”Kaikesta muusta voi säästää, mutta koirasta ei” — Opiskelijoiden lemmikit esittäytyvät

Lemmikit tuovat elämään seuraa ja mukavaa tekemistä, mutta niissä on myös vastuunsa. Millaisia nelijalkaisia elämänkumppaneita opiskelijoilta löytyy ja millaista opiskelijoiden ja lemmikkien yhteiselo on?

Teksti: Kristiina Baltzar

Kuvat: Heini Luotola

Hali, 5 kuukautta, landseer

Ehdin hädin tuskin ehtinyt kätellä Halin omistaja Eerika Antolaa, kun ulkotakkini hiha on jo kuolattu aivan läpeensä. Syyllinen on vasta viisikuukautinen Hali, joka on ikäisekseen julmetun kokoinen koira. Naaraspuoliset landseerit voivat kasvaa jopa 60 kiloisiksi ja yli 70 senttiä korkeiksi.  Sellaista ei ihan heti syliinsä ota.

”Landseerit ovat aika rauhallisia koiria, jotka tykkäävät puuhastella ja harrastaa paljon. Jotkut saattavat olla vähän itsepäisiä, eli koiran kanssa pitää luoda pienestä asti hyvä suhde, jotta se pysyy miellyttämisen haluisena, eikä siitä tule itsepäistä jättikoiraa”, kertoo Antola.

Landseerit ovat alun perin vesipelastuskoiria, joten tämä nelijalkainen davidhasselhoff on päässyt viime kesänä pulikoimaan järven aalloissa kolmena tai neljänä päivänä viikossa. Lisäksi Hali harrastaa jäljestämistä, jossa koiran tehtävänä on seurata esimerkiksi kadonneen ihmisraukan hajujälkeä luonnossa. Jonakin päivänä Hali saattaa olla sankarikoiran roolissa löytämässä marjametsään eksyneen anoppisi.

Opiskelu ja koiran harrastukset vievät kovasti aikaa. Siinä välissä ei juuri bilettää ehdi. Onneksi Hervannassa on opiskelijoille useita koiraystävällisiä ulkoilmatapahtumia, jonne Hali on omistajansa kanssa päässyt.

Rahaa isoon koiraan kuluu ja paljon. Halin kitaan katoaa koiranruokaa noin sadan euron arvosta kuukaudessa. Muitakin kuluja koira osaa aiheuttaa. Kesällä kyykäärme puri Halia ja eläinlääkärimaksu paisui 800 euroon.

”Meillä ei käydä hienoilla illallisilla tai ulkomaanmatkoilla. Koira on itselleni ykkösprioriteetti. Kaikesta muusta
voi säästää, mutta koirasta ei”, sanoo Antola.

Koira
Nimi: Hali
Rotu: Landseer
Ikä: 5 kuukautta
Lempiruoka: Nakki ja lihapullat
Lempilelu: Ihmisten kengät
Lempipuuha: Treenaaminen ja yhdessä tekeminen sekä sohvalla löhöily

Julle, 11 vuotta, maatiainen

Jos Julle ei pääse olemaan huomion keskipisteenä, se luultavasti tuijottaa sinut kumoon.

“Kun olen täällä järjestänyt etkoja, niin Jullesta on tullut niiden päätähti. Se kiertää sylistä syliin. Jos satumme vaikka ompelemaan haalarimerkkejä, niin Julle on kaikkien haalareiden päällä. Karvaa löytyy sitten ompeleiden välistä”, kertoo Jullen omistaja Olivia Takkinen, joka toimii aktiivisesti tuutorina Tampereen yliopistossa.

Takkinen asuu yhdessä kämppiksensä kanssa isossa opiskelija-asunnossa, jossa Jullella on tilaa juosta ja leikkiä. 

“Rakastan Jullen persoonaa. Se on tosi hauska. Paras esimerkki siitä on se, että me leikimme kuurupiiloa yhdessä. Se tykkää todella paljon juoksennella ja piileskellä, niin lopulta juoksentelemme ympäri asuntoa yhdessä.”

Julle on 11-vuotias maatiaispoika. Se tuli Takkisen lapsuudenkotiin, kun hän oli vielä nuori.

“Julle tuli perheeseemme, mutta oli oikeasti alun perin selkeästi minun kissani. Kun muutin omilleni, niin Julle muutti perässä.”

Ennen lemmikin ottamista Takkinen suosittelee miettimään kunnolla loppuun asti, mihin sitoutuu. Kesäheilasta pääsee eroon, mutta kesäkissasta ei niin helposti.

“Lemmikki on todella pitkäaikainen hankinta. Se on oikeasti elävä olento, joka on oikeasti sinulla todella pitkään.”

Kissa
Nimi: Julle
Rotu: Maatiaiskissa
Ikä: 11 vuotta
Lempiruoka: Tonnikala
Lempilelu: Ihmiset
Lempi puuha: Sylissä nukkuminen

Jackie, 15 vuotta, tanskalainen puoliverinen

Tätä nelijalkaista ystävää ei mielellään ottaisi isoonkaan opiskelija-asuntoon, sillä Jackie on hevonen.

Jackien omistaja Krista Moisio sai Jackien 7 vuotta sitten ratsastusharrastustaan varten.

Iso lemmikki vaatii paljon aikaa. Aikaisemmin Moisio kävi kotiseudullaan hoitamassa Jackieta päivittäin, mutta
nykyään ainoastaan noin neljänä päivänä viikossa. Seitsemän vuoden aikana parivaljakolle on muodostunut syvä yhteys.

“Se on ollut minulla niin kauan, että tunnen sen todella hyvin. Huomaan heti, jos sillä on esimerkiksi jokin hätänä. Tiedän kaikki sen tavat. Se luottaa minuun ja minä luotan siihen.”

Hevosesta saa pitkäaikaisen elämänkumppanin, sillä ne elävät tavallisesti 20–30-vuotiaiksi.

Moisio on alun perin kotoisin Hyvinkäältä.  Kun hän muutti Tampereelle opiskelemaan, ei Jackie valitettavasti voinut muuttaa mukana. Tällä hetkellä hepo saa kuitenkin täyshoidon hevostallilla, jonka vuokra nousee jopa 700 euroon kuukaudessa.

“Hintaan sisältyvät hevosen ruoat, asuminen, sähköt ja vesi. Samoja asioita, mitä itselläkin asuntoon kuuluu. Lisäksi varusteet ja kengitys maksavat ekstraa.”

Moision opiskelijabudjetti särkyisi siruiksi moisista summista, mutta onneksi tällä hetkellä perhe kustantaa suurimman osan hevosen kuluista.

Hevonen
Nimi: Jackie
Rotu: Tanskalainen puoliverinen
Ikä: 15 vuotta
Lempiruoka: Banaani
Lempilelu: Perhe antoi Jackielle nallen, mutta tämä ei oikein arvostanut elettä.
Lempipuuha: Kun ihminen tulee ja antaa herkkuja ja rapsutuksia

Vanu, 11 kuukautta, mittelspitz

Sosiaalinen bilekoira Vanu on ollut pelivälineenä jalkapalloturnauksessa.  Laske luuri, mitään ei sattunut. Jalkapallona saksanpystykorvaa ei herraisä käytetty, vaan opiskelijoiden futisturnaus Kivescupin erillissarjan lajissa Vanu piti saada houkuteltua juoksemaan maaliin tennispallon avulla. 

”Vanu nautti pelistä aivan hirveästi, kun se juoksi innoissaan siellä pitkin jalkapallokenttää. Se oli ehkä Vanun lempipäivä tähän mennessä”, sanoo
Ellinoora Toivonen, joka omistaa Vanun yhdessä avomiehensä Nuutti Nissisen kanssa.

Vanu on iältään jo melkein vuoden ja luonteeltaan se on enemmän kuin energinen. Haastattelun aikana koira ei pysy hetkeäkään paikallaan. Ohikulkijoille on kiva räksyttää.

Pöyhkeä karvapallo on rodultaan mittelspitz. Omsitajat hankkivat sen toisilleen joululahjaksi viime vuonna. Aivan ilmainen lahja Vanu ei ollut, sillä mittelspitzin pennut maksavat noin 1600 euroa.

”Halusimme mahdollisimman terveen ja pitkäikäisen koiran, ja sellaiset maksavat. Vanu on rotukoira ja terve koira”, kertoo Nissinen.

Pentuikäinen Vanu osaa olla toisinaan aikamoinen täystuho. Kotona se on muun muassa onnistunut järsimään reiän keskelle lattiaa. Tällä hetkellä Vanu käy läpi murrosikää. Kyllä, koirillekin tulee sellainen.

“Se tekee saman, mitä ihmisellekin, eli ei halua totella enää vanhempiaan. Sellainen oma tahto ja kyseenalaistaminen tulee ehkä vahvemmin esiin”, kertoo Toivonen.

Onneksi koiran murrosikä kestää enimmillään vain muutaman kuu-
kauden eikä vuositolkulla, kuten ihmisillä.

Koira
Nimi: Vanu
Rotu: Mittelspitz
Ikä: 11 kuukautta
Lempiruoka: Raaka liha
Lempilelu: Melkein Vanun kokoinen Majava-pehmolelu
Lempipuuha: Leluilla leikkiminen tai yleinen hepuli

Armas ja Ihanus, 1 kuukausi, cambellinkääpiöhamsterit

Taskukokoiset karvapallerot ovat cambellinkääpiöhamstereita. Veljekset Armas ja Ihanus ovat toistensa parhaat kaverit.

Omistajiensa Suvi Saikkalan ja Ilona Lehtosen luona hamsterit ovat majailleet vasta viitisen päivää. Ennen veljeksiä he omistivat myös syyrianhamsteri Nupun, joka oli aikamoinen pakoekspertti.  Nuppu onnistui järsimään terraarionsa puuosiin reiän ja vaelsi ympäri asuntoa yöt läpeensä. Eräänä aamuna pariskunta heräsi ja löysi löysivät vanan kukan terälehtiä, jotka johtavan takaisin häkkiin. Yön turvin hamsteri oli kiivennyt sohvan kautta pöydälle mussuttamaan kukkia.

Armas ja Ihanus eivät ole vielä ehtineet tehdä pahojaan.

”Hamsterit ovat sekasyöjiä”, sanoo Saikkala ja näyttää minulle pussillisen kuolleita jauhomatoja. Niillä hamsterit herkuttelevat.

”Meille ja veljeksille on yhteistä se, että me rakastamme kaikki ruokaa”, kertoo Lehtonen. 

Taloutta nämä pienet jyrsijät eivät paljoa nakerra. Ruokiin menee kuukaudessa vain parikymmentä euroa. Hankintahinnaltaan hamsterit olivat 35 euroa per nenä. Lisäksi terraarioon ja varusteisiin uppoaa noin sata euroa. Opiskelijaystävällisiä hintoja.

”Ennen hamsterin hankkimista kannattaa miettiä, minkä lajin valitsee. Esimerkiksi kääpiöhamsterit eivät paljoa tilaa vie, mutta jotkut lajit vaativat enemmän virikettä ja neliöitä. Kyllähän se 20 neliön opiskelija-asunnosta aika ison palan lohkaisee, jos joutuu hankkimaan vaikka parin metrin kokoisen terraarion”, sanoo Saikkala.

Hamsterit
Nimi: Armas ja Ihanus  
Rotu: Cambellinkääpiöhamsteri  
Ikä: 1 kuukausi  
Lempiruoka: Erilaiset kukat  
Lempilelu: Juoksulautanen  
Lempipuuha: Ihmettely ja toistensa kanssa halailu