Toimittaja matkasi Hervannasta Andorraan: ”Tän jälkeen tarvis vielä toisen viikon loman”

Tampereen Teekkareiden Hiihto- ja Purjehdusseura TTHP täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Visiirin matkatoimitus lähti TTHP:n mukaan Andorraan selvittämään, mistä laskettelun ja kaikenlaisen lautailun yhdistävässä seurassa on kyse.

Teksti ja kuvat: Ilari Hauhia

Viikon mittainen matka alkaa Hervannan kampukselta lauantaina 14. tammikuuta. 48-henkinen lasketteluseurue köröttelee reilut puoli vuorokautta linja-auton ja lentokoneen kyydissä halki Helsingin ja Barcelonan. Lopulta löydämme itsemme Andorran Grandvaliran hiihtokeskuksesta. 

Seuraavana aamuna vedetään sukset ja laudat jalkaan. Kilometrien mittaiset rinteet odottavat. 

Grandvaliraan saavuttaessa hiihtokeskus näyttää pelottavan keväiseltä, mutta viikon kuluessa maahan sataa syvä puuterilumi. Vuoristosää muistuttaa epätasaisuudestaan: sininen taivas saattaa muuttua lumimyrskyksi minuuteissa ja pahakin keli kirkastua yllättävän nopeasti. 

Rinteiden puolesta Grandvalira tarjoaa sekä helppoa mäkeä että haastavia mustia rinteitä ja offariosuuksia. Tarjolla on varmasti laskettavaa jokaiseen makuun. 

Suuri reissuporukka jakaantuu reissun ajaksi useisiin pienempiin huoneistomökkeihin. Laskut lasketaan pääosin pienemmissä porukoissa. Yhteistäkin tekemistä riittää: kun laskupäivä on pulkassa, suuri osa TTHP:n väestä kokoontuu yhteen afterskin merkeissä. Mukaan mahtuu myös yhteistä ohjelmaa, kuten turnaus, jossa selvitetään koko reissun beerpong-mestaruus. 

Mistään lepolomasta Pyreneiden vuoristoon sijoittuneessa alppireissussa ei ole kyse. Hissilipuista otetaan irti lähes jokainen tunti, ja viimeistään afterskin tamppaamisen jälkeen uni maittaa jokaisena yönä.  

Viimeisenä laskupäivänä rahalle on saanut vastinetta riittämiin, eikä ajatus kotiinpaluusta tunnu kovin pahalta – siitä huolimatta, että paluubussi lähtee aamukolmelta.  

”Tän loman jälkeen tarvis vielä toisen viikon loman”, kuuluu jonkun kommentti bussissa. 

Matkanjärjestäjien mielestä reissu oli menestys. 

“Olen todella tyytyväinen siitä, kuinka hyvin alppireissu lopulta onnistui. Matkan järjestäminen isolle porukalle on aina haaste, mutta työ palkittiin monin kerroin”, matkatoimari Enni Puputti kommentoi.  

Järjestelyistä niin ikään vastannut Aaro Haikonen myötäilee. 

“Järjestäjänä pääsee itse vaikuttamaan kohteeseen ja käytännön järjestelyihin. Työtä vastaan saa pientä alennusta matkahinnasta, joten tämä on hauskaa hommaa”, Haikonen sanoo. 

Reissu sujui pääpiirteittäin mainiosti, mutta mukaan mahtui myös pari haaveria. Eräältä reissulaiselta katkesi suksi kesken laskujen ja toimittaja itse joutui hakemaan pahan pannutuksen jälkeen muutamat tikit takamukseen. 

Kolme kampusta kattava kerho 

Kerhon puheenjohtaja Rasmus Vastamäen mukaan TTHP on kehittynyt kaikki kolme kampusta kattavaksi kerhoksi. Vaikka TTHP:n tilat sijaitsevat fyysisesti Hervannan kampuksella Sähkötalon kellarissa, sen toiminta on avointa kaikille. Näin mukaan voi tulla myös keskustan ja Kaupin kampuksilta. Myös alumnit ovat tervetulleita. 

Jäseniä kerhossa on yhteensä noin 500. Kerhoiltojen ja reissujen ohella muihin jäseniin voi pitää yhteyttä aktiivisen Telegram-ryhmän kautta.  

Koronapandemian aikana jäseniä liittyi tavallista vähemmän, kun TTHP ei pystynyt järjestämään matkoja ja tapahtumia. Nyt koronan aiheuttaman reissuvajeen jälkeen suosio on räjähtänyt. 

Vuoteen kuuluu useita kerhon reissutoimareiden järjestämiä kimppamatkoja, jotka sijoittuvat lähelle ja kauas. Tänä vuonna laskureissuja on tehty ja tehdään niin Rukalle, Ruotsin Åreen ja Andorraan. Viime syksynä tehtiin surffimatka Portugalin Tochaan. 

“Reissuille on lähtenyt enemmän ihmisiä kuin aiemmin. Niitä on myyty ennätysajoissa loppuun”, Vastamäki sanoo. 

Varsinaisten järjestettyjen retkien ohella TTHP ylläpitää Tamppi Areenan takaa löytyvää Tamppi Plazaa, jossa voi harjoitella parkkilaskettelua. Tällä kaudella kerhossa aloitti ensimmäistä kertaa myös vapaalaskusta vastaava toimihenkilö. Laskettelun ohella TTHP:n jäsenistö harrastaa myös surffausta ja monia muita lajeja: kerhosta löytää helposti seuraa vaikkapa skeittirampille.  

“Vaikka kerhon nimi on Tampereen Teekkarien Hiihto- ja Purjehdusseura, siitä pitää paikkansa nykyään enää lähinnä tuo Tampere”, Vastamäki naurahtaa. 

Maininta purjehduksesta kerhon nimessä on peräisin kerhon alkuajoilta. Nykyisin purjehdus tapahtuu enää risteilyaluksilla, jos matka on kohti Ruotsin laskettelurinteitä. Perimätiedon mukaan kerholla olisi joskus ollut oma purjevene, mutta nykyisin varsinaiselle purjehtimiselle on oma kerhonsa, purjehduskerho Pii. 

TTHP:n maskotti on kultapanda Röffe, jonka kanssa matkustaminen ei ole aina helppoa. Pehmolelu on joutunut useita kertoja erityissyyniin lentokentillä, joskus jopa ruumiintarkastukseen. 

Hervannan kerhot tarjoavat tekemistä laidasta laitaan – tässä kymmenen esimerkkiä 

1. Spinni: Elektronisen musiikin kerho 

2. Albatross: Ilmailukerho 

3. Talouskerho Markka: Talouden ja sijoittamisen kerho 

4. Tr3 Gamers: Kerho videopelaamisesta ja e-urheilusta kiinnostuneille 

5. TT-kamerat: Valokuvauskerho 

6. KeparDI: Suunnistuskerho 

7. Tekiila: Kiipeilykerho 

8. TTMK: Tampereen teekkarien moottorikerho 

9. Purjehduskerho Pii: Kerho purjehtimisesta kiinnostuneille 

10. Excalibur: Kerho rooli-, lauta, kortti- ja figupeleistä kiinnostuneille 

Lisätietoja kaikista kerhoista löydät täältä.