Kolumni: Kotipaikkani kulttuuripolitiikka uuvuttaa

Teksti: Nikke Sillanpää

Kirjoittaja toimi syksyn 2021 Visiiri-lehden harjoittelijana.

Tampere hävisi Oululle kisan Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä viime kesäkuussa. Uutinen teki minut tyytyväiseksi.

Miksi en halunnut kotikaupunkini voittavan himoittua palkintoa? Syy on yksinkertaisesti se, että Tampere ei ansainnut voittoa. Vuosia jatkunut ruohonjuuritason toimijoiden mitätöiminen ei vastaa käsitystäni eurooppalaisesta kulttuuripääkaupungista.

Älkää käsittäkö väärin, sillä pidän tuliterän Nokia Arenan kotikaupunkia varsin hyvänä paikkana asua. Tapahtumien ja erilaisten taidemuotojen kirjo on monimuotoista sekä inspiroivaa. Olen viettänyt unohtumattomia hetkiä ilmaisissa taidenäyttelyissä, punk-keikoilla ja teknoreiveissä. Minua vain pelottaa näiden asioiden puolesta.

Aktiiviset vapaaehtoiset tekevät tuhansia työtunteja intohimonsa eteen. Arvostan suunnattomasti pienten toimijoiden, kuten rullalautailuyhdistys Kaarikoirien ja taidealue Pyynikin aikamatkojen tekemää työtä kaupunkimme kulttuurikentän rikastuttamiseksi. Mainittujen tekijöiden työ on johtanut konkreettisiin tuloksiin, kuten skeittihalliin Hiedanrannassa ja kaikille avoimeen ateljeeseen vanhan kulkutautisairaalan tiloissa Eteläpuiston lähettyvillä.

Kulttuuritilat on kuitenkin tehty rikottaviksi. Viime talvena valmistunut skeittihallin lisäosa tullaan purkamaan Kuivaamo-rakennuksen mukana. Sen tilalle vedetään uusi ratikkalinja. Tulevaisuudessa kiskot kulkevat Hiedanrannan järvimaisemassa kiiltävien yritystilojen ja uusien asuintalojen ohitse. Koulukadulla sijaitsevan kulkutautisairaalan tontti on ollut myös muutosuhan alla useaan otteeseen. 

Ainaisen häätöuhan alla ovat myös Onkiniemen trikootehtaan tilat, joissa työskentelee kymmeniä luovan alan tekijöitä. Kaupunki haluaa alueen tuottavampaan käyttöön.

Työtilojen menettämisen pelko ei kannusta uuden luomiseen, sillä epävarmuus tulevasta syö tekijän intoa. On epäreilua jättää kaupungin vanhoja rakennuksia aktiivien kunnostettavaksi, kunnes ennen pitkää paikalle rakennetaan uusia kerrostaloja suurilla hintalapuilla.  

Sinä olet ehkä kuitenkin tyytyväinen kaupunkimme toimimattomiin jouluvaloihin sekä kädenlämpöisiin komitean hyväksynnän saaneisiin talonpäätymuraaleihin. Kannustankin sinua käymään teatteriesityksessä tai keikalla, jota olet miettinyt pitkään. Et voi tietää, milloin moukari taas heilahtaa, ja tapahtumapaikka muutetaan seuraavaksi ketjukahviloiden ja loft-asuntojen keskittymäksi.