Telelääketiedettä Tansaniassa – ”Myös yksi hyvä juttu oli se, että nykyinen työnantajani kiinnostui gradusta”

Teksti: Sakri Pölönen

Kuvat: Kotialbumi

Joonas Budden piti matkata Tansaniaan gradun tekoa varten, mutta reissu peruuntui koronaviruksen takia.

”Aluksi minulla oli vaikeuksia löytää graduaihetta, vaikka maisterivaiheessa sen toivoisi jo tietävän. Sitten satuin näkemään hieman epämääräisen ilmoituksen laitoksemme sähköpostilistalla, ja päätin ottaa selvää”, kertoo Joonas Budde, jonka informaatiotutkimuksen gradu käsittelee mobiililaitteiden käyttöä Tansaniassa osana terveydenhuollon ongelmanratkaisua.

Budde sai istua infotilaisuudessa yksin, mutta vakuuttui omasta ohjelmoijan päivätyöstään kaukaisen aiheen kiinnostavuudesta. 

Telelääketiede, eli sähköisten palveluiden hyödyntäminen terveydenhuollossa, on arkipäiväistynyt monissa maissa. Esimerkiksi etäkäynnit voivat auttaa lääkäreitä vastaanottamaan helpommin syrjäisillä seuduilla eläviä potilaita.

Tansaniassa suuri osa väestöstä ei asu kaupungeissa, jolloin vaikkapa sähköjen puuttuminen voi muodostua käytännön saavutettavuusongelmaksi. Sovellusten käyttökontekstin huomioiminen oli tärkeää Budden tutkimuksessa. 

”Suomeenkin on yleistettävissä opetus ympäristön haasteiden huomioimisesta, kun luodaan tietojärjestelmiä: niistä ei ole iloa tietokoneella, jos sitä ei voi käyttää. Telelääketieteelliset järjestelmät eivät siis elä missään tyhjiössä, vaan vaikuttavat hyvin konkreettisesti ihmisten elämään”, Budde sanoo. 

Gradusuunnitelmaan kuului alun perin Tansanian-reissu, jolloin Budde olisi päässyt itse tutustumaan paikalliseen terveydenhoitojärjestelmään sekä siellä käytettyihin sovelluksiin ja laitteisiin. Koronavirus kuitenkin esti matkan Itä-Afrikkaan. 

”Siltä osalta työ jäi vähän torsoksi”, hän toteaa.

Suomen kristillisen lääkäriseuran (SKLS) ja muiden yhteistyökumppaneiden Tansaniassa keräämää tutkimusmateriaalia oli onneksi jo olemassa ja Budde päätyi tekemään gradustaan teoreettisempaa tarkastelua.

Materiaalin käsittelyn lisäksi kirjoitustyö, gradun konkreettinen pusertaminen paperille, on jäänyt hänelle mieleen prosessin isoimpana haasteena. Kaikesta huolimatta syventyminen yhteiskunnallisesti merkittävään aiheeseen tuntui ainutlaatuiselta mahdollisuudelta. 

”Myös yksi hyvä juttu oli se, että nykyinen työnantajani kiinnostui gradusta, ja se auttoi paikan saamisessa. Sitä en olisi arvannut näin erikoisen aiheen perusteella”, Budde naurahtaa.

GRADU

OTSIKKO: Improving healthcare efficiency and reliability in Tanzania with mobile devices.
MITTA: 52 sivua.
ALA: Informaatiotutkimus.
KAUAN KESTI?: Kaiken kaikkiaan kaksi vuotta.
JÄIKÖ TRAUMOJA?: ”Ehkä huijaisin, jos sanoisin ei. Jätti jäljen sekä hyvässä että pahassa.”