Ainejärjestöt etsivät tiloja kampusten ulkopuolelta – ”yliopistolla kaikkien tilojen tilanne on huono”

Lisää varastotilaa ja paikka juhlia. Yliopistolta saatavat tilat eivät riitä järjestöille. Tulevien tilaleikkausten vuoksi Pinni A:ssa oleville järjestöille pitää löytää uudet tilat.

Teksti: Aapo Laakso

Kuvitus: Pauliina Lindell

340 neliötä, juhlasali, sauna ja toimisto. Tietojenkäsittelytieteiden ainejärjestö Luuppi on alkukeväästä vuokrannut järjestölle tilat keskustakampusta vastapäätä sijaitsevalta Pienteollisuustalolta.

”Ihan omaan arkikäyttöön, mutta myös bilekäyttöön nämä hankittiin.”
Lassi Halmisen mukaan tilojen hankkiminen on ollut Luupin asialistalla jo pitkään, vuodesta 2010 alkaen. Alkuun kiikarissa oli pelkät juhlatilat, mutta myöhemmin toivelistalle lisättiin myös toimistotilat.

”Kun tiedettiin, että tässä tilanteessa emme tule yliopistolta saamaan parempaa toimistotilaa, niin näiden kyseisten tilojen valinnan kohdalla oli vahva positiivinen vaikutus sillä, että tänne mahtuu myös erillinen toimisto.”

Luupin nykyinen toimisto on noin 25 neliön suuruinen, mutta Halmisen mukaan tilan kokoa suurempi ongelma on sen epäkäytännöllinen muoto.

”Vain pari metriä leveä, pitkulainen käytävä. Tosi rasittavan muotoinen tila käyttää.”

Luuppi on hakenut Treyn kautta toisenlaisia tiloja, mutta järjestössä on tiedostettu, että prioriteettilistassa se ei nouse kovin korkealle, koska järjestöllä on jo tilat käytössä.”

”Katsotaan, miten päätalon keissin kanssa käy. Toivotaan, ettei ollut tyhjiä lupauksia.”

Luuppi suunnittelee luopuvansa yliopistolla sijaitsevasta toimistostaan, kun uudet tilat saadaan kunnostettua.

Halmisen mukaan yliopiston tilapolitiikka on vaikuttanut omien tilojen hankintapäätökseen osaltaan paljon. Lisäksi keskusteluissa oli myös se, missä luuppilaiset ylipäätään opiskelevat tulevaisuudessa.

”Ollaanko me viiden vuoden päästä Hervannassa vai Keskustassa? Nykyisen tilan sijainti Yliopistonkadulla on kuitenkin niin hyvä, että tähän on helppo tulla ja joka tapauksessa ainakin osa opinnoista on aina keskustakampuksella. Vastaavanlaista juhlatilaa ei myöskään saisi Hervannassa ikinä vuokrattua kunnolla.”

”Toki tällainen projekti maksaa sen verran, että monella pienellä järjestöllä ei ole sitä irtofyffeä. Pelkästään vuokriin menee tässä 50 000 euroa vuodessa. Se vaatii pohjakassaa.”

Halminen uskoo, että ainakin kampusten ulkopuolisen varastotilan vuokraaminen luultavasti kasvattaa suosiotaan järjestöjen keskuudessa.

”Yliopistolla varastotilan saaminen on kampuksesta riippumatta tällä hetkellä ihan todella vaikeaa. Niihin on Treyn kiintiöissä niin pitkät jonot ja tarvetta tulee koko ajan enemmän.”

Ympärivuorokautista varastoa

Yksi varastotilaa vuokranneista järjestöistä on hallintotieteiden ainejärjestö Staabi. Varasto hankittiin viime vuoden lopulla.

”Helpottaa kummasti tapahtumajärjestäjien elämää, kun sinne saa vietyä tavaroita, jotka muuten on joutunut viemään omaan kotiin tai häkkivarastoon”, kertoo Staabin puheenjohtaja Julia Malvikko.

Hankinnassa tärkeä kriteeri oli, että varastoon pääsee viemään tavaraa ympäri vuorokauden, koska tapahtumat monesti loppuvat myöhään.

Staabilla on myös yliopistolla varastotila, mutta Malvikon mukaan pienen kokonsa puolesta se kelpaa lähinnä arkistoksi, jossa säilytetään asiakirjoja ja ainejärjestölehden vuosikertoja.

Staabin toimisto sijaitsee Pinni A:ssa, joka poistuu tilaleikkausten myötä yliopiston käytöstä vuonna 2024. On vielä arvoitus, mistä uudet toimistotilat lohkaistaan.

”Ei ole meille päin ollut vielä minkäänlaista puhetta. Näyttää vähän siltä, että itse pitää alkaa ottaa yhteyttä, että mikä tässä on suunnitelmana.”

Malvikon mukaan Staabissa on ollut myös puhetta siitä, että järjestö hankkisi Luupin tapaan omat vuokratilat, joita voitaisiin jälleenvuokrata. Suunnittelu on vasta alkuvaiheessa ja menee luultavasti ensi vuodelle. Tänä vuonna järjestön aikaa ja kassaa kuluttavat kahdet vuosijuhlat, kun isot 55-vuotisjuhlat jouduttiin koronan takia siirtämään.

”Kauheasti ei ole tila-asiaa vielä ehditty suunnittelemaan, mutta luulisin, että siihen vaikuttaa aika paljon se, että miten tuolle tämänhetkiselle toimistolle käy. Aika suunnitelmien tasolla tässä kaikki vielä on ja muuttuvia tekijöitä on monta.”

Indecsillä ylijäämää

Hervannassa järjestöjen tila-asiat ovat perinteisesti paremmalla tolalla kuin keskustassa. Jokaiselle killalle ja myös useille harrastekerhoille löytyy omat tilat, ja kampuksen ympärivuorokautisten kulkuoikeuksien vuoksi myös varastotilat ovat paremmin hyödynnettävissä.

Tuotantotalouden kilta Indecs on jo jonkin aikaa valmistellut omien tilojen hankkimista. Taustalla on pari vuotta sitten tehty pitkän aikavälin varallisuudenkäyttösuunnitelma, jossa linjattiin, että varoja pitäisi suunnata nykyistä enemmän jäsenistön käyttöön. Killalle on kertynyt ylijäämää ja jäsenistölle tehdyn kyselyn perusteella toivotuin vaihtoehto oli juhla- ja sitsitilan hankkiminen.

Indecsin tilatoimari Väino Korolainen kertoo, että killan toiveissa olisi löytää tila, johon mahtuuu sitsaamaan noin 100 hengen porukalla. Tilaprojekti aloitettiin viime vuonna ja suunnittelusta siirrytään toteutukseen mahdollisesti jo tänä vuonna.

”Rahoitusta on nyt alettu katsoa kuntoon ja kartoittamaan tiloja aktiivisemmin, sekä suunnittelemaan, millainen tila palvelisi mahdollisimman hyvin sitsi- ja juhlakäytössä. Ihannetapauksessa jos ennen kesää saataisiin tila hankittua, niin se olisi valmiina vuokrauskäyttöön jo syksyn aikana”, Korolainen kertoo.


Pinni A työllistää

Tampereen ylioppilaskunta Trey vastaa nykyään järjestöjen tilojen jakamisesta yliopiston sisällä. Treyn järjestöasiantuntija Tuulia Laakson mukaan tilanne on takavuosista selkiytynyt. Vanhojen yliopistojen aikana järjestöillä saattoi olla esimerkiksi sopimuksia suoraan eri tiedekuntien kanssa, nyt ylioppilaskunta ja yliopisto hoitavat tilajakoa yhdessä.

”Nykyään on pyritty siihen, että Trey hallinnoi tiloja, jotta ne jaettaisiin selkeästi yhdestä paikasta. Treyltä haetaan tilat ja hallitus ne myöntää.”

Trey pyrkii siihen, että ainakin kaikilla sisäänotollisilla ainejärjestöillä olisi oma tila kampuksella. Tilojen kanssa noudatetaan myös periaatetta, että järjestöjen tilannetta ei huononneta, eli tiloja ei oteta pois ja anneta niitä enemmän tarvitseville. Muuttoilmoituksella jo tilan saanut järjestö voi jonottaa siirtoa esimerkiksi isompaan tilaan.

”Varsinaisista kerho- ja ainejärjestötiloista on eniten pulaa, mutta toisaalta kaikkien tilojen tilanne yliopistolla on huono, ja meillä kuitenkin on jonkin verran tiloja, joita pystymme järjestelemään. Mutta eihän niitä lisää ole tulossa”, toteaa Laakso.

Varastotilojen suhteen tilanne on parempi varsinkin Hervannassa, jossa varastoneliöitä saadaan välillä tehtyä lisää yhdessä tilapalvelujen kanssa, mutta tyhjillään tiloja ei ole sielläkään.

Laakson mukaan tällä hetkellä paljon resursseja menee siihen, että keskustakampuksen Pinni A:ssa majaileville järjestöille löydetään uudet tilat. Yliopisto on luopumassa Pinni A:sta vuoteen 2025 mennessä osana tilasäästöjään.

”Yliopiston kanssa on tehty selvitystä, että päätalon kellariin saataisiin korvaavia tiloja. Se tosin vaatii vielä remonttia. Suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon, että voisi luvata sinne syntyvän jonkinlaisen järjestötaivaan.”