Tänään kello 22: Opiskelijat osoittavat mieltään yliopiston koronalinjauksia kohtaan

Opiskelija-aktiivien järjestämä tempaus kutsuu opiskelijat yliopiston pihoille opiskelemaan ja harrastamaan ovien sulkeutumisen jälkeen.

Teksti: Toimitus

Kuvat: Henrik Laakkonen / Visiirin arkisto

Tampereen yliopiston opiskelijat järjestävät torstaina 14. lokakuuta yhteisen tapahtuman kampusten laajemman käytön puolesta. Tapahtuma kulkee nimellä #KampuksetKäyttöön – Tempaus kampusten 24/7 käytön puolesta.

Tapahtumalla halutaan osoittaa opiskelijoiden tyytymättömyys Tampereen yliopiston päätöksestä jatkaa kampusten ympärivuorokautisten alueiden ja kulkuoikeuksien rajoituksia vuoden loppuun asti. Tempaus järjestetään Hervannan ja keskustan kampuksilla torstaina kello 22–23.

Opiskelija-aktiiveista koostuvan porukan jäsen Suvi Parhankangas vastaa tapahtuman järjestämisestä, ja kertoo tempauksen kumpuavan yhteisestä turhautumisesta nykyiseen tilanteeseen:

”Pääporukan kanssa satuttiin ihan kollektiivisesti ärsyyntymään tästä asiasta tarpeeksi, että jotenkin sitten löysimme toisemme. Osa meistä on edaattoreita ja keräsimme mukaan vielä muutaman muun tyypin. Keskustellessa tästä aiheesta tuli idea, että jotain tarvitsisi tehdä.”

Tempauksessa kokoonnutaan opiskelijoiden kesken Hervannan kampuksen etunurtsille ja keskustakampuksen päätalon sisäpihalle jatkamaan opiskelua ja harrastustoimintaa yliopiston ovien mennessä säppiin. Tapahtuma on alkoholiton ja osallistujia kehotetaan tuomaan mukanaan kaikki opiskeluun ja harrastuksiin tarvittavat välineet. Mukaan voi ottaa siis esimerkiksi kirjoja, tietokoneen tai vaikka rumpusetin.

Kampukset ovat opiskelijoille luontainen paikka opiskella ja vapaa-ajan erottaminen kodin välillä on monelle tärkeää. Pitkittyneellä etäopiskelulla on Parhankankaan mukaan ollut negatiivisia vaikutuksia monen opiskelijan elämään:

”Opiskelijat asuvat ahtaasti joko pienissä yksiöissä tai sitten soluissa, joissa on muita ihmisiä. Todella monet ovat sanoneet, että opinnoista ei tule mitään, kun ei ole mitään missä opiskella. Itsenäisen opiskelun tilat ovat todella tärkeitä, ja esimerkiksi keskustassa ne ovat oikeastaan ainoat tilat, jotka ovat ympärivuorokautisia.”

Yliopiston pandemiaryhmä ei palauttanut opiskelijoiden täysiä kulkuoikeuksia ylioppilaskunnan Treyn vetoomuksestahuolimatta. Ympärivuorokautisia tiloja ei myöskään avattu vaan tiloista on poistuttava kello 22.00 mennessä. Opiskelijoiden pettymys päätöstä kohtaan näkyy torstain tempauksessa ja Treyn aikaisemmin julkaisemassa kannanotossa.

Tapahtuman järjestäjät haluavat painottaa, että opiskelu ei suinkaan lopu kello kymmeneltä. Ilta-aika voi olla joillekin opiskelijoille ainoa hetki, kun opiskeleminen on mahdollista. Yliopiston päätöksentekijöiltä he pyytävät ymmärrystä opiskelijoiden tilannetta kohtaan:

”Toivoisimme empatiaa yliopiston päättävien tahojen puolelta, sillä opiskelijatkin ovat väsyneitä tähän tilanteeseen. Me yritämme tehdä parhaamme, mutta jos valoja ja ovia suljetaan nenän edestä, niin on hankalaa tehdä omaa osuuttaan tässä yhteisössä. Opiskelijat ovat määrällisesti suurin osa akateemista yhteisöä, niin tuntuu tosi kurjalta että päätöksiä tehdään myös meidän puolestamme.”