Haalarit henkariin – Näin syksyn juhlat jäivät juhlimatta

Toisen aallon kiihtyessä mielipiteet tapahtumien järjestämisen mielekkyydestä jakavat opiskelijoita voimakkaasti. Lähdimme selvittämään, millaista keskustelua järjestäjätahot käyvät syksyn opiskelijabileistä – ja sitten ne peruttiin.

Teksti: Sonja Haapala

Kuvat: Arttu Timonen

Haalareita luonnollisessa esiintymisympäristössään.

Keväällä koronavirus pisti opiskelijoiden haalarit ennenaikaiselle kesälomalle. Maaliskuun puolivälissä Suomen hallitus antoi linjauksen yli 500 hengen tapahtumien kieltämisestä, ja sen myötä opiskelijoiden yöelämä hiljeni kertaheitolla. Tähän syksyyn asti. Vaikka koronan aiheuttama tautitilanne ei suinkaan ole ohi Suomessa tai Tampereella, sai uuden lukuvuoden alku opiskelijat kaivelemaan haalareita taas esiin kaapista. Lukuvuoden ensimmäiset Kolmiobileet järjestettiin 27. elokuuta ja ensimmäiset Haalaribileet heti seuraavalla viikolla.

Vaikka ennakkoliput isoihin opiskelijabileisiin myydään minuuteissa, suhtautuminen bilettämiseen korona-aikana jakaa opiskelijoita voimakkaasti. Sosiaalisessa mediassa opiskelijat ovat kärkkäästikin arvostelleet ja syyllistäneet toisiaan tapahtumiin osallistumisesta. Oman osansa kritiikistä ovat saaneet myös bileiden järjestäjät.

Tätä juttua varten Visiiri haastatteli Tampereen suurimpien opiskelijabileiden järjestäjiä.  Tampereella asemansa ovat vakiinnuttaneet kuukausittain järjestettävät kolmet isot bileet: Haalaribileet, Kolmiot ja Pistot. Juttuprosessin aikana tilanne tamperelaisessa opiskelijayhteisössä muuttui radikaalisti, kun syyskuun ensimmäisellä viikolla terveysalan opiskelijoiden Pirate ry, yksi Pistojen järjestäjistä, ilmoitti vetäytyvänsä toistaiseksi bileiden järjestämisestä. Noin viikkoa myöhemmin syyskuun Kolmiobileet päätettiin peruuttaa vallitsevan tautitilanteen vuoksi. Tiistaina 22. syyskuuta myös Pistot ilmoitti peruvansa seuraavat bileensä kahden päivän varoitusajalla.

Sanna Marin peruutti Kolmiot

Koronan aiheuttama epävarma tilanne on herättänyt paljon keskustelua järjestäjien kesken. Sosiaalisessa mediassa on koko alkusyksyn ajan kyseenalaistettu, miksi satojen, jopa yli tuhannen hengen tapahtumia on päätetty järjestää. Järjestäjiltä ja osallistuneilta on vaadittu vastuullisuutta. Syyskuun alussa suuret opiskelijatapahtumat keräsivät myös mediahuomiota, kun Helsingissä yli 300 ihmistä altistui koronavirukselle samassa tapahtumassa.

Jopa pääministeri Sanna Marin vetosi opiskelijoihin ja ainejärjestöihin toteamalla, ettei nyt ole aika järjestää isoja kokoontumisia. Tampereella ensimmäinen peruutettu tapahtuma oli Kolmiobileet. Järjestäjien mukaan mediakeskustelu ja tieto myös tamperelaisten opiskelijoiden keskuudessa levinneistä tartunnoista olivat viimeinen naula syyskuun bileiden arkkuun.

Järjestävien ainejärjestöjen käymä keskustelu Kolmioiden perumisesta ei ollut pelkästään yksimielistä. Vaikka Kolmiobileiden peruuntuminen ei järjestäjien mukaan onneksi merkitse ainejärjestöjen tuloksen miinukselle menemistä, on juhlien pitäminen toki taloudellisesti kannattavaa. Kolmioiden perumista vastustettiin myös vetoamalla esimerkiksi siihen, että mahdollisen altistumisen tapahtuessa opiskelijabileissä paikalla olleet olisi helppo jäljittää.

”Jos bileet perutaan, niin porukkaa menee silti baareihin, joissa kävijöitä ei voida jäljittää”, Indecs ry:n kolmiovastaava Elviira Saarelma arvioi.

Luuppi ry:n kolmiovastaava Noora Rakeva kertoo, että syyskuun Kolmioiden perumisesta käytiin pitkä keskustelu ainejärjestön hallituksen kesken, mutta päällimmäiseksi nousi huoli ihmisten terveydestä.

”Moni varmasti ajattelee, että koska isot Kolmiotkin järjestetään, niin muitakin isoja tapahtumia voi pitää.  Meidän on tärkeä näyttää vastuullista esimerkkiä muille tapahtumanjärjestäjille”, Rakeva painottaa.

Tamkolta ultimaatumi

Vaikka terveysalan opiskelijat vetäytyivät jo syyskuun alussa Pistojen järjestämisestä, vielä silloin seuraavat bileet päätettiin edelleen pitää jäljellä olevien järjestäjien voimin. Pistojen järjestäjät vastasivat Visiirin yhteydenottopyyntöihin yhteisellä sähköpostiviestillä. Viestissä Pirate ry kommentoi, etteivät he ainejärjestönä ”halua kannustaa ihmisiä kokoontumaan näin isoon sisätiloissa järjestettävään tapahtumaan tällaisena poikkeusaikana”. Järjestö huomautti myös, että jos koronatilanne pahenee, alan työharjoittelut ja sitä kautta valmistumiset ovat vaarassa viivästyä.

Miksi TiRo ry ja TTO ry kuitenkin päätyivät jatkamaan bileiden järjestämistä yhden ainejärjestön jo sanoutuessa irti vastuusta? Vastaus Visiirin esittämään kysymykseen oli lyhyt:

”Olemme keskustelleet tilanteesta, ja tuemme toisiamme päätöksissämme.”

Muutama päivä haastattelun jälkeen Pistot ilmoittivat peruvansa tapahtumansa. Mikä muuttui? Perumista edeltävänä päivänä Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko oli lähettänyt alajärjestöilleen tiukan viestin, jossa toivottiin kriittistä harkintaa kaikenlaisten tapahtumien järjestämisessä, jotta lähiopetusta voidaan jatkossa järjestää. Viestissä todettiin myös, että ”mikäli järjestöt päätyvät järjestämään jonkun suuremman tapahtuman, he vastaavat koululle, medialle ja kaikille muille tahoille sen tarpeellisuudesta ja mahdollisista seurauksista”.

Pistojen järjestäjät kommentoivat viimehetken perumistaan kertomalla, että bileiden perumiseen vaikutti koulun johdon toive sekä muiden tahojen mielipiteet tapahtuman järjestämisestä.

”Järjestöinä uskomme, että opiskelijatapahtumilla on suuri merkitys osana Tampereen opiskelijakulttuuria, mutta tapahtumia ei tule järjestää opetuksen toteutumisen kustannuksella”, Pistojen järjestäjät kommentoivat.

Vielä Boomikin perui

Juttua tehdessä syyskuun lopulla vain Haalaribileet eivät olleet peruneet tulevaa tapahtumaansa. Tuolloin Boomi ry:n juhlavastaava Sanelma Uusitalo kertoi, että Kolmioiden ja Pistojen peruminen oli noteerattu, ja että tilannetta seurattiin jatkuvasti. 

”Mahdollisesta perumisesta päätetään ainejärjestön hallituksen kanssa ja se voi tulla nopeallakin aikataululla. Varmasti kävijätkin sen ymmärtävät.” 

Syyskuun viimeisenä päivänä myös Haalaribileet tiedottivat peruvansa lokakuun bileensä, jotka oli tarkoitus järjestää 8. lokakuuta. Uusitalo kommentoi, että perumispäätökseen vaikuttivat koronavirustilanteen lisäksi uudet kiristykset ravintoloiden anniskeluajoissa, joiden mukaan anniskelu täytyi lopettaa jo puolelta öin.

Bileiden järjestämisen taloudellista merkitystä Boomi ry:lle Uusitalo ei halua kommentoida lainkaan. 

Ei juhlia, ei murheita?

Perutuista juhlista huolimatta kaikki järjestäjät näkevät suuret opiskelijabileet olennaisena osana tamperelaista opiskelijakulttuuria. Aivan erityiseksi piirteeksi bileissä järjestäjät mainitsevat poikkitieteellisyyden.

”Meillä on aika vähän tapahtumia muiden ainejärjestöjen kanssa. Kolmiot on mahdollisuus nähdä muitakin kuin tummanvihreitä haalareita”, kiteyttää Staabi ry:n kolmiovastaava Artturi Kavaja.

Poikkitieteellisyyttä löytyy toki muualtakin kuin torstai-iltaisin yökerhon karaokesta – kuten esimerkiksi kerho- ja harrastetoiminnasta. Etenkin uusille opiskelijoille bileet voivat kuitenkin olla se ensimmäinen kohtaaminen myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa. Vaikka toistaiseksi Kolmiot ovat sivussa tamperelaisesta bilekulttuurista, järjestäjät ovat hyvillään siitä, että fuksit olivat päässeet kuitenkin käymään yhdessä tapahtumassa elokuussa. Myös Pistojen järjestäjät pitävät isoja opiskelijatapahtumia tärkeinä uusien opiskelijoiden ryhmäytymiselle.

Tapahtumien tärkeydellä on myös varjopuolensa. Poikkeuksellinen tilanne, jossa opiskelukavereita ei tapaa yliopistokampuksella aiempaan tapaan, on luonut paineita osallistua opiskelijabileisiin, vaikka suuret ihmismäärät arveluttavatkin. Paine on suuri etenkin uusilla opiskelijoilla. Kun bileet perutaan, voi epäröijä olla helpottunut, ettei tarvitse valita sosiaalisten suhteiden ja turvallisuuden väliltä. Nähtäväksi jää, tarvitseeko moista valintaa enää tehdä. Voi nimittäin olla, että tänä syksynä haalarit saivat vain pikatuuletuksen – ja ovat jo palanneet kaapin perälle.