Torilla tavattiin – Tampereella järjestettiin ensimmäiset torisitsit

Torisitsit olivat Tampereen historian ensimmäiset ja järjestäjien mukaan tuskin viimeiset.

Teksti: Maria Muilu

Kuvat: Joel Peltonen

Sadat juhlijat kokoontuivat Keskustorille Tampereen ensimmäisille torisitseille lauantaina 14. heinäkuuta. Perinteisesti sitseillä syödään, juodaan, puhutaan ja lauletaan, ja samaa tehtiin myös kesälauantaina Keskustorilla. Jättisitseillä puheenvuoro- ja laulutoiveet esitettiin sähköisellä lomakkeella. Tapahtuma kesti kaikkiaan neljä tuntia ja päättyi iltakahdeksalta juhlavasti yhteislaulettuun teekkarihymniin.

Torisitsien takana olivat Tampereen ylioppilaskunta Trey, Tampereen Teekkarit ry, Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko ja Opiskelijan Tampere ry.

Wilhelm Tcheng, Sami Perkiö ja Ina Lehtola toimivat sitsien laulunjohtajina yhdessä Mika Pajalan kansa.

Tapahtuman osallistujille ei tarjoiltu ruokaa tai juomaa, vaan sitsaajia ohjeistettiin ottamaan itse mukaan haluamansa eväät. Treyn hallituksen tapahtumavastaava Ina Lehtolan mukaan ratkaisu oli pitkälti logistiikkakysymys, sillä sitseille odotettiin lähes tuhatta osallistujaa. Lehtola sanoo, että mallia järjestelyihin otettiin myös Helsingissä pidetyistä suursitseistä.

Aidatulle torille oli tuotu pitkiä pöytiä, jotka notkuivat erilaisia eväitä: osa toi perinteisiä piknik-ruokia, toisilla oli useamman ruokalajin aterioita ja jotkut tekivät luovia kulinaristisia valintoja. Syömisen, juomisen ja laulujen ohessa sitseillä kuultiin muun muassa kaupungin tervehdys apulaispormestari Jaakko Mustakalliolta (vihr.), puheenvuorot yliopiston ja ammattikorkeakoulun vararehtoreilta Jarmo Takalalta ja Ari Sivultalta sekä Treyn puheenjohtaja Laura Heinon terveiset.

Lauantai oli Tampereella vilkas tapahtumapäivä, sillä torisitsit järjestettiin samana päivänä Manse Pride -viikon pääjuhlan kanssa. Treyn tapahtuma- ja yhteisöasiantuntija Sami Perkiön mukaan syy päällekkäisyyteen oli se, että vaihtoehtoja sitsipäivälle ei juuri ollut.

”Meille tarjottiin jotakuinkin kahta vaihtoehtoa, joista toisessa oli riski sille, että keskustori on rempassa. Myöhemmin selvisi, että remppa oli ilmeisesti peruuntunut tai muuttanut muotoaan, mutta ei uskallettu ottaa sitä riskiä”, Perkiö sanoo.

Myötäpäivään ylhäältä vasemmalta: varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskeleva Helmi, suomen keltä opiskeleva Annukka, hallintotieteiden opiskelija Sani ja oikeustiedettä opiskeleva Anni olivat varautuneet perinteisin piknik-tarjoiluin. Heillä oli mansikoita, croissantteja ja suklaata mansikoille dipattavaksi. Pääruuaksi oli sushia ja jälkiruuaksi tiramisua. Helmi oli tuonut porukalle mansikkapöytäliinan.
Aurinko porotti torille tapahtuman alusta loppuun. Aurinkovoide oli monessa pöytäseurueessa haluttua tavaraa.
Vasemmalta oikealle: Jenni Naakka, Markus Tiitta ja Osmo Jukkola ovat insinööriopiskelijoita Riihimäeltä. He odottivat sitsikulttuurikokemusta Tampereella.
Juhlijoiden juomavalikoima oli monipuolinen. Sitseillä laulettiin lauluja muun muassa absintista ja vedestä. Tapahtuman vesipiste oli suosittu paahteisena päivänä.
Historian opiskelija Daniel Piiraisella oli mukanaan ainejärjestönsä Patina ry:n lippu. Piiraisen suosikkisitsilaulu on Mandariinimies, jota ei kuitenkaan torisitseillä kuultu.
Monien osallistujien mielestä oli mukavaa, että sitseille sai tuoda ruokia oman maun mukaan. Riihimäkeläisillä insinööriopiskelijoilla oli leipäjuuston ja lakkahillon lisäksi eväänä muun muassa mozzarellaa.

Järjestäjät eivät uskalla vielä luvata, milloin seuraavat torisitsit järjestetään. Ina Lehtola ja Sami Perkiö kuitenkin sanovat, että Tampereella tullaan kyllä vielä näkemään torisitsejä. Heidän mukaansa jatkossa järjestäminen on myös helpompaa, kun tiedetään, mitä ottaa huomioon. Tapahtuman palautekysely on parhaillaan auki.

Erityisesti suursitsien yhteisöllisyys jäi järjestäjien mieleen.

”Tänne on ajautunut todella monista eri järjestöistä porukkaa, ja näkee ja kuulee ihmisten tarinoita. Se näkyy myös laulukulttuurissa ja yhdistää meitä kaikkia”, Sami Perkiö sanoo.