Mitä vittua?: 200-prosenttinen kasvomaski

Yliopiston jakamien kangasmaskien laatu on herättänyt hämmennystä opiskelijoiden keskuudessa. Jotkut käyttäjät ovat havainneet, että maskin kuminauhat ovat eri mittaiset, kangas on leikattu vinoon ja saumat repsottavat. Myös materiaalimerkintä herättää hilpeyttä.

Teksti: Maria Muilu

Kuvitus: Pauliina Lindell

Tampereen yliopiston tila- ja kiinteistöpalvelujen johtaja Pertti Iso-Mustajärvi, ovatko maskit huonolaatuisia?

Kun sain tiedon, että valituksia on tullut, tein yksittäisen pistokokeen. Maski on tuossa vieressäni, eikä tässä näytä olevan oleellisia virheitä. Kun katsoo, niin saattaa tuossa olla kaksi langanpätkää, mutta se ei haittaa käyttöä millään tavalla. Tietysti on harmittavaa, että joku käyttäjistä on saanut maskin, joka ei sovellu käyttöön ja jossa on yksittäinen laatuvirhe. Sen voi toki tulla vaihtamaan uuteen.

Maskit eivät siis ole erityisen tasalaatuisia?

Niitä on tilattu yhteisölle 20 000 kappaletta. Sen mukaan, mitä olemme havainneet, maskit ovat olleet sellaisia kuin pitääkin. Laajamittaisesta laatupoikkeamasta ei kaiketi ole kysymys.

Kuka yliopiston maskit on valmistanut, ja miksi juuri tähän maskiin päädyttiin?

Tampereen yliopistolla on vuotuiset puitesopimustoimittajat ja maskit on hankittu sieltä. Ne on valmistettu EU:n alueella, ei tuotu kolmansista maista.

Maskeissa lukee, että ne ovat 100 % puuvillaa sekä 100 % polyesteriä. Antavatko ne 200-prosenttisen suojan?

No ei. Tuo tarkoittaa sitä, että se on kaksikerroksellinen maski. En osaa tarkemmin sanoa, mitkä ovat olleet valmistajalla turvallisuuteen liittyvät tavoitteet tässä ratkaisussa.

Miksi maskeissa ei ole yliopiston logoa, tuninaamaa?

Maskiin painettavat logoasiat olisivat viivästyttäneet toimitusta, eikä maskin kestävyys painatuksen osalta ole niin hyvä. Tunimaskia ei tällä kertaa toteutettu.

Oliko ensisijaisena valintakriteerinä violetti väri?

Ei. Toimitusnopeus oli tärkeä kriteeri. Toki pyrittiin valitsemaan tunnusvärejä lähin vaihtoehto. Maski näyttää varsin tyylikkäältä kokonaisuudelta mustilla reunoilla ja tummanvioletin värisenä.