussa tapahtuman järjestämisestä. Tapahtuman peruminen kiteytyi keskusteluissa Tikkasen, Särkänniemen ja aluehallintoviraston välillä. Viraston mukaan syyskuussa olisi vielä niin merkittäviä rajoituksia, ettei näin suuren tapahtuman järjestäminen olisi ollut järkevää. Kysyttäessä ensi vuoden vapusta, Tikkasella on selkeä viesti:

”No sitten vedetään kahta kovemmin vaan. Vappuun palataan entistä vahvemmin ensi vuonna, kun se tänä vuonna jäi kokonaan pitämättä. Eiköhän me jo tälläkin hetkellä odoteta ensi huhtikuuta. ”

Haipilla ensivuoteen

Yksi merkittävimmistä vappuperinteistä on Hervannan spektaakkeli, Wappulehti Tamppi.  Vaikka vappu onkin virallisesti peruttu, Tamppi näki päivänvalon syyskuun alussa. Tampin kulttuuritoimittajat Valtteri Paajanen ja Aleksi Suonsivu päättivät muun toimituskunnan kanssa julkaista Tampin Syyswapun perumisesta huolimatta, jotta opiskelijoiden keskuuteen saadaan edes hieman kauan kaivattua vappumieltä. Lehti saapui painosta jo keväällä, mutta julkaisuaikaa ja myyntitapoja on muutettu. Katumyynti on tänä vuonna vähäisempää kuin aiemmin myyjien päättäessä myyntitapansa itse. Tamppia myydään katumyynnin lisäksi K-kaupoissa ja verkkokaupassa. Toimitus on mukautunut rajoitusten mukana, ja kulttuuritoimittajat ovat kasanneet Tamppi-paketteja omin kätösin, ilman isoja apujoukkoja. Tulevaa vappua he odottavat kaikesta huolimatta innolla.

Wappulehti Tampin pakettiin kuuluu tänän vuonna muun muassa kondomi, yrtin siemeniä ja kasvatusruukku.

”Toivottavasti tilanne ensi vuonna sallii sen, että päästään viettämään vappua perinteisellä kaavalla”, Paajanen kommentoi.

”Itse ainakin odotan aikamoisella haipilla, ja kun viime vuoden fukseilta on jäänyt vappu näkemättä kokonaan, niin uskon, että se haippi tulee olemaan tuplasti suurempi ensi vappua kohden”, kertoo Suonsivu.

Tapahtumia järjestetään kuitenkin edelleen, ja uudet fuksit tarvitsevat ryhmäytymistä enemmän kuin koskaan. Osallistukaa tapahtumiin, jos voitte, peskää kädet, ja käyttää maskia. Tapahtumajärjestäjien innostus tulevasta luo uskoa myös minuun. Wabu ei lobu!

Toimituksen huomautus: Edintointivaiheessa jutussa päätettiin käyttää luettavuuden nimissä vapusta oikeakielistä kirjoitusasua ilman w-kirjainta, kun kyseessä eivät ole tapahtumien tai asioiden nimet. Emme tiedä, onko ratkaisu oikea. Päätoimittaja vastaanottaa paini- ja väittelyhaasteita keskustakampuksen E-siivessä.