Dippa raitioteistä valmistui kätevästi etänäkin

Teksti: Eli Harju

Kuvat: Hilma Toivonen

Sara-Leena Kamppurin diplomityötä eivät pandemiarajoitukset haitanneet. Hänestä oli jopa hyvä, että työtä sai tehdä itsenäisesti ja keskittyen.

”Tavallaan tämä mielestäni sopi diplomityöhön, ei siinä muutenkaan olisi ollut kukaan mukana.”

Kamppurin aiheena oli raitiotiejärjestelmien vaikutusten arviointi. Diplomityöhön kuuluneen kirjallisuuskatsauksen lähteiksi ei löytynyt paljoakaan tieteellistä kirjallisuutta, koska sellaista ei vielä ole olemassa. Suomessa on niin vähän raitioteitä, ettei varsinaista pohjaa vielä ollut.

Aihe tuli tarjolle keväällä Kamppurin ollessa töissä liikenteen tutkimuskeskus Vernessä. Hän oli jo pitkään miettinyt diplomityön tekemistä liikenteestä, ja myös raitiotiet tuntuivat mielenkiintoisilta.

”Kävi hyvä tuuri, että tällainen projekti oli tarjolla. Oli kiva saada tämä aihe.”

Jonkin verran tukea Kamppuri sai kavereiltaan, jotka olivat tekemässä omia lopputöitään. Pääosin hänestä kuitenkin oli hyvä, että töitä sai tehdä vapaasti omaan tahtiin. Jos jokin kohta ei sujunut, sai tehdä jotain toista, tai lähteä vaikka kesken päivän lenkille ja jatkaa illalla hiukan pidempään.

Empiirisen osan haastattelujen purkaminen tuntui hiukan työläältä, mutta mikään lopputyön tekemisessä ei ollut suoranaisesti ikävää.

”Kun pääsi aineiston keruun jälkeen miettimään varsinaisia tuloksia, sai käyttää vähän luovuuttakin.”

Kaiken kaikkiaan Kamppurille jäi lopputyön tekemisestä hyvä mieli. Hän on tyytyväinen myös lopputulokseen, vaikka palautteen mukaan pari lukua olisi voinut jättää poiskin.

”Ohjaaja ei sanonut kovin selkeästi, ettei tiettyjä asioita tarvitse käsitellä niin perusteellisesti. En tajunnut sitä rivien välistä, enkä sitten lopuksi jaksanut ruveta poistelemaan niitä.”

Valmistumisen jälkeen Kamppuri oli suunnitellut lähtevänsä hetkeksi ulkomaille. Koska se ei nyt onnistu, hän lomailee pitkän opiskeluajan päätteeksi kotona.

”Vitsailin tutuille, että nyt en halua nähdä yhtään ratikkaa pitkään aikaan. Heti lopputyön palautuksen jälkeen sitten tietenkin tuli ratikka vastaan, mutta ei se oikeasti tuntunutkaan pahalta.”

DIPPA

OTSIKKO: Raitiotiejärjestelmien vaikutusten arviointi
MITTA: 168 sivua.
ALA: Tuotantotalouden DI-ohjelma.
KAUANKO KESTI: Noin seitsemän ja puoli kuukautta.
JÄIKÖ TRAUMOJA: ”Ei suurempia, mutta ei sitä kauheasti halua lukea. Se on vielä liian tuore.”