Teekkarisauna rempattiin lähes 700 000 eurolla – Visiiri tutustui uuteen tilaan

Teekkareiden rakkaan Teekkarisauna Mörrimöykyn remontti on viimein valmistunut. Vuosia suunniteltu ja elokuussa konkreettisesti aloitettu remontti saatiin lähes kokonaan päätökseen marraskuussa. Visiiri katsasti uutuudenkiiltävät tilat.

Teksti: Silja Kinnunen

Kuvat: Henrik Laakkonen

Teekkariyhteisön tärkeän kokoontumispaikan, Teekkarisauna Mörrimöykyn, iso pelastusprojekti on saatu viimein päätökseen. Legendaarinen sauna remontoitiin tilavammaksi ja energiatehokkaammaksi, ja sisustus ja tekniikka on tuotu 2020-luvulle.

Perjantaina 10. marraskuuta projektista vastaavat tahot kokoontuivat vastaanottokokoukseen, jossa julistettiin remontti valmiiksi, vaikka loppusilaus vielä puuttuikin.

Päätilan seinät ovat vaaleaa akustiikkalevyä, ja valaistun on himmennettävyyden lisäksi muutettu toimimaan liiketunnistuksella.

Juha Koski ja Masi Kajander Teekkarisäätiöstä kertovat, että Mörrimöykyn remontin tarve huomattiin yliopistojen yhdistymisen aikaan, kun TTYY lahjoitti rakennuksen Teekkarisäätiölle. Nyt tilat ovat Kosken mukaan jopa paremmassa kunnossa kuin alun perin.

Teekkarisäätiön Masi Kajander ja Juha Koski kuvattiin Kajanderin lempipaikalla, josta saa parhaat löylyt.

Vuonna 1992 rakennetun Mörrimöykyn sydän, eli itse saunatila, oli tullut käyttöikänsä päähän, ja se tehtiin lähes täysin uudelleen. Kovassa käytössä ollut sauna oli jo käytännössä mätä, ja sen ilmastointi kaipasi päivitystä. Saunalla järjestetään vuodessa jopa 200 saunailtaa, joten tarve ilmastoinnille on melkoinen.

Projekti on ollut pitkä ja haastava, eikä ainakaan vähiten koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan takia. Kustannukset nousivat roimasti, ja useiden eri tahojen, kuten lahjoittajien ja tekijöiden, kanssa toimimisessa oli luonnolliset haasteensa. Saunan remonttia varten tehtiin iso varainkeruu, ja siihen saatiin raha-, työ- ja materiaalilahjoituksia. Lisäksi aikaa meni remonttitarpeiden ja yhteisön toiveiden kartoittamiseen. Suuren pohjatyön teki teekkareista koostuva projektitiimi, jota täydennettiin pariinkin kertaan projektin venyessä ja paisuessa.

Projektin arvo lahjoituksineen on lähes 700 000 euroa, ja suurimmat lahjoittajat projektissa olivat teekkarikulttuurin vaalija Tampereen Teknillinen Seura sekä Ramboll, TEK ja Sandvik. Yhteensä projektiin lahjoitti noin 50 yritystä ja 195 teekkaria, ja rahoitusta antoi TTS:n lisäksi kahdeksan teekkarikiltaa.

Kiukaankivet odottivat remontin valmiiksi julistuksen hetkellä vielä latomista saunan ulkopuolella.

Perusteellinen päivitys

Uutuudenkiiltävälle Teekkarisaunalle astuessa huomaa heti suuren muutoksen. Päätilan seinät ovat vaaleaa akustiikkalevyä, takka ja sen väliseinä on purettu ja keittiö ja baaritiski on siirretty vanhan takatilan paikalle. Tilaa on huomattavasti enemmän, ja pinnat ja kalusto ovat hyvin moderneja. Lisäksi esimerkiksi esiintymistekniikkaa, energiatehokkuutta ja valaistusta on paranneltu, ja pukuhuoneen kylkeen on rakennettu esteetön wc.

Kahvinkeitin kannettiin sisään ensimmäisten esineiden joukossa.

Sauna- ja wc-tilojen pinnat ovat niin ikään uudet, ja eteisen väliseinä on nyt kapeampi kulkemisen sujuvoittamiseksi. Takaosan ”kokoustilasta” eli takatilasta tuli keittiön siirron vuoksi pienempi, mutta kaiken varastoidun romun puuttuessa se on silti huomattavasti aiempaa avarampi ja siistimpi. Rakennuksessa on kaksi ilmanvaihtokonetta, joista toinen on saunassa ja toinen isossa päätilassa.

Tampereen Teekkareiden saunamestari Lauri Löyttyniemen mukaan ehdottomasti paras uudistus on saunan kytkeminen kaukolämpöverkkoon.

Saunan talo- ja esiintymistekniikan parantaminen lämmittävät Iiro Parhankangasta ja Lauri Löyttyniemeä.

”Tilat ovat todella hienot ja ne on tuotu ylläpitokustannuksia ja käytettävyyttä myöten 2020-luvulle. Tilan käyttö on järkevöitynyt”, Löyttyniemi sanoo.

Sauna käy nyt pääosin kaukolämmöllä riittämätöntä ja rikkonaista maalämpöä korvanneiden sähkövastuksien sijaan, ja ilmanvaihto on automatisoitu.

Treekkarien hallintomestari ja saunaprojektista vastannut Iiro Parhankangas on erityisen tyytyväinen keittiön siirtoon ja esiintymistekniikan, eli bändiä ja miksaajaa tukevan kiinteän tekniikan, puitteiden parantamiseen. Tila on monipuolisessa käytössä, joten esimerkiksi avoimen keittiön konsepti ja akustiikkaan panostaminen helpottavat niin sitsien, sillisten kuin teknobileidenkin järjestämistä.

Teekkarisaunan merkitys teekkariyhteisölle on valtava, ja sillä on tärkeä osuutensa esimerkiksi fuksikasvatuksessa.

”Vaikka saunasta peritäänkin vuokraa, niin onhan tämä silti meidän teekkareiden oma paikka. Tänne on jokainen tervetullut ja saunatapahtumissa tutustuu uusiin tyyppeihin eri aloilta ja opintovuosilta. Olemme ylpeitä siitä, ja täällä on paljon muistoja teekkarikulttuurista vuosikymmenten ajalta”, hän kertoo.

Parhankangas sanoo, että Treekkarien pyrkimyksenä on, etteivät vuokrahinnat nousisi remontin jälkeen. Lämmitysjärjestelmän vaihtuessa käyttökustannusdataa voidaan seurata vasta ensi vuonna, joten tulevat kulut ovat vasta arveltavissa.

Teekkarinkestävät tilat

Projektipäällikkönä toiminut entinen tarakilainen Tanel Tiainen kertoo, että lahjoitusmateriaalien ja -palveluiden haasteista huolimatta itse työmaa sujui hyvin. Haasteitakin jaksoi paremmin selättää, kun paikka on ollut ja on edelleen henkilökohtaisesti niin tärkeä.

Projektipäällikkönä toimineen Tanel Tiaisen mukaan saunasta on pyritty tekemään ”teekkarinkestävä”.

”Tässä projektissa oli kiva toimia. Säätiö ja teekkarit luottivat minuun, ja saimme tehdä asiat rauhassa. Kun loppusilaus saadaan tehtyä, niin kyllä täällä kelpaa pitää saunailta.”

Parhankangas lisää, että Tiaisen työ on ollut projektissa korvaamatonta, sillä Tampereella opiskelleena hän on ymmärtänyt sekä saunan käyttötarkoituksen että sen todellisen käytön ja tarpeet. Tilat onkin pyritty tekemään mahdollisimman kestäviksi, Tiaisen sanoin ”teekkarinkestäviksi”.

Uusi sauna avattiin tietysti jaloviinakulauksella. Varauskalenteri on jo täyttynyt vauhdilla, joten seuraavina viikkoina on sisustuksen aika: tarvitaanhan vielä esimerkiksi pöydät, tuolit ja naulakot. Perintökalleudetkin, kuten Jallupöllö, kultainen karttu, Ilpon pelipaita ja Kelpo Teekkarien kaappi on tuotava takaisin kotiin. Ensimmäinen uuden aikakauden saunailta päästään viettämään 24. marraskuuta.

Saunalle on saatu lahjoituksena toinenkin palju ruuhkaisimpia iltoja varten.

Ensi vuonna tiedossa on talkootyötä saunan pihalla. Julkisivut pestään ja huoltomaalataan tarvittavilta osin, katto pinnoitetaan ja terassia laajennetaan.