TREY myi PTT:n – Tamyn vanha toimisto muodostui vuosien saatossa taakaksi

Keskustakampusta vastapäätä sijaitsevien Tamyn entisten tilojen käyttöä selvitettiin vuosia, mutta lopulta myynti osoittautui järkiratkaisuksi.

Teksti ja kuvat: Aapo Laakso

Tamyn toimistotilat sijaitsivat vuosina 2013-2018 Pienteollisuustalon toisessa kerroksessa.

Tampereen ylioppilaskunta TREY on allekirjoittanut kaupat Yliopistonkadun Pienteollisuustalossa sijaitsevista tiloistaan. Ennen TREY:n perustamista tiloissa toimi Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy.

Myyntiin päädyttiin, koska tyhjillään seisseiden tilojen asettaminen vuokralle olisi vaatinut satojen tuhansien eurojen remonttia ja tuottoa vuokraamisesta olisi saatu hyvässä lykyssä seuraavan vuosikymmenen puolella.

Saaga alkoi Yo-talon rapistumisesta

Entisen Tampereen yliopiston ylioppillaskunta Tamy hankki 487 neliön tilat Pienteollisuustalosta yliopiston keskustakampusta vastapäätä loppuvuonna 2012, kun ylioppilaskunta valmistautui siirtämään toimistonsa pois Kauppakadulla sijaitsevalta Ylioppilastalolta. Siirron taustalla olivat Yo-talon pitkään jatkuneet sisäilmaongelmat ja Tampereen kaupungin haluttomuus remontoida vanhaa taloa. Alkuperäiset suunnitelmat muuttaa Atalpalle yliopistolta vuokrattaviin tiloihin eivät osoittautuneet kannattaviksi, joten ylioppilaskunta päätyi ostamaan omat toimitilat. Kaupat toteutettiin siten, että tiloja hallinnoiva yhtiö Karpek Oy siirtyi kokonaan ylioppilaskunnan omistukseen.

Pienteollisuustalon tiloja, tuttavallisesti PTT:tä, vaivasi alusta asti ikävä ongelma. Vaikka tilat olivat pinnoiltaan melko siistissä kunnossa, todettiin ilmanvaihto riittämättömäksi. Happi loppui toimistohuoneissa ja remontin katsottiin ennemmin tai myöhemmin olevan väistämätön. Remonttia puolsi myös jo ostovaiheessa tehty päätös asettaa osa tiloista vuokralle. Alkuperäinen pohjaratkaisu sopi huonosti ulosvuokraamiseen, joskin vuosien saatossa tiloihin löydettiin joitakin vuokralaisia.

Happi loppui toimistohuoneissa ja remontin katsottiin ennemmin tai myöhemmin olevan väistämätön.

Remonttia ei koskaan ehditty tehdä. Kun puheet yliopistojen yhdistymisestä ja yhteisestä ylioppilaskunnasta alkoivat realisoitua, lyötiin suunnitelmat jäihin. Tamy ei halunnut sitouttaa tulevaa uutta ylioppilaskuntaa maksajaksi, vaan mahdollinen remontti katsottiin paremmaksi toteuttaa vasta yhdistymisen jälkeen.

Vuokratarjous muuttaa suunnitelmat

Tamyn toimisto, ylioppilaslehti Aviisin toimitus ja muut ylioppilaskunnan palvelut sijaitsivat pienteollisuustalolla vuoden 2013 keväästä TREY:n perustamiseen asti, eli vuoden 2018 loppuun. Kun TREY perustettiin vuoden 2019 alussa, muutti ylioppilaskunta väliaikaisesti Hervantaan. Vielä tässä vaiheessa ylioppilaskunnan aikomus oli remontoida Pienteollisuustalon tilat omaan toimistokäyttöön.

Paluuta PTT:lle ei milloinkaan tullut. Remontti oli jo ehditty kilpailuttaa, kun kesällä 2019 yliopisto löi TREY:lle tiskiin hyvin kilpailukykyisen vuokratarjouksen. Ylioppilaskunta tarttui tarjoukseen ja päädyttiin nykyiseen tilaratkaisuun: TREY:n toimisto muutti Hervannan kampukselle ja keskustakampuksen Päätaloon perustettiin ylioppilaskunnan palvelutiski sekä myöhemmin myös Visiirin toimitus.

Uudet selvitykset

Kun ylioppilaskunta muutti vuokratiloihin yliopiston kampuksille, muuttui Pienteollisuustalon asema kertaheitolla. Nyt ei enää pyritty tekemään itselle toimitiloja, vaan saamaan niistä sijoitustuottoa vuokraamalla.

Nyt ei enää pyritty tekemään itselle toimitiloja, vaan saamaan niistä sijoitustuottoa vuokraamalla.

Ylioppilaskunta palkkasi talous- ja hallintopäällikön avuksi projektisihteerin selvittämään Pienteollisuustalon tilojen ja siten myös Karpek Oy:n kohtaloa. Karpek toimi edustajistolle alisteisena pöytälaatikkofirmana, jonka hallituksessa ja muissa vastuutehtävissä istui ylioppilaskunnan aktiiveja.

Syksyn 2019 aikana tehdyssä riskianalyysissä selvitettiin muun muassa vaihtoehtoa muuntaa tilat yhdessä Juveneksen kanssa pyöritettäväksi toimistohotelliksi. Vaihtoehto ei kuitenkaan osoittautunut kannattavaksi, sillä toimistohotellien markkinat ovat hyvin kilpaillut. Riskianalyysin mukaan kannattavia vaihtoehtoja on kaksi: tavallinen vuokraaminen tai tilojen myynti.

Ja vielä hieman selvitystä

Selvitystyötä jatkettiin riskianalyysin pohjalta. Kevään 2020 aikana ylioppilaskunnan talousvaliokunnan erillinen Karpek-työryhmä päätyi esittämään tilojen myymisen sijaan niiden vuokraamista.

Valitettavasti samoihin aikoihin koronapandemia hyydytti toimitilojen vuokramarkkinat täysin ja esimerkiksi Pienteollisuustalostakin vapautui useita vuokratiloja. Vuokralaisia ei löytynyt, ja keväällä 2021 talousvaliokunta ohjeisti Karpek Oy:tä tiedustelemaan kiinteistövälittäjiltä ostohalukkaita. Huhtikuun puolivälissä ostaja löytyi.

TREY päätyi tekemään vielä yhden uuden riskianalyysin Pienteollisuustalojen tiloista.

Viimeinen analyysi

Viimeisen riskianalyysin mukaan tilojen lähes 500 neliömetrin koko muodostaa ongelman, sillä noin suurille tiloille ei juuri ole vuokralaisia, varsinkaan kun tilat ovat remontin tarpeessa. Takeita hyvän vuokralaisen löytymiselle edes remontin jälkeen ei myöskään löydetty, joten remontti-investointi oli viimeistään koronan myötä muuttunut riskisijoitukseksi. Remontti olisi pitänyt rahoittaa myymällä ylioppilaskunnan sijoituksia. Myös tilojen säilyttäminen tyhjillään parempia aikoja odotellen olisi taloudellisesti sietämättömän kallista.

Analyysin lopputulema puolsi myymistä vahvasti, sillä remontin ja vuokraamisen jälkeen tiloista alkaisi parhaassa tapauksessakin syntyä voittoa vasta 2030-luvun puolella. Sijoittamalla remonttiin vaadittavan summan jotenkin muuten päästäisiin huomattavasti parempiin tuottoihin.

Näiden perinpohjaisten selvitysten nojalla ylioppilaskunnan edustajisto valtuutti 26. toukokuuta pidetyssä kokouksessaan Karpek Oy:n yhtiökokouksen hyväksymään ostotarjouksen. Karpek Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Malmström allekirjoitti kauppakirjan tiistaina 15.6.2021.

Hyvästi PTT, sinä palvelit aikasi.

Pienteollisuustalo fuksiliitteen kartassa Aviisissa 8/2013. Kuvitus: Samuli Huttunen.

Artikkelin lähteenä on käytetty Karpek Oy:n myynnin riskianalyysiä ja TREY:n talous- ja hallintopäällikkö Joonas Strengin haastattelua sekä Aviisin arkistoja.