Lähetsä pelaa? Visiiri selvitti parhaat pelit etäillanviettoihin

Korona-aikaan ajan viettäminen fyysisesti ystävien seurassa on haastavaa. Verkon välityksellä pelattavat videopelit mahdollistavat onneksi hauskanpidon välimatkasta riippumatta ja vaikka paluu normaaliin joskus vielä tapahtuu, voi pelaamisesta tulla monelle aivan uusi tapa viettää aikaa kavereiden kanssa. Visiirin yhden miehen digitoimitus kokosi kasaan listan kymmenestä moninpelattavasta seikkailusta moneen eri makuun. Niihin on helppo upottaa koti-ilta jos toinenkin.

Teksti: Ilari Hauhia

Kuva. Henrik Laakkonen.

1. Among Us

Among Us nousi viime vuonna huimaan suosioon, eikä syyttä. Peli vie pelaajat kartalle, jossa miehistön jäsenet yrittävät suorittaa tehtäviä samalla, kun miehistön sekaan soluttautuneet petkuttajat eli impostorit yrittävät murhata muut pelaat yksi kerrallaan jäämättä kiinni. Pelaajia potkitaan ulos pelistä kierroksien välillä tapahtuvissa äänestyksissä, joten liian epäilyttävät murhamiehet häviävät pelin nopeasti.

Murhateemastaan huolimatta peli on grafiikoiltaan leikkisän piirrosmainen, säännöt oppii nopeasti ja sekä PC- että mobiilipelaajat pääsevät pelaamaan samoissa otteluissa. Siksi Among Us sopii hyvin myös sellaisille pelaajille, jotka eivät ole juurikaan pelanneet aiemmin, tai joilta ei löydy kotoa pelitietokonetta tai pelikonsolia.

Saatavilla: PC, iOS, Android
Pelaajien määrä: 5–15
Hinta: 3,99 euroa, puhelimille ilmainen

Kuolema petkuttajille! Kuva: Steam

2. Apex Legends

Apex Legends on Respawn Entertainmentin kehittämä battle royale -genreen istuva räiskintäpeli. Battle royale -peleissä kantavana perusideana kartan pelattava osuus pienenee jatkuvasti, jolloin jäljellä olevat pelaajat pakotetaan yhteen. Voittaja on se pelaaja tai joukkue, joka pysyy pisimpään hengissä.

Apex Legends ei ole ehkä aivan yhtä tunnettu kuin vaikkapa Fortnite, mutta kyse on silti mainiosta ilmaispelattavasta räiskinnästä. Graafiselta ilmeeltään Apex on varhaisteinien kansoittamaa Fortnitea ”aikuismaisempi”. Lukuisten sisältöpäivitysten myötä Apex Legendsin hahmo- ja asevalikoima on nykyään hyvinkin laaja, joten mukana on runsaasti nähtävää ja koettavaa. Koska kyse on ilmaispelattavasta räiskinnästä, ei kokeilu ole myöskään rahasta kiinni.

Saatavilla: PC, Xbox One, PlayStation 4
Pelaajien määrä samassa joukkueessa: 1–3
Hinta: Ilmainen

Näin tyylikäs porukka räiskii Apex Legendsissä. Kuva: EA/Internet Game Database

3. Terraria

Lähes kaikki tuntevat Minecraftin, mutta pelin vuonna 2011 ilmestynyt “pikkuveli” on suosiostaan huolimatta lentänyt monilta tutkan alta. Kyse on 2D-maailmaan sijoittuvasta moninpelattavasta yhteistyöpelistä, jossa rakennetaan, seikkaillaan maan uumenissa ja taistellaan erilaisia vastuksia vastaan.

Pelin pikseligrafiikka on kaunista katsottavaa ja vuosien varrella julkaistujen ilmaisten sisältöpäivitysten myötä tekemistä riittää jopa sadoiksi tunneiksi. Terraria soveltuu hyvin myös sellaisille pelaajille, joille videopelit eivät välttämättä ole entuudestaan kovin tuttuja.

Saatavilla: PC, Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch, Android, iOS
Pelaajien määrä: 1–8
Hinta: 9,99 euroa

Terraria on rauhaisaa pelailtavaa ja mukavaa katseltavaa. Kuva: Steam

4. Portal 2

Valven vuonna 2011 julkaisema Portal 2 on yksi kuluneen vuosikymmenen kehutuimmista pulmapeleistä. Pelaajalle, tai yhteistyötilassa pelaajille, annetaan käyttöön portaalitykki, jolla voi luoda seinille tai lattiaan kaksi portaalia. Kun kävelee toisesta portaalista sisään, tupsahtaa toisesta ulos. Yksinkertaista?

Portaalien avulla ratkotaan toinen toistaan seuraavista huoneista löytyviä pulmia. Samalla yksi pelihistorian ikonisimmista pahiksista, tekoälyrobotti GlaDOS, kommentoi pelaajien toimintaa omaan ivalliseen sävyynsä.

Portal 2 tarjoaa jo valmiiksi runsaasti tekemistä sekä yhdelle että kahdelle pelaajalle, jonka lisäksi tarjolla on lähes loputon määrä yhteisön luomia tasoja. Kulttiklassikko.

Saatavillla: PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4
Pelaajien määrä: 1–2
Hinta: 8,19 euroa

Pulmapeli Portal 2 on jo kulttiklassikko. Kuva: Steam.

5. It Takes Two

It Takes Two on kahden pelaajan todellinen yhteistyöpeli. Hazelight Studiosin kehittämä seikkailu kertoo Codysta ja Maysta, joiden avioliitto on romahduksen partaalla. Erikoisen käänteen myötä maaginen rakkauskirja muuttaa parivaljakon räsynukeiksi, jonka jälkeen Cody ja May pääsevät etenemään taianomaisessa maailmassa toistensa apuun nojaten.

It Takes Two sopii hyvin verkon kautta pelattavaksi. Sen lisäksi myös samalta sohvalta pelaaminen onnistuu hyvin esimerkiksi samassa taloudessa asuvan puolison kanssa.

Saatavilla: PC, Xbox One, PlayStation 4
Pelaajien määrä: 2
Hinta: 39,90 euroa

Taianomainen It Takes Two haluaa yhdistää tenhoavan tarinan ja koukuttavan pelattavuuden. Kuva: Steam

6. Dota 2

Dota 2 edustaa moba-genreä, jossa vastakkain asettuu kaksi viisihenkistä joukkuetta. Kyse on hyvin syvällisestä strategiapelistä, jonka oppiminen vie oman aikansa, mutta joka tarjoaa kilpailullista pelaamista parhaimmillaan jopa tuhansiksi tunneiksi. Pelissä menestyminen vaatii koko viisikon saumatonta yhteistyötä sekä kommunikaatiota, ja se sopii erityisesti itsensä haastamisesta pitäville pelaajille.

Dota 2 tunnetaan myös suosittuna kilpapelinä, jonka maailmanmestaruusturnaus on e-urheiluskenen isoimpia spektaakkeleita. Vuoden 2019 turnauksen palkintopotti oli yhteensä yli 34 miljoonaa dollaria eli lähes 30 miljoonaa euroa. Pelaamisen lisäksi Dota 2 tarjoaa näin mahdollisuuden myös kisakatsomoiden perustamiselle kavereiden kanssa. Varoituksen sana turhautumiseen taipuvaisille: Dotan oppimiskäyrä on legendaarisen jyrkkä.

Saatavilla: PC
Pelaajien määrä joukkueessa: 1–5
Hinta: Ilmainen

Dota 2:n oppimisen vaikeus on laajasti tunnettu legenda. Kuva: Steam

7. Valheim

Valheim on yksi vuoden 2021 suurimmista ja yllättävimmistä jättihiteistä, vaikka pelin kaikkea sisältöä ei ole edes julkaistu. Peli on julki vasta testiversiona, joskin hyvin toimivana sellaisena. Retrohtavilla grafiikoilla varustettu seikkailu vie pelaajat selviytymään viikinkien maailmaan, jossa pelaajien tulee muun muassa etsiä ruokaa ja muita resursseja, rakentaa leiri sekä aseita ja tutkia outoa maailmaa. Mikäli pelistä innostuu kaveriporukalla tosissaan, kannattaa muutama euro kuukaudessa laittaa oman palvelimen vuokraamiseen. Näin peliin saa sujuvasti pyörivän yhteisen maailman, jossa sinä ja kaverisi voitte häärätä ja rakentaa vaikka yhteisen kaivosimperiumin tai merihirviöiden lahtaamiseen keskittyvän satamakaupungin.

Valheimin kartta on valtava, joten seikkailua voi harrastaa helposti vaikka kymmenien tuntien ajan. Selviytymispeleistä kiinnostuneiden lisäksi Valheim tarjoaa tekemistä myös luoville pelaajille, sillä pelin edistyneen rakentelusysteemin avulla voi päästää valloilleen sisäisen diplomi-insinöörinsä.

Saatavilla: PC
Pelaajien määrä: 1–10
Hinta: 16,79 euroa

Valheim, tuo viikinkien leikkikenttä, on jo ennen täyttä julkaisemistaan menestys. Kuva: Steam

8. Deep Rock Galactic

Pelaajat astuvat kääpiöiden saappaisiin, kun Deep Rock Galactic vie mukanaan seikkailulle louhimaan mineraaleja ja muita aarteita ulkoavaruuden planeettojen syövereistä. Kaivuuoperaatiossa vaaditaan tiukkaa yhteistyötä, sillä luolastoissa asuvat hirviöt eivät pidä kotirauhansa tärvelemisestä. Kaikeksi onneksi kääpiöillä on käytössään raskas aseistus sekä runsaasti erilaisia kykyjä.

Deep Rock Galactic tarjoaa valtavan määrän tekemistä 1-4 pelaajalle. Peli on menestynyt loistavasti sekä kriitikoiden että pelaajien arvosteluissa ja maanalaiseen seikkailuun voi käyttää helposti jopa satoja tunteja.

Saatavilla: PC, Xbox One
Pelaajien määrä: 1–4
Hinta: 29,99 euroa

Deep Rock Galactic vie joukon kovia kääpiöitä asumaan, rakentelemaan ja taistelemaan ulkoavaruudessa. Kuva: deeprockgalactic.com

9. Stardew Valley

Stardew Valley on yksi viime vuosien kehutuimmista indie-peleistä. Rentouttavassa pelissä viljellään ja hoidetaan maatilaa 1-4 pelaajan voimin. Sukutila täytyy ensin raivata ylimääräisistä kivistä ja rikkaruohoista, jonka jälkeen maatila voi kasvaa esimerkiksi peltojen, rakennusten ja kotieläimien muodossa.

Pelin edetessä pelaajat voivat mennä jopa naimisiin sekä muutenkin kehittää omaa elämäänsä maatilan ulkopuolella. Stardew Valleylla ei ole varsinaista lopetusta, vaan farmia voi pyörittää niin kauan kuin tuntuu hyvältä.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Android, iOS
Pelaajien määrä: 1–4
Hinta: 13,99 euroa

Stardew Valley on rentouttava roolipeli, jolla ei oikeastaan ole voittajaa eikä lopetusta. Kuva: stardewvalley.net

10. MORE

MORE on uusi suomalainen selviytymiskilpailu, jota pääsee pelaamaan osoitteessa www.mobilereality.fi. Kyseessä ei ole videopeli, vaan eräänlainen ryhmächatissa pelattava peli. Telegram-viestisovelluksen pohjalle rakennetussa sosiaalisessa kilpailussa sadat osallistujat tapaavat toistensa ryhmächateissa ja pelin voittaja on yksinkertaisesti se, joka pysyy -ryhmässä pisimpään.

Selvitymiskilpailu on pilkottu kausiksi, joiden aikana pelaajat luovat keskuudessaan salaliittoja, suorittavat tehtäviä ja häätävät toisiaan ulos. Kausi etenee, kunnes kaikista osallistujista vain yksi kruunataan voittajaksi. Pelin kehittäjien mukaan ”tapoja voittaa on yhtä monta kuin maailmassa ihmisiä”.

Saatavilla: iOS, Android
Pelaajien määrä: useita satoja
Hinta: 1,49 euroa per kausi, ensimmäinen kausi ilmainen