Tänä vuonna on auennut monia baareja – Kuinka opiskelijaystävällisiä ne ovat?

Tampereen ravintolaskenessä tapahtuu. Baarissa käyminen on muuttunut, mutta ravintoloitsijat ovat toiveikkaita tulevaisuudesta.

Teksti: Juho Äijö & Joel Peltonen

Kuvat: Joel Peltonen

Tampereen ravintolakulttuuri on ollut kiihtyvässä mullistuksessa viime vuosina. Yksityisomistuksessa olevia ravintoloita on lähinnä kadonnut, ja moni uusi paikka on jäänyt lyhytikäiseksi. 

Tänä vuonna Ravintolamaailma Ranta ja Poro sulki ovensa yllättäen vapun alla. Toukokuussa Heidi’s Bier Bar “sulkeutui väliaikaisesti” taustayhtiön hakeutuessa konkurssiin. Tullikamarin Klubi ja Pakkahuone ovat peruskorjauksen takia suljettuna ainakin ensi vuoden alkuun. 

Yökerhojen sulkeutumisen ohella Tampere on viime aikoina viettänyt monen baarin hautajaisia: Cask Room, Kuja ja Wanha Tappi ovat lyhyen ajan sisällä laittaneet lapun luukulle. Tullin alueella sijaitseva Dog’s Home sulkee ovensa marraskuun lopulla.  

Tämän vuoden aikana monia uusia paikkoja on kuitenkin avattu. Tutustuimme viiteen tuoreeseen ja yksityisomistuksessa olevaan baariin. 

SYYSKUUN lopulla avattu Desibeli edustaa tervetullutta omapäisyyttä yökerhobisnekseen ja tarjoaa vaihtoehdon väljähtäneelle ”jokaiselle jotain” -konseptille. Ravintoloitsija Antti Kokko on monelle tuttu entisen Doris-yökerhon sekä Kumma-baarin kipparina. Hän toteaa, että Tampereella ei hetkeen ole ollut vaihtoehtoisempaa musiikkia soittavia yökerhoja tai liioin varsinaisia yökerhoja muutenkaan. 

”Meille tuli otollinen tilanne avata täysin uudenlainen yökerho, ja olin jo pidemmän aikaa haistellut kaupungilla, että tällaiselle on tilausta”, Kokko sanoo.  

Desibelin konsepti on olla kaikille avoin, kaikille vapaa ja musiikkigenreistä riippumaton paikka. Yhtenä erikoisuutena Desibelissä on yöaikaan toimiva keittiö, josta voi illan päätteeksi ottaa doggybagin mukaan keskieurooppalaiseen tyyliin.  

Desibelin Antti Kokko tsemppaa henkilökuntaa muutama tunti ennen avajaisia.

Klassisen Laternan tilat ovat uudelle yökerholle otolliset, sillä tila toimi ennen keikkapaikkana ja 1990-luvulla discona. Ravintolatoimintaa tiloissa on ollut vuodesta 1977 lähtien.  
 
Kokko haluaa tehdä Desibelistä merkityksellisen paikan myös opiskelijoille. Opiskelijatapahtumien järjestämistä ei ole poissuljettu. 

”Mun filosofia on siinä, että jos opiskelijat saa käymään yökerhoissa omina päivinään ja diggaamaan tosi paljon siitä paikasta, niin nehän käyvät siellä myös kuuden vuoden päästä, kun niillä on jo ammatti, asuntolaina ja pari muksua.” 

Desibeliin pääsee viikonloppuja lukuun ottamatta myös haalarit päällä. 

“Opiskelijat ylipäätään ovat meille tärkeitä, vaikka eivät käyttäisi penninjeniäkään. Koko pointti on, että käydessään he tietävät, että meidän kaltainen paikka on olemassa ja myös muistavat sen lähtiessään.

VAIKKA monia vanhoja, tunnettuja paikkoja on mennyt nurin, on tilalle tullut ennen kaikkea olutkulttuuriin keskittyviä ravintoloita, jotka pyrkivät tuomaan omaehtoisesti uutta ilmettä Tampereen katukuvaan.  

Artturi9:n ravintolapäällikkö Jesse Forsström pohtii, että korona-aikana varttunut sukupolvi näkyy baaritottumusten muutoksessa. 

“Koronan aikana kypsyi kokonainen uusi sukupolvi nuoria, jotka, toisin kuin oma ikäpolveni, eivät alkaneetkaan käydä baareissa heti täytettyään 18. Laatutietoisuus on lisääntynyt, ja baareihin tullaan enemmänkin nauttimaan hyvistä juomista sen stereotyyppisen lärvilautasen sijaan”, Forsström pohtii. 

Myös Pitkän päivän illan baarimestari-ravintoloitsija Juho Tuppurainen on havainnut, että ihmiset käyvät ulkona vähemmän ja usein viikonloppupainotteisesti. 

”Monet kivat paikat lopettavat tai ovat lopettaneet, mikä on harmittava suunta. Siitä huolimatta olen tyytyväinen, että uutta tapahtuu, eikä olla jämähdetty paikoillemme”, Tuppurainen sanoo. 

Huhut pienpanimotoiminnan ja DJ-kulttuurin hiipumisesta ovat haastattelujen perusteella pitkälti liioiteltuja. Erilaiset klubit, matalan kynnyksen keikat sekä turvalliseksi koettu tila vetävät edelleen ihmisiä puoleensa. 

Atmoksessa on panostettu myös äänentoistoon.

Railakkaista DJ-illoista tunnetun Jatra-baarin ravintolapäällikkö Lauri Ylä-Korpi sanoo, että aiempaan ravintolatarjontaan verrattuna suuri muutos on teemaravintoloiden katoaminen ja tarjonnan yksipuolistuminen. 

”Meillä on toiminut pääosin konemusiikkia soittavat DJ:t, sillä siihen keskittyviä paikkoja on yksinkertaisesti hyvin vähän Suomessa. Tärkeää meille on olla paikka, jossa ihmiset voivat matalalla kynnyksellä tutustua toisiinsa”, Ylä-Korpi summaa.  

Atmoksen ravintolapäällikkö Jari Ihalainen on toiveikas siitä, että ravintoloiden myynti on kääntymässä hiljalleen nousuun. 

”En tiedä johtuuko se sitten siitä, että on jaksanut omaehtoisesti vääntää niin pitkään”, Ihalainen toteaa. 

Uusia tamperelaisia ravintoloita



Desibeli
– Perustettu syyskuussa 2025 
– Puutarhakatu 11, to–su 22–05
– Vaihtoehtoinen yökerho 
– Erikoismusiikkiklubeja, talon DJ:t ja vierailevia artisteja, livemusiikkia tulossa
– Yökerhoille epätyypillisesti myös ruokailu- ja takeaway-mahdollisuus 
– Opiskelijoille päivittäin edullisemmat “sunnarihinnat” monista juomista, opiskelijakortilla muista tuotteista -20 %, mahdollisuus opiskelijatapahtumiin
– Kapasiteetti: 200


Atmos
– Perustettu maaliskuussa 2025 
– Erkkilänkatu 11 B, ti–to 16–22, pe–la 16–02
– Urbaani panimo-taproom jonka omat juomat valmistetaan saman katon alla 
– DJ-kulttuuria ja klubeja, pienempiä keikkoja, vaihtuvat hanat, valtavat ikkunat 
– Opiskelijaetu -10 %, mahdollisuus opiskelijatapahtumiin 
– Kapasiteetti: 40



Pitkän päivän ilta
– Perustettu elokuussa 2025 
– Tammelan puistokatu 37, ma-la 10–17 (kahvila), ke-to 17–01, pe-la 17–02 (baari) 
– Kahvila-cocktailbaari skeittikauppa Mañanan yhteydessä  
– Kahveja, cocktaileja, viinejä, purtavaa, DJ-keikkoja, skeittileffoja
– Opiskelijaetu -10 %, mahdollisuus opiskelijatapahtumiin
– Kapasiteetti: 50



Artturi9
– Perustettu syyskuussa 2025  
– Kauppakatu 9, ma-su 15–04.30
– Vanhan klassikkopubin uudistettu jatkaja
– Oluita, viinejä, portugalilaisia francesinha-leipiä
– Livekeikkoja, visoja, pelejä, jukebox, ilmainen biljardi (myös kisoja) 
– Opiskelijaolut 5,5 €, limppari 4 €, mahdollisuus opiskelijatapahtumiin
– Kapasiteetti: 60



Jatra
– Perustettu tammikuussa 2025 
– Hämeenkatu 10, ma, ti, to ja su 16–02, ke, pe ja la 16–04.30 
– Nepalilais-suomalainen loungebaari ja ”taskukokoinen yökerho” 
– Esiintyjiä ja DJ:itä viikottain, pääpaino elektronisessa musiikissa
– Opiskelijaolut 6 €, mahdollisuus opiskelijatapahtumiin
– Kapasiteetti: 24 sisällä, 12 terassilla