Visiiri seurasi kampusten valtausta – ”Tuntuisi oudolta olla tekemättä mitään ja vain hiljaisesti hyväksyä”

Tampereen korkeakoulujen opiskelijat ovat vallanneet kampukset vastalauseena hallituksen leikkauspolitiikalle. Visiiri seurasi ensimmäisen valtauspäivän tunnelmia.

Teksti ja kuvat: Inka Auranen

Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun (Tamk) opiskelijat ovat vallanneet kampukset tänään maanantaina. Valtauksella osoitetaan mieltä Petteri Orpon (kok.) hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan.

Tampereen yliopiston keskustakampuksen Päätalon aulaan on kerääntynyt kymmeniä ihmisiä. Tavallisesti avara tila on täyttynyt sohvista, mielenosoituskylteistä ja säkkituoleista. Laattalattialle on levitetty mattoja.

Puheita, runoja ja musiikkia

Valtauksen ensimmäisenä päivänä on nähty monenlaista ohjelmaa, joka on koostunut pääsääntöisesti erilaisista puheenvuoroista. Valtaukseen osallistuneet ovat saaneet lisäksi kuulla myös runonlausuntaa ja musiikkiesityksiä.

Tampereen yliopiston keskustakampuksella on kuultu puheenvuoroja muun muassa kansanedustaja Oras Tynkkyseltä (vihr.), Tampereen ylioppilaskunnan hallituksen Aaro Haikoselta sekä aktivisti Piki Rantaselta. Lavana toimivalle korotetulle lattialle on noussut myös runonlausujia, ja myöhemmin iltapäivällä kuullaan vielä livemusiikkia.

Aktivisti Piki Rantanen esitti valtauksessa puheenvuoron ja lausui myös runoja.

Tamkin pääkampuksen aulassa puhujina ovat olleet muun muassa Tamkin rehtori Tapio Kujala, kansanedustaja Anna Kontula (vas.) sekä aktivistit Javiera Marchant Aedo ja Emmi Nuorgam. Iltapäivästä on tiedossa nyyttikesteilyä sekä dj-musiikkia.

Hervannan kampuksella valtaajat ovat kokoontuneet Sähkötalon aulaan. Valtauksen Hervannan kampuksen yhteyshenkilö Sanni Hujanen kertoo Visiirille tekstiviestitse, että maanantai on alkanut rauhallisissa merkeissä esimerkiksi bannerien askartelulla. Varsinainen ohjelma alkaa Hervannan kampuksella vasta tiistaina, jolloin kuullaan Hujasen mukaan luentoja ja musiikkiesityksiä.

Leikkauspolitiikkaa ei katsota sormien läpi

Hallituksen budjettiriihen suunnitelmat ovat aiheuttaneet opiskelijoissa tyytymättömyyttä. He vaativat, että asumis- ja opintotuesta ei leikata, ja että opiskelijoiden mielenterveyspalvelut turvataan. Valtaajat myös vaativat, etteivät opiskelijat joutuisi maksamaan lukukausimaksuja, ja että korkeakoulujen johto tukisi opiskelijoita.

Yhteiskuntatutkimuksen opiskelijat Jemina Forss ja Tiina Granholm sekä journalistiikan opiskelija Emma Toikkanen kokevat, että valtaukseen osallistuminen on todella tärkeää, eikä kotiin jääminen ollut edes vaihtoehto.

”Tuntuisi todella oudolta olla tekemättä mitään ja vain hiljaisesti hyväksyä”, Forss sanoo.

”Näille asioille ei tule ikinä minkäänlaista loppua, jos niiden antaa vain mennä läpi, eikä näytä, ettei tällainen toiminta ole ok”, Granholm jatkaa.

Leikkaukset aiheuttavat opiskelijoissa huolta ja ahdistusta paitsi taloudellisessa mielessä, myös henkisen jaksamisen näkökulmasta.

”Pelottaa ja ahdistaa tulevaisuus, jossa leikkaukset toteutuvat. Leikkauspolitiikkaa ei voi olla vastustamatta”, tiivistää Toikkanen.

Jemina Forss (vas.), Emma Toikkanen ja Tiina Granholm.

Kolmikkoa huolettaa paitsi oma toimeentulo, myös ystävien ja muiden läheisten taloudellinen tilanne. Leikkaukset näkyvät opiskelijan arjessa hyvin konkreettisesti. Ne aiheuttavat haasteita esimerkiksi vuokran maksuun, terveyspalvelujen äärelle pääsemiseen sekä ruokaostoksiin. Opintolainaa on siis pakko nostaa arkisiin menoihin, mikäli töiden tekeminen opintojen ohella ei ole mahdollista. Lainan määrän näkeminen ahdistaa.

”Selviytyminen ja hyvinvointi stressaa taloudellisesta näkökulmasta, mutta tässä tilanteessa ei ole myöskään henkisesti hyvä olla ”, Forss sanoo.

Haastateltavien mielestä valtaus on järjestetty toimivasti, ja informaatio on kulkenut hyvin. Valtauksessa on myös ollut yhteisöllinen tunnelma.

”Toki kaikki on tapahtunut todella nopeasti”, Granholm sanoo.

Kaikki kolme ajattelivat yöpyä yliopistolla, kunhan käytännön järjestelyt on saatu selviteltyä.

”Pitää vielä keksiä millaisella alustalla nukkuu”, Granholm selittää.

Järjestäjätahon mukaan yliopiston valtaus kestää ennaltamääräämättömän ajan.

Lue lisää: Kampukset vallattu – Opiskelijat vastustavat hallituksen leikkauksia Tampereella