Yliopisto suunnittelee keskustakampuksen Oasiksen siirtämistä kellariin, eivätkä käyttäjät ymmärrä miksi

Tampereen yliopiston henkilökuntaa ja opiskelijoita huolestuttavat kampuskehityshankkeen esittämät suunnitelmat. Niissä Pinni B:ssä sijaitseva opiskelu- ja tutkimustila Oasis siirtyisi pois nykyiseltä paikaltaan.

Teksti: Hanna Eskelinen

Kuvat: Arttu Timonen

Päiväunet tunnelissa, pelailua konsoleilla, legoilla rakentamista ja yleistä lojumista säkkituoleilla. Tätä ja paljon muuta on keskustakampuksen Pinni B -rakennuksessa sijaitseva Oasis. Kovassa käytössä oleva tila saattaa olla uhattuna, jos yliopiston suunnitelmat Oasiksen siirtämisestä toteutuvat.

Oasis on syntynyt kymmenisen vuotta sitten. Tilan suunnitteluun liittyi tutkimusprojekteja, joissa työryhmä tutki, millaista tilaa yliopistolla tarvitaan ja kaivataan. Lopputuloksena oli Oasis.

Oasiksen suunnittelussa keskeisiä käsitteitä olivat avoimuus, leikkisyys, epämuodollisuus ja opportunistisuus. Tila suunniteltiin kaikille avoimeksi, monenlaista toimintaa mahdollistavaksi ja joustavaksi.

Yliopistonlehtori Kati Alha on ollut mukana Oasis-työryhmässä alusta asti. Hänen mukaansa tilassa toteutettiin opiskelijoiden toiveita, jotka ovat ajankohtaisia edelleen.

”Opiskelijat halusivat tiloja, jonne voi mennä rentoutumaan ja vain olemaan. Tilan, jossa on mukavia istuimia ja joissa saa vapaasti päättää, mitä tekee.”

Lisäksi tilasta tehtiin joustava sosiaalisen oppimisen tila, ja Oasis on myös jatkuvassa opetus- ja tutkimiskäytössä. Siksi Oasis on muihin yliopiston tiloihin verrattuna poikkeuksellinen.

Tutkijatohtori Annakaisa Kultima johti Oasiksen työtä vuodesta 2012 vuoteen 2017 ja teki paljon tilaan liittyviä käytännön töitä aina logojen suunnittelusta sisustamiseen ja tutkimustyöhön. Hänen mukaansa tutkimuksellisessa tilasuunnittelussa yksi tärkeimmistä asioista oli kartoittaa opiskelijoiden pelkoja ja toiveita.

”Etualalle nousi voimakkaasti pelko nurkkakuntaisuudesta. Teimme tilaa suunnitellessa ja myös avajaisten jälkeen paljon työtä, jotta tila olisi kaikille avoin. Jos Oasis-tila siirretään keskeiseltä paikaltaan muualle, niin hyvin todennäköisesti tämä pelko sitten toteutuu, ellei ole jo jollain tavalla toteutunut”, Kultima sanoo.

Uudet suunnitelmat kummastuttavat

Yliopistonlehtori Jaakko Stenros on huolissaan Oasiksen tulevaisuudesta.

Tampereen yliopiston viestintätieteiden yliopistonlehtori Jaakko Stenrosin mukaan Oasiksen sijainti kampuksella on mietitty tarkasti. Tila sijaitsee samassa kerroksessa kuin Minerva-ruokala. Sen ansiosta ohikulkuliikenne tuo ihmisiä Oasikseen eikä tila sen puolesta toimisi muualla rakennuksessa.

”Jos Oasis olisi jossain muualla, niin ei sinne tulisi samanlaista ohikulkuliikennettä, ja tuskin kukaan piipahtaisi paikalle kuten nykyään”, Stenros kuvailee.

Tutkijatohtori Usva Frimanin mukaan Oasis kiinnostaa myös ulkomaisia tutkijoita.

Tutkijatohtori Usva Friman kertoo, että useat opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet ovat ottaneet kantaa Oasiksen merkityksen puolesta, kun kampuskehityshanke on käsitellyt Pinni B -rakennuksen suunnitelmia.

Aikaisemmissa suunnitelmissa Oasis on merkitty säilytettäväksi nykyisellä paikallaan. Kesän aikana suunnitelmat ovat kuitenkin muuttuneet.  

”Ennen kesää kaikissa näkemissämme suunnitelmissa Oasis olisi säilytetty tässä. Mutta nyt viimeisimmissä suunnitelmissa Oasiksen paikka on siirretty”, Friman kertoo.

Visiirin näkemien suunnitelmien mukaan Oasikselle on kaavailtu uutta tilaa joko rakennuksen alimmasta tai kolmannesta kerroksesta. Oasiksen puolustajat kertovat, että heitä ihmetyttää tapa, jolla muutosta ollaan tekemässä.

”Uudet suunnitelmat esitettiin ilman mitään selitystä, miksi Oasiksen paikkaa halutaan vaihtaa”, Friman sanoo.

Oasista ollaan suunnitelmien mukaan mahdollisesti siirtämässä Pinni B:n kolmanteen kerrokseen.

Jaakko Stenros korostaa, ettei Oasista voisi suoraan siirtää uuteen paikkaan.

”Oasiksen kalusteet ja kiinteät rakenteet piti suunnitella tähän tilaan sopiviksi, koska Pinni B kaareutuu. Ei nämä nykyiset kalusteet mahdu toiseen tilaan.”

Muutostyöt maksaisivat rahaa. Friman ei usko, että Oasiksen rakentamiseen uuteen paikkaan välttämättä löytyisi varoja.

”Ei nyt ole saatavilla sellaisia rahoja kuin Oasiksen perustamiseen aikaan oli. Siihen vaikuttaa nykyinen yliopistojen rahoitustilanne”, Friman sanoo.

Jaakko Stenrosin mukaan Oasiksen rakentamisbudjetti oli 224 000 euroa. Rakentaminen kesti vuoden, ja tutkijat ohjasivat rakentamista lähes päivittäin. Tilan teknologiaa on tarvittaessa päivitetty koko ajan.

Stenrosille ja muille on herännyt huoli siitä, ettei kampuskehityksen johdossa ymmärretä, miten tärkeä tila on kyseessä.

”Tänne on kymmenessä vuodessa tietoisesti rakennettu oma kulttuuri. Ei sitä kulttuuria ja Oasiksen merkitystä voi vain siirtää uuteen tilaan, Oasis on suunniteltu ja rakennettu tähän tilaan ihan tarkoituksella”, Stenros sanoo.

Oasis on osa monen tutorryhmän kierrosta, jossa esitellään kampuksen tiloja uusille opiskelijoille.

Oasis olennainen osa kampusta

Haastattelun aikana Oasiksen ovilla käy vilske. Tutorit opastavat uusia opiskelijoita kampuksen saloihin, ja monille Oasis on osa kierrosta. Stenrosin mukaan se kertoo siitä, millainen asema Oasiksella on kampuksella.

Hänen mukaansa Oasiksessa on kyse enemmän kuin fyysisestä tilasta.

”Oasiksen käyttäjät välittävät tilasta ja kokevat sen omakseen. Oasis on aina kaikille avoinna, ovia ei suljeta keneltäkään ja jokainen saa käyttää tilaa vapaasti.”

Leland Masek on kirjoittanut Oasiksessa väitöskirjaansa.

Väitöskirjatutkija Leland Masek kertoo, että Oasis on monelle opiskelijalle osa yliopistoarkea, ja tilaa käyttävät myös lukiolaiset ja henkilökunta.

”Opiskelijat käyttävät Oasista monilla tavoilla. Osa tulee tänne rentoutumaan, osa käyttää tätä siirtymätilana esimerkiksi luentojen välillä. Jotkut tulevat tänne pelaamaan, kun taas osa tulee tänne opiskelemaan tai työskentelemään,” Masek kuvailee.

Uriel Nyffenegger pitää Oasiksen tunnelmasta.

Monille kansainvälisille opiskelijoille Oasis on tärkeä paikka, koska siellä käyttäjät puhuvat oletusarvoisesti englantia. Opiskelija Uriel Nyffenegger kertoo, että hänestä tila on kutsuvampi kuin muut yliopiston tilat.

”Täällä on rennompaa ja värikkäämpää kuin muualla yliopistolla. Käyn Oasiksessa usein, ja pidän tilasta.”

Oasis toimii myös tutkimustilana, jossa opiskelijat voivat toteuttaa omia projektejaan. Leland Masek kuvailee, että tila toimii myös opiskelijoiden ja henkilökunnan kohtaamispaikkana.

”Olen kesän aikana tehnyt Oasiksessa väitöskirjaani. Olen voinut vaihtaa ajatuksiani henkilökunnan jäsenten kanssa.”

Oasista käytetään paljon myös erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Oasiksessa järjestetään muun muassa vierailuluentoja, ja opiskelijat voivat käyttää sitä omien projektiensa toteuttamiseen ja esittelyyn. Usva Frimanin mukaan Oasis kiinnostaa tutkijoita myös ulkomailla.

”Monet tulevat Suomeen ja haluavat vierailla Tampereella juuri Oasiksen takia”, Friman kertoo.

Kukaan haastateltavista ei usko, että Oasis selviäisi paikan vaihtamisesta. Oasis on neliöitään ja seiniään suurempi osa yliopistoa. Oasiksen paikka kampuksella on tilan käytön kannalta paras mahdollinen.

”Jos Oasis siirretään, niin siitä tulee pieni lukittu huone, ja Oasis sellaisena, mitä se tänään on, kuolee”, Jaakko Stenros kuvailee.

Visiiri ei tavoittanut kampuskehitystyöryhmän edustajaa kommentoimaan suunnitelmia.

Muokattu 28.8. kello 12.32: Täsmennetty Oasiksen suunnittelutyön kuvausta ja lisätty Annakaisa Kultiman kommentti.