Kampukset vallattu – Opiskelijat vastustavat hallituksen leikkauksia Tampereella

Korkeakoulujen kampusten valtaukset alkoivat Tampereella maanantaiaamuna. Valtaajat vaativat loppua hallituksen leikkauspolitiikalle.

Teksti: Maria Muilu

Kuvat: Inka Auranen

This article is also available in English.

Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun (Tamk) opiskelijat ovat maanantaina vallanneet korkeakoulujensa rakennuksia vastalauseena hallituksen leikkauspolitiikalle.

Valtauksia on tehty yliopiston keskustakampuksella, Hervannan kampuksella ja Tamkin pääkampuksella Kaupissa.

Maanantaiaamupäivänä keskustakampuksen Päätalon aulassa on useita kymmeniä ihmisiä. Keskustakampuksen valtauksen tiedotuskanavalla Telegramissa on lähes 400 jäsentä.

Filosofian opiskelija Rudi Valtonen kiteyttää, että valtaajat ovat vastustamassa hallituksen leikkauspolitiikkaa erityisesti opiskelijoiden aseman näkökulmasta.

”Mielenosoituksia on ollut äärioikeistokytköksistä ja siitä, että meillä on rasismia hallituksessa. Tämä on ikään kuin kolmas mielenosoitus, joka keskittyy leikkauspolitiikkaan. Mielestäni se oli oiva tapa toteuttaa nimenomaan opiskelijoiden kautta, koska kuulumme marginaaliseen ryhmään tulotasoon liittyen.”

Valtonen kokee, että yliopisto-opiskelijoilla on myös vastuuta toimia.

”Meillä on vastuuta, koska opiskelemme näitä aiheita ja muutenkin suuntaudumme tärkeisiin instituutteihin yhteiskunnassa. Meillä on tieto ja kiinnostus, ja kuitenkin kuulumme siihen ryhmään, jotka tulotasonsa puolesta yleensä kärsivät leikkauksista eniten. Kaikki asiat puskevat meitä kohti sitä, että nimenomaan meidän pitäisi toimia.”

”Kaikki asiat puskevat meitä kohti sitä, että nimenomaan meidän pitäisi toimia”, sanoo filosofian opiskelija Rudi Valtonen.

Valtaajille evästä ja ohjelmaa

Valtaus on järjestetty täysin itseohjautuvasti. Suunnittelu aloitettiin viime viikon puolivälissä, ja perjantaina järjestäjät pitivät kokouksen, jossa järjestäydyttiin pienempiin ryhmiin vastuualueiden mukaan. Käytännön järjestelyjä työstettiin viikonlopun yli.

Valtauksen muonitustiimiä hoitava yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Usva Palola sanoo, että tavoitteena on tarjota ihmisille kahvia, teetä ja välipalaa sekä jokin lämmin ruoka päivässä. Järjestäjät ovat pyytäneet ruokalahjoituksia, mutta toistaiseksi ruokatarvikkeita on ostettu järjestäjien rahoilla.

Haastattelun aikana Päätalon ulko-ovista kanetaan sisään jääkaappia.

”Se haettiin yhden taukotilan syövereistä”, Palola sanoo.

Hänen mielestään valtauksen järjestäytyminen on sujunut hyvin.

”On ollut tosi paljon innokkaita järjestäjiä, ja ihmiset ovat tehneet vapaaehtoisesti tosi hyvää työtä.”

Valtauksen kestoa ei ole määritelty ennalta. Maanantaina ihmisillä on Päätalon aulassa mukanaan telttoja ja makuupusseja.

Järjestäjien mukaan yliopiston linjaus yöpymisen suhteen on ollut, että vain kulkuluvalliset opiskelijat saavat yöpyä yliopistolla. Ulkopuoliset ovat tervetulleita päiväsaikaan.

Tampereen yliopiston tiedotteessa sanotaan, että yliopisto ei puutu mielenilmauksiin, jos ne sujuvat ilman häiriöitä.

Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen sanoo tiedotteessa, että opiskelijoiden toimeentulolla on suora vaikutus opintojen etenemiseen ja siihen, voivatko opiskelijat valmistua tavoiteajassa.

”On tärkeää, että tästä käydään yhteiskunnallista keskustelua, jossa kuullaan erityisesti opiskelijoita”, Hämäläinen sanoo tiedotteessa.

Ohjelmassa puheita ja kulttuuria

Yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Vilma Mehtonen on valtauksen ohjelmatiimissä. Ohjelmaryhmässä on otettu yhteyttä puhujiin ja esiintyjiin sekä hoidettu äänentoistoa ja muita käytännön asioita.

Maanantaina luvassa on muun muassa puheita, musiikkiesityksiä ja runonlausuntaa. Järjestäjät pitävät lisäksi uusien osallistujien kysymystuokioita, jos ihmisiä saapuu paikalle myöhemmin.

”Eka päivä on vähän tunnustelua. Katsotaan, mitä keksitään”, Mehtonen sanoo.

Maanantaina puheita ovat pitämässä muun muassa kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Oras Tynkkynen (vihr.).

Tynkkynen sanoo Visiirille olevansa paikalla osoittamassa tukea leikkausta vastustaville opiskelijoille. Hän itse valmistui maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2009.

”Olen saanut oikeastaan käydä yliopistoa sellaisena aikana, kun opiskelu oli monessa suhteessa paljon helpompaa kuin nykyään. Vaikka tänään päähuomio on tietysti opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvissa leikkauksissa, on tärkeää muistaa, että meillä on Suomessa todella haavoittuvia ihmisryhmiä, joiden elämä ja olot heikkenevät entisestään, jos leikkaukset menevät läpi.”

Tynkkynen ei aio jäädä yöksi, mutta suunnittelee käyvänsä paikalla vielä etäkokouksien jälkeen.

”On tärkeää, että opiskelijoiden oikeuksien puolustaminen ei jää pelkästään opiskelijoiden itsensä harteille, vaan että myös me muut, joita leikkaukset eivät suoraan koske, osoitamme tukea.”

Kansanedustaja ja vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen osoitti tukensa leikkausta vastustaville opiskelijoille.

Viikko valtauksia valtakunnallisesti

Yliopistojen valtaukset alkoivat viime viikolla, kun Helsingin yliopiston opiskelijat valtasivat yliopistonsa päärakennuksen tiistaina 19. syyskuuta. Sen jälkeen eri oppilaitokset ovat vallanneet rakennuksiaan esimerkiksi Turussa ja Lahdessa. Maanantaina 25. syyskuuta valtauksia aloitettiin Tampereen lisäksi ainakin Jyväskylässä, Oulussa ja Lappeenrannassa.

Opiskelijat vaativat, että asumistukea ja opintorahan osuutta opintotuesta ei leikata. Lisäksi he vaativat opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden turvaamista ja sitä, että lukukausimaksuja ei oteta käyttöön.

Hallitus aikoo jäädyttää opintorahan ja asumistuen indeksikorotukset hallituskauden ajaksi. Opintorahan ja asumistuen tasot siis ollaan jäädyttämässä tämän vuoden tasolle vuosiksi 2024–2027.

Lisäksi aikuiskoulutustuki on tarkoitus lakkauttaa kokonaan syksyllä 2024.

Jos opiskelijalla ei ole lapsia, suurin mahdollinen opintoraha on tällä hetkellä 279,38 euroa kuukaudessa.