Onko mestat kunnossa – Tampereen skeittipaikat syynissä

Visiirin urbaanikulttuurin toimitus teki väliselvityksen Tampereen skeittipaikkojen nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Näillä vinkeillä pääset rullalajien pariinsyksyn saapuessa.

Teksti ja kuvat: Nikke Sillanpää

Vanhan kirjastotalon eli Laikun skeitti-plaza Keskustorilla sai viime kesänä uuden erikoisen betonikaaren. Tanskalainen rullalautailija Ginger Bunger näytti ollien mallia Manserama-skeittifestivaaleilla elokuussa.

Rullien päällä kulkevien harrastusten suosio on kasvanut viime vuosina, ja samassa hötäkässä esimerkiksi skeittaamisesta tehtiin uusi olympialaji. Rullalautailun harrastajamääristä on lajin järjestäytymättömän luonteen vuoksi lähes mahdoton saada tarkkaa tietoa, mutta kesäkuussa Suomen rullalautaliitto arvioi Yleisradiolle, että aktiivisia skeittaajia olisi Suomessa noin 50 000.

Skeittauksen lisäksi pinnalla on nyt kaikenlaisten muidenkin rullavehkeiden kanssa räveltäminen: esimerkiksi paripyörälliset quad-rullaluistimet ja lasten suosiossa olevat temppupotkulaudat eli skuutit ovat tulleet osaksi kaupunkikuvaa. Tampere on jo vuosia mainostanut itseään Visit Tampere -turismisivuilla ”skeittaajan taivaaksi”, mutta kuinka lähellä totuutta tämä väite oikeasti on?

Aktiivisten harrastajien turhautumisesta tyhjiksi puheiksi jääneeseen skeittisuunnitelmaan syntyi viime vuosikymmenen alussa DIY-tyylinen skeittipaikka Tulitikkutehtaan alueelle Santalahteen, joka sai väistyä vuonna 2018 kerrostalojen tieltä. Skeittiparkin rakentajat perustivat Pirkanmaan Kaarikoirat -yhdistyksen, joka on edistänyt skeittaajien asemaa ja skeittikulttuuria Tampereen alueella kymmenen vuoden ajan. Kuluvan vuoden alussa Tampereelle perustettiin myös toinen rullalautailuyhdistys Tampereen Rullalautailijat ry.

Isoa poolia ja keskusta-aukiota

Kaupungin ylpeytenä on monen vuoden ajan toiminut Kaukajärvellä sijaitseva laaja betoniparkki, Iso-Vilusen skeittipuisto. Kukkulan päällä sijaitsevalta alueelta löytyy yksi Suomen suurimmista betonipooleista sekä BMX- ja trial-pyöräradat. Länsi-Tampereella harrastajia on palvellut jo 15 vuoden ajan Tesoman jäähallin pihassa sijaitseva skeittipaikka, ja keskustan alueella skeitattavaa on entistä enemmän.

Kulttuuritalo Laikun edestä Keskustorilta löytyy skeitattava aukio, ja viime vuonna alueelle rakentui betoninen miniramppi. Skeittaajien keskuudessa Rennona tunnetulta aukiolta löytyy myös tamperelaisen ammattiskeittaaja Jaakko Ojasen kunniaksi pystytetty skeitattava Jaske-patsas, joka on replika aaltoa muistuttavasta barcelonalaisesta katutaideteoksesta.

Ratinan suvannon suulla Tampereen valtatien sillan alla sijaitsee myös suurikokoinen puinen miniramppi, joka sai tänä kesänä viereensä betonista valmistetun lisäosan. Sijaintinsa vuoksi Ratinan fasiliteetit ovat käytössä myös vesisateella.

Kolinaa koulujen pihoilla

Uusien harrastuspaikkojen syntyyn ovat vaikuttaneet niin aktiiviset harrastajat ja yhdistykset kuin myös kaupungin aloitteesta syntyneet hankkeet. Vuonna 2020 Tampereen kaupunki järjesti ensimmäistä kertaa osallistuvan budjetoinnin äänestyksen, jossa kaupunkilaiset saivat ehdottaa erilaisia lasten ja nuorten hyvinvointia parantavia hankkeita.

Rullalautailun suosiosta ja harrastajien aktiivisuudesta kertoo se, että voittajien joukkoon äänestettiin peräti kolme skeittaukseen liittyvää projektia. Tämän seurauksena Nekalan opetuskäytöstä poistetun koulun pihaan valmistui uusi skeittipaikka. Kaksi muuta projektia koskivat monipuolista skeittauksen harrastamista keskusta-alueella ja uutta skeittiparkkia länsi-Tampereella.

Nekalan koulu ei ole ainoa opinahjo, joka on saanut uuden käyttötarkoituksen opetuksen hiljennyttyä. Kuluneen vuoden kevään ja kesän aikana aktiiviset harrastajat rakensivat uuden skeittaukseen sopivan alueen Saukonpuiston koulun pihalle. DIY-asenteella rakennettu skeittipaikka on kerännyt paljon harrastajia kesän aikana, ja alueen toivotaan säilyvän kunnossa talven yli.

Keskustorilla Vanhan kirjastotalon edustalla sijaitseva skeitti-plaza on harrastajien keskeisiä ajanviettopaikkoja.

Uuden rakentaminen seisoo

Harrastajamäärien kasvuun on reagoitu myös kaupungin puolella. Armonkallion ja Ranta-Tampellan väliin sijoittuvaan Soukkapuistoon piti valmistua uusi kokonaan betonista rakennettu skeittiparkki kuluneen kesän aikana, mutta projektia on lykätty ensi vuoteen. Tampereen kaupunginpuutarhuri Timo Kosken mukaan rakentamista ei voitu aloittaa tänä kesänä, sillä vallitseva maailmantilanne on nostanut materiaalien kuten betonin ja teräksen hintaa. Tämä vaikutti hankkeen kustannuksiin huomattavasti.

”Tavoittelemme nyt vuotta 2023. Meillä on suunnitelmat valmiina ja haemme hankkeelle lähiliikuntapaikka-avustusta loppuvuoden aikana”, Koski kommentoi.

Länsi-Tampereella sijaitsevan Raholan urheilukentän kupeeseen rakennetaan myös uusi skeittiparkki, joka on osa osallistuvan budjetoinnin hankkeita. Projektille suunnattu 30 000 euroa ei ole kuitenkaan riittänyt alueen viimeistelyyn. Hanke on herättänyt harrastajissa närkästystä, sillä käytännössä paikalle on saatu valettua tasainen betonialusta ilman mitään kalusteita.

Raholan parkin loppuunsaattaminen ei ole tämän vuoden budjetissa ja projekti etsii nyt lisärahoitusta. Raholan harrastuspaikan on määrä korvata Tesoman skeittiparkki, joka poistuu muutaman vuoden päästä asuintalojen tieltä.

”Käsittääkseni uusi asemakaava on vahva ja rakentaminen Tesoman skeittiparkin alueella alkaa pikkuhiljaa, mutta en osaa sanoa ihan tarkkaa aikataulua”, Koski kertoo.

Yksi manserama-skeittifestivaalin tapahtumista järjestettiin elokuussa Kenneli Diy:n sisäpoolilla Hiedanrannassa.
Muovitehtaan skeittihallilla on suomen ainoa täysikokoinen sisäverttiramppi. Kuva: Aapo Laakso

Kurvailua tehdasrakennuksissa ja pommisuojissa

Loppusyksyn sateiden koittaessa Tampereella pääsee myös skeittaamaan kokonaan uuteen muovitehtaan sisähalliin Hiedanrannassa. Skeittihallin rakentamisesta ja toiminnasta vastaa Pirkanmaan Kaarikoirat ry. Yhdistyksellä on alueella myös toinen sisäskeittihalli, kunnioitusta herättävän sisäbetonipoolin ympärille rakentunut Kenneli DIY.

Vanhaan teollisuuskiinteistöön rakennettu uusi halli korvaa keväällä ratikan länsilaajennuksen tieltä puretun Kuivaamon skeittihallin, jossa ehdittiin järjestää muun muassa parit street-skeittauksen SM-kilpailut. Muovitehtaalla on street-kamppeiden lisäksi myös täysikokoinen verttiramppi.

Tampereella korkeakoulujen opiskelijoita ja henkilöstöä on vuosia ilahduttanut Hervannan kampukselta löytyvä skeittihalli. Bommarin uumenissa sijaitsevassa hallissa on muun muassa miniramppi ja pienehkö street-puoli.

Hervannan halli on käytettävissä Sportunin liikuntamaksulla, mutta suosittelemme myös liittymään mukaan opiskelijoiden lautailulajiharrastuksista enimmän vetovastuun ottaneen TTHP ry:n toimintaan, mikäli olet kiinnostunut hallin kehittämisestä ja akateemisen harrastusseuran löytämisestä. Olitpa sitten Tampereelle vasta muuttanut opiskelija, uusi rullalajin harrastaja tai kokenut konkari, Tampereelta löytyy varmasti paikka, jossa hommat lähtevät rullaamaan. Yhdistykset ja aktiivinen harrastajajoukko helpottavat myös vauhtiin pääsemistä. ROLL ON!

Oikaisu 26.9.2022 kello 16.06: Tekstissä mainittiin virheellisesti Raholan uuden skeittiparkin budjetiksi 70 000 euroa.  Todellisuudessa summa on koko Länsi-Tampereen osuus kaupungin osallistuvasta budjetoinnista. Raholan parkin toteuttamiseen osoitettu osuus rahasta on 30 000 euroa.