Turkulaisuus on identiteettisi määrittävin tekijä, SYL:n puheenjohtaja Akseli Tiitta

Teksti: Maria Muilu

Kuvat: Timi Kuosmanen/SYL

Akseli Tiitta on valittu Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi vuodelle 2024. SYL edustaa noin 140 000 yliopisto-opiskelijaa Suomessa ja sen jäseniä ovat Suomen kaikkien yliopistojen ylioppilaskunnat.  

Tiitta on 23-vuotias taloustieteen ja tietotekniikan opiskelija Turun yliopistosta. Hän on toiminut aiemmin Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) puheenjohtajana. 
1. Entisiä SYL:n toimijoita ovat esimerkiksi Tarja Halonen (sosiaali- ja järjestösihteeri 1969–1970) ja Petteri Orpo (pääsihteeri 1997–1998). Haluat seurata heidän jalanjälkiään Suomen politiikan huipulle.  

Olen kyllä eri mieltä. Minulla ei ole puoluekirjaa, eikä minulla koskaan ole ollut puoluepoliittisia haaveita. Uskon, että polkuni voi johtaa jonnekin ihan muualle. 

2. Turkulaisuus on identiteettisi määrittävin tekijä. 

No ei se kyllä ole. Tykkään Turusta tosi paljon, mutta Helsinki on vähintäänkin yhtä mahtava paikka asua. En ole oikeasti alun perin Turusta vaan Kaarinasta, joka on Turun lähikunta. Uskon, että sen takia esimerkiksi Turun murre ei ole koskaan tarttunut muhun sellaisella tavalla kuin joihinkin nuoriin on.  

Toimittajan huomio: Turkulaisilla ja tamperelaisillahan on jokin ikuinen pieni biiffi käynnissä. 

Mun mielestä se on hauskaa. En ole ikinä ymmärtänyt, mihin se perustuu. Ymmärrän, että se on leikkimielistä nokittelua, mutta en ole oikein jaksanut kiinnostua siitä. On ihan sama, onko mistä päin Suomea. Turha pistää leimoja ihmisten päälle sen perusteella. 

3. Keskustelu ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä on väsyttävää ja rasittavaa. 

(Naurahtaa.) Mun mielestä ei ole väsyttävää ja rasittavaa. Siinä on monia todella mielenkiintoisia näkökulmia, lähtien siitä, että argumentit puolesta ja vastaan ovat kiehtovia. Kaikilla on erilaisia painotuksia omista näkemyksistään. Keskustelun seurauksena pohditaan täysin oikeita asioita esimerkiksi ylioppilaskuntien kannalta – eli sitä, mikä toiminnassa on tärkeää. Siihen keskusteluun olen koska vain valmis.  

4. Alla universitetsstudenter borde kunna svenska. 

Ja, det tycker jag också. Vi har också pluggat svenska för så många år i Finland. Det är viktigt at ha kunna svenska i Finland. Det er liksom en stor möjlighet också i arbetslivet om du kan tala många språk. 

5. DJ-taustasi antaa rytmikkäitä eväitä puheenjohtajan työhösi.  

Se on kyllä aivan totta. Tietyllä tavalla DJ:llähän on tärkeä rooli esimerkiksi juhlissa, koska DJ päättää minkä tahtiin tanssitaan ja mimmoista tempoa mennään. Siinähän on paljon samankaltaista näkökulmaa.  

Mua on kysytty elämäni aikana kerran opiskelijabileisiin soittamaan, ja siinäkin on tuplabuukkaus. Mutta saa kuulkaas pyytää. Jos päivä passaa, niin lähden mihin vaan soittamaan.