Parittelevia sammakoita ja bailaava Sanna Marin – Opiskelijoiden tatuoinnit eivät aina ole vakavia 

Tatuoinnin ottamisen ei tarvitse olla vakava ja syvällinen päätös. Opiskelijoiden ihoja koristavat esimerkiksi kaverin piirtämät hymynaamat, parittelevat sammakot ja Sanna Marin.

Teksti ja kuvat: Liinu Nieminen

Rauhallinen surina. Ihoon pureutuva neula. Kivusta kavahtaminen. Lopullinen päätös. Lopullinen, mutta ei välttämättä vakava. Mustettahan se vain on.  

Tatuoinnit ovat yleistyneet huimaa vauhtia. On arvioitu, että jopa joka kuudennella suomalaisista aikuisista on yksi tai useampi tatuointi. Määrän voisi olettaa olevan vieläkin suurempi, sillä kampuksia kiertäessä tatuointeja tuntuu näkyvän melkein jokaisella. Tatuointien ottamisen syiksi on tutkimustuloksissa löydetty esimerkiksi itselle tärkeän asian saavuttaminen, rakkauden ilmaisu ja yksilöllisyyden luominen. Tuloksissa sen sijaan ei ole listattu sellaisia syitä kuten meemi, koska huvitti, yolo tai läpällä. 

Hauskoja tatuointeja ja tatuointien taustalla olevia hassuja tarinoita löytyy myös Tampereen yliopiston kampuksilla liikkuvien ihmisten ihoilta. Opiskelijoiden mukaan tatuoinnin ottamisen ei tarvitse olla vakava ja syvällinen päätös. Vaikka tatuointi olisi huumorilla otettu, sen taustalla voi olla merkityksellinen tarina. 

Veera Pölhö ja hymynaama pakarassa 

Varhaiskasvatusta ensimmäistä vuotta opiskeleva Veera Pölhö otti ensimmäisen tatuointinsa 17-vuotiaana kaverin sängyllä. Pakaraan ikuistettu hymynaama oli Pölhön kaverin ensimmäinen oikealle iholle tekemä tatuointi. Nykyään kyseinen kaveri tatuoi sängyn sijaan omassa studiossa Kuopiossa. 

“Hymynaama-tatska aina hymyilyttää ja naurattaa ihmisiä. Se on ihan parasta! Vaikka haluan kehoni täyteen tatuointeja, niin haluan säilyttää tämän aina, sillä on ihan erityinen merkitys.” 

Pölhön iholta löytyy myös kaunis ja värikäs kuva, joka ei ulospäin vaikuta naurua pidätellen tehdyltä. Sen taustalta löytyy kuitenkin epätavallinen tarina. 

“Tämän tatuoinnin näin ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo ihollani. Suunnittelimme kaverini kanssa toisillemme tatuoinnit ja päätimme, että toinen saa nähdä sen vasta sitten kun se on jo iholla. Siihen tarvittiin kyllä luottamusta, mutta hän on paras kaverini, niin ei jännittänyt.” 

“Elämässä pitäisi muistaa sellainen asenne, että me vain vähän aikaa tyhmäillään täällä ja sitten kuollaan. Nyt jos koskaan on aika ottaa tatskoja.” 

Johanna Puukari ja lastenlaulu päästä varpaisiin 

 

Inspiraatio tatuointeihin voi lähteä ihan mistä tahansa. Yhteiskuntatutkimusta viidettä vuotta opiskelevalla Johanna Puukarilla on pitkin kehoaan Fröbelin palikoiden lastenlaulun sanoja. Pää päässä, olkapää olkapäässä ja niin edelleen aina varpaisiin saakka. Inspiraatio lähti polvista, ja lopulta idea kehittyi lastenlaulun kertosäkeen pituiseksi. 

“Kaveri teki nämä stick & poke -tyylillä vanhempien vessassa samalla, kun äiti oli viereisessä huoneessa katsomassa telkkaria. Samassa vessassa on tehty muutamien muidenkin kavereiden tatskat. Siinä oli sellaista tekemisen meininkiä. Olin vaan, että yolo mennään!” 

“On iso motivaatio valmistua, että pääsisi hyväpalkkaiseen työhön ja tekemään tatskakuumeelle jotain konkreettista aina heti sen iskiessä.” 

“Mietin että olisi hauska, jos olisi myös Muumi-tatska, ja laitoin samana iltana kun Suomi voitti maailmanmestaruuden, että haluisin mörkö-tatskan. En seuraa jääkiekkoa enkä ollut yhtään tietoinen tästä mörköilmiöstä. Siitä sai tatskaaja ja moni muukin myöhemmin hyvät naurut.” 

 

“Kaikki tatuoinnit olen ottanut niin, että olen laittanut heti idean saamisen jälkeen viestiä tatskaajalle, että varataan aika. Tatuoinnit ovat niin iso osa omaa ulkonäköä, että kun näen tyhjiä kohtia ihossa, tulee sellainen tylsä olo ja sellainen, että siihen tarvitsee jotain. Ne ovat iso osa itseilmaisua.” 

Anni Huhtala ja parittelevat sammakot

Neljännen vuoden biotekniikan opiskelija Anni Huhtala pohti ensimmäistä tatuointiaan kauan. Pitkän mietinnän jälkeen hän päätyi ottamaan jalkaansa parittelevat sammakot. 

“Sammakot ovat mielestäni suloisia eläimiä, ja niiden lisääntymistapa on sympaattinen. Se, että otin ensimmäiseksi tatuoinniksi tällaisen hauskan, madalsi kynnystä ottaa muitakin tatuointeja myöhemmin. Esimerkiksi otin lisää sammakoita, eikä niillä ole mitään sen suurempaa merkitystä. 

“Yksi reaktio, mikä on jäänyt mieleen, on se, kun näytin tämän yhdelle kv-opiskelijakaverille. Hän katsoi tatuointia ja sanoi huolissaan “do you know that they…” 

Justiina Juutilainen ja Gettomasa-sääri 

Tatuoinnit voivat liittyä myös itselle tärkeisiin henkilöihin. Keskustakampuksen tiloissa Voionmaan koulutuskeskuksessa opiskeleva Justiina Juutilainen pitää Sanna Marinista erityisen paljon, joten entinen pääministeri on päätynyt myös hänen iholleen. 

“Sanna Marin –tatskan otin keväällä 2022, kun Suomi voitti MM-lätkäkultaa ja Sanna Marinista alkoi pyöriä somessa kuva, jossa hän juhlii aitiossa viinilasi kädessä. Kaikki nauroi sille, ja näin, että joku muu oli ottanut sen kuvan tatuointina. Mietin, että olisipa hauska itsekin ottaa sellainen. Sanna Marin on ihana. Mietin sitä tatskaa 15 minuuttia ja sitten laitoin tatskaajalle viestiä.” 

Juutilaisen nilkasta paljastuu monen rap-kuuntelijan tunnistama lause: Gettomasa is chosen one. “Gettomasa-sääri” rakentuu tatuointi tatuoinnilta, ja seuraavana haaveena onkin gekkomasan ikuistaminen samaan jalkaan. 

“Gettomasa-tatska lähti siitä, että olin viime kesänä Blockfesteilla. Siellä oli mahdollisuus ottaa tatuointeja, niin minä menin. Ajatuksena oli ottaa huulitatska, mutta jonossa päätin, että otan tämän tekstin.” 

“Ensin siellä ollut tatskaaja kirjoitti Gettomasan nimen väärin, mutta onneksi olin festaritilanteesta huolimatta selvin päin ja huomasin virheen ennen kuin teksti oli iholla.” 

Gettomasan lisäksi Juutilaisen iholta löytyy toisenlaisten musiikintekijöiden inspiroima kuva. 

“Unelmia ja toimistohommia on uskomaton Leevi and the Leavingsin kappale, ja ainoa kappale, jonka suostun laulamaan karaokessa tai baarissa. Punaiset kynnet tässä tatuoinnissa oli mustan lisäksi ensimmäinen väri, mitä ihooni tuli.” 

 

Kulttuuriset viittaukset eivät pääty musiikkiin ja pääministeriin, vaan Juutilaisen kädestä löytyy viittaus myös elokuviin. 

“Koska nimeni on Justiina ja olen muutaman kerran elämäni aikana saanut kuulla Pekka Puupää -vitsejä kaulimien heiluttelusta, niin päätin, että ownaan sen. Tatskaaja aluksi luuli, että rakastan leipomista, mutta kaulimen merkitys on ihan toinen.” 

Adam Zeidan ja Trey

Hervannassa työskentelevän ja opiskelevan Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan (Trey) pääsihteeri Adam Zeidanin iholta löytyy monta hauskaa ja erikoista tatuointia aina lapsuuden suosikkihahmoista nykyisiin. Tatuoinnit on sijoiteltu niin, että ne saa halutessaan piiloon hihoilla ja lahkeilla. Hihan alta löytyy esimerkiksi kolme musikaalista hahmoa. 

“Minulla on ollut pitkään musiikkiharrastus, niin halusin ottaa jotain siihen liittyvää. Jos olisin alkanut ottaa levyn kansia, niin siinä olisi mennyt rahat ja puoli ihoa. Lähestyin tätä aihetta sitten niin, että mietin, mikä olisi mielestäni symppis musiikkitatska. Meillä oli ollut kaveriporukassa lentävä lause tästä “bängerilinnusta” eli tällaisesta bängäävästä ja tanssivasta linnusta, niin päädyin tähän lehtokurppaan.” 

Lahkeen alta puolestaan paljastuu tiiliseinä, jossa lukee I Treyd. Treyllä nykyisin palkallisena työskentelevä Zeidan istui vuonna 2019 ensimmäisessä Treyn hallituksessa ja tatuoinnin tarina liittyy juuri siihen aikaan. 

“Tämä oli ensimmäinen näistä hassuista tatuoinneista. Se kuvastaa tätä minun Trey-matkaani. Olin siellä hallituksessa, ja kun hallitusvuosi loppuu, kaikki lähtevät omille teilleen. Sitten yhden hallituskaverin kanssa päätettiin, että otetaan jotkut tatskat tämän vuoden muistolle. Parhaamme siellä yritettiin. En silloin vielä tiennyt, että päädyn Treylle takaisin hommiin. Se oli muisto siitä vuodesta, mutta se jäi näin sitten kummittelemaan.” 

“Tästä voi löytää sellaista pientä symboliikkaa, että Mari Wallsia vastaanhan siellä tietty vähän taisteltiin.”