Lopputyön sankarit: Tiukkoja dediksiä ja kantasolujen kasvatusta
Palstalla dipan ja gradun tehneet jakavat viisauttaan.
Teksti ja kuvat: Julia Raatikainen
TIITUS KORPELA: “Välillä ajattelin, ettei työ valmistu koskaan”

“EU-direktiivin mukaan kaikkien Suomen jätevedenpuhdistamojen täytyy tulevaisuudessa tuottaa yhteensä yhtä paljon energiaa kuin ne kuluttavat. Dipassa selvitän, mitä se käytännössä tarkoittaa tutkimuksen tilanneelle puhdistamolle. Kokonaisuus oli haastava, enkä löytänyt kohteelle taloudellisesti järkeviä toimia. Pidin kuitenkin konkreettisesta aiheesta, jonka tuloksista voi olla laajempaa hyötyä.
Helpointa työssä oli kirjoittaminen ja tekstiä syntyi melkein liikaa. Haastavinta oli alkuun pääseminen ja lähteiden etsiminen. Loppua kohti alkoi tulla väsymistä työhön, ja joskus oli pieniä ongelmia tulosten ja Excel-näpertelyn kanssa.
Yrityksen puolesta työlle oli tiukka dedis, mikä tuotti paineita. Fiilikset vaihtelivat paljon prosessin aikana. Ensin ajattelin, että työ valmistuu kuukauden etukäteen, sitten ettei se valmistu koskaan. Jos jotain tekisin toisin, niin en stressaisi niin paljoa siitä, tuleeko työ valmiiksi.
Dipan teossa motivoi dediksen lisäksi se, että saa paperit pihalle. Halusin myös osoittaa yritykselle olevani luottamuksen arvoinen, jotta saan jatkaa siellä töissä. Dippa oli mulle sellainen peikko, että miten ikinä saan noin laajan tutkimuksen tehtyä. Kun sitä sitten rupesi tekemään, huomasin, ettei se ollutkaan niin paha. Se antoi itseluottamusta, kun pystyi omaksumaan uuden aiheen ja tuottamaan laadukkaan työn.
Varmasti jokaista lopputyön tekijää alkaa jossain vaiheessa stressata, mutta ei se ole niin vakavaa. Selkeän dediksen asettaminen kannattaa, jotta työ ei jää roikkumaan. Se pitää vain tehdä alta pois ja mennä eteenpäin.”
DIPPA
Otsikko: Energianeutraaliusvaatimusten vaikutukset jätevedenpuhdistamojen toimintaan kansallisella tasolla
Ala: Sähkötekniikka
Mitta: 105 sivua
Kauan kesti? Puoli vuotta
Kuinka rankkaa oli asteikolla 1–5? “3. Alku oli aika helppoa, mutta loppua kohti rupesi hajottamaan enemmän.”
PETRA VORNANEN: “Oikeisiin töihin pääseminen motivoi”

“Gradun aiheena ja tavoitteena oli kehittää menetelmää, jossa kantasoluista kasvatetaan sarveiskalvon endoteelisolujen kaltaisia soluja. Työssä tutkittiin, miten erilaiset kasvualustat vaikuttavat solujen kehittymiseen ja arvioitiin, voisiko prosessia nopeuttaa. Pääasiallinen tulos oli, että kasvualustalla ei ollut suurta merkitystä ja että menetelmä toimi myös lyhyempänä versiona.
Idea graduun tuli tutkimusryhmän tarpeista ja sitä johtavalta professorilta. Aihe kiinnosti minua erityisesti, koska se on lähellä kliinistä potilastyötä. Gradun tekeminen oli mielenkiintoista, eikä motivaatio loppunut missään vaiheessa. Aika meni nopeasti, ja työ eteni melko kivuttomasti, koska tutkimus oli niin mielenkiintoinen. Haastavinta oli ehdottomasti tulosten analysointi ja päätelmien tekeminen. Helpointa taas oli kirjallisuuskatsauksen kirjoittaminen.
Gradututkimuksen valmiiksi saamista motivoi eniten sen jälkeen alkanut työsopimus. Siinä oli hyvä motivaattori, että pääsee oikeisiin töihin. Itsestäni opin sen, että kun jotain päättää tehdä, siihen myös pystyy. Sellaisiakin asioita, joihin ei ehkä olisi uskonut, että pystyy.
Muita kannustan luottamaan prosessiin. Kun työ välillä junnaa ja tuntuu, ettei pääse eteenpäin, kannattaa pitää muutaman päivän tauko ja antaa prosessille aikaa. Väkisin ilman taukoja ei kannata tehdä – kyllä se sieltä sitten tulee.”
GRADU
Otsikko: Optimization of the differentiation efficiency for human pluripotent stem cell-derived corneal endothelial cells: with a focus on culture substrates
Ala: Bioteknologia ja biolääketieteen tekniikka
Mitta: 76 sivua
Kauan kesti? 7 kuukautta
Kuinka rankkaa oli asteikolla 1–5? “3. Pitkät labrapäivät ja tulosten analysointi raastoivat välillä hermoja, mutta muuten oli yllättävän kevyttä.”