Tampereen yliopistossa mielenosoitus: Yhteisö toivoo uutta rehtoria, joka kuuntelee

Tampereen yliopistossa on käynnissä rehtorihaku. Visiiri oli seuraamassa opiskelijoiden järjestämää, nykyistä rehtori Mari Wallsia kritisoivaa mielenosoitusta.

Teksti ja kuvat: Miira Parhiala

Linnasta ei luovuta –liike järjesti 19. tammikuuta 2023 Tampereen yliopiston aulassa rehtorihakua koskevan mielenosoituksen. Liikkeen pääsanoma oli, että yliopistoon kaivataan vallan vaihtumista ja muutosta.  

Tampereen yliopiston nykyisen rehtorin Mari Wallsin kausi jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka. Walls on hakenut jatkokautta rehtorina. Wallsin kaudella opiskelijat ja henkilöstö ovat esittäneet kritiikkiä erityisesti yliopiston tilavähennyksiin liittyen. Tästä kritiikistä syntyi myös Linnasta ei luovuta –liike. 

“Mielenosoituksen ydin on tietysti vaikuttaa rehtorihakuun ja esittää kritiikkiä Mari Wallsia kohtaan. Pääpaino on kuitenkin toivo. Se, että me haluamme olla toiveikkaita siinä, että seuraava rehtori olisi avoin ja kuuntelisi yhteisöä”, Linnasta ei luovuta –liikkeen edustajat Havu Kuusinen ja Taimi Kopra kommentoivat Visiirille. 

Yliopistoyhteisön asialla 

Työhyvinvointikyselystä ja pääluottamushenkilöiden vuonna 2022 julkaisemasta raportista selviää, että vain 17% työntekijöistä suosittelisi Tampereen yliopistoa työpaikkana.  

Taimi Kopra ja Havu Kuusinen toivovat seuraavan rehtorin kuuntelevan yhteisöä.

Linnasta ei luovuta –liike muistuttaa, ettei kyse ole vain yliopiston henkilöstön sisäisistä ongelmista. Henkilökunnan hyvinvointi heijastuu myös opiskelijoihin. Lisäksi kampuskehitysstrategian mukana tulevat tilavähennykset vaikuttavat tulevaisuudessa suoraan myös opiskelijoihin. 

Liike korostaa ajavansa koko yliopistoyhteisön asiaa. Yhteisö käsittää sekä johdon, henkilöstön että opiskelijat. 

“Tampereen yliopistolle kaivataan johtoon luottamuksellista henkilöä. Ihmistä, joka voisi parantaa kommunikaatiota yliopistoyhteisön sisällä, eli kommunikaatiota johdon, henkilöstön ja opiskelijoiden välillä”, Kopra toteaa.

Myös henkilökunnan edustajat kävivät pitämässä puheenvuoroja mielenosoituksessa. Yliopiston työyhteisöä kehuttiin, ja siksi henkilökunnasta esitettiin toivomus rehtorista, joka edesauttaisi yhteisön hyvinvointia vastaisuudessa.  

Mielenosoitus sujui rauhallisesti

Mielenosoituksen järjestäjät olivat positiivisesti yllättyneitä osallistujamäärästä. Osallistujia kerääntyi paikalle joitain kymmeniä. 

“Olen täällä koska yliopistodemokratian tila on rappeutunut. Meillä ei ole konkreettista valtaa päättää siitä, kuka rehtoriksi valitaan. Siksi toivotamme mielenosoituksella uudet ehdokkaat tervetulleeksi”, yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Jaakko Kemppainen sanoo. 

Paikalle saapuneet opiskelijat kertoivat toivovansa uudeksi rehtoriksi henkilöä, joka aidosti kuuntelisi opiskelijoiden toiveita.  

“Koko sen ajan kun olen opiskellut Tampereen yliopistossa, meillä on ollut vääntöä yliopiston hallinnon kanssa. On ollut koko ajan olo, ettei opiskelijoista ja henkilökunnasta välitetä. Toivon, että tämä muuttuisi uuden rehtorin myötä”, yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Usva Palola kommentoi. 

Puheenvuoroissa korostui näkemys siitä, että yliopistoa johdetaan nyt kuin yritystä. Myös Palola kokee samoin. 

“Toivon, että uusi rehtori arvostaisi yliopistoa konseptina, eikä näkisi sitä vain yrityksenä. Kaikkea ei voi tehdä rahan kautta.” 

Lue lisää: Linnasta ei luovuta – Tilasäästöjen raamit lukkoon