Mitä vittua?: Bussikortin lataamisessa kestää kaksi tuntia

Tampereen bussikorttien Nella-nettilatausta on palvelun alkuhämäristä asti leimannut rasittava piirre. Maksettujen matkojen latautumisessa kortille saattaa kestää jopa kaksi tuntia. Sen sijaan esimerkiksi R-Kioskilta ostettu lippu näkyy kortilla heti. 2020-luvulla nettioston viive tuntuu muumion henkäykseltä.

Teksti: Katri Keskitalo

Kuvitus: Pauliina Lindell

Miksi verkosta ostetun lipun latautuminen kestää vielä niin kauan, Tampereen kaupungin joukkoliikenne -yksikön suunnittelija Mika Julkunen?

”Se johtuu nykyisestä korttipohjaisesta järjestelmästä, joka tarkoittaa, että matkakortin lipputieto latautuu suoraan matkakorttiin. Bussissa oleva latauslaite taas tarvii tiedon siitä, että kortille on odottamassa ostettu lippu.

Uudet lipputiedot siirtyvät autoon aina, kun auto käy päätepysäkillä tai kuljettaja vaihtuu. Auton laite tekee näissä tilanteissa niin sanotun linjakäännön, jossa se toimittaa meille kaikkea dataa ja me toimitamme laitteeseen muun muassa lipputiedot. Kahden tunnin aika tulee tästä, eli voimme luvata, että siinä ajassa kaikki autot ehtivät ajaa linjan päästä päähän.”

Eli kioskilla ladatessa viivettä ei ole, koska lipputieto siirtyy kortille samantien.
Aiotaanko nettilatauksen viiveelle tehdä jotain, Tampereen seudun joukkoliikenteen asiakaspalvelupäällikkö Tanja Lehtonen?

”Aiomme parin vuoden sisällä siirtyä vaiheittain uuteen ID-pohjaiseen järjestelmään. Tässä järjestelmässä lipun siirtymistä matkakortille ei tarvitsisi enää odottaa, sillä ID-tunnisteen avulla voitaisiin selvittää heti, onko lippua ostettu. Ennen tätä meillä on kuitenkin tulossa uudistuksia nimenomaan opiskelijalippuihin.” 

Millaisia uudistuksia?

”Opiskelijoille suunnatusta 30 päivän mobiililipusta, jonka voi ostaa Nyssen sovelluksesta. Ensimmäisen oston yhteydessä opiskelija tekee tunnistautumisen Opintopolku-verkkosivun kautta, jonka jälkeen hän saa kuukausilipun suoraan puhelimeensa. Ei siis tarvitse enää käydä asiakaspalvelussa näyttämässä opiskelijakorttia. Palvelusta kerätään tällä hetkellä kokemuksia opiskelijoilta. Suljettuun pilottiohjelmaan on vielä mahdollista hakea Nyssen verkkosivuilla.”

Mitä vittua on alun perin Tamyn ylioppilaslehti Aviisissa ilmestynyt palsta. Siinä etsitään vastauksia askarruttaviin aiheisiin.