”Typeriä päätöksiä ei tarvi kumota, jos niitä ei alun perinkään tehdä” – Kulkuoikeuspäätöksen pyörtäminen vastaanotettiin riemulla

Ympärivuorokautisten kulkuoikeuksen palauttamiseen tähdännyt tempaus saavutti tavoitteensa jo ennen alkamistaan. Tilaisuus muuttui kiitospuheeksi aktiivisille opiskelijoille ja järjestöille.

Teksti: Aapo Laakso

Kuvat: Henrik Laakkonen

Torstai-iltana kello 22 Hervannan obeliskin juurelle oli kokoontunut muutamia kymmeniä opiskelijoita. Hervannassa ja muillakin yliopiston kampuksilla oli alun perin tarkoitus pitää ympärivuorokautisten kulkuoikeuksen palauttamista vaativa tempaus, mutta aiemmin samana päivänä yliopisto ilmoitti, että edellisellä viikolla tehtyä pandemiaryhmän päätöstä muutetaan. Kulkuoikeudet palautuvat jo 25. lokakuuta eivätkä vasta vuoden 2022 alusta, kuten pandemiaryhmä aluksi päätti.

Hieman iltakymmenen jälkeen Lauri Ahlqvist, yksi tempausta järjestäneistä paristakymmenestä opiskelija-aktiivista, piti paikalle saapuneille puheen.

Puheessa hän kiitti sekä Tampereen Teekkarit -yhdistystä että ylioppilaskunta Treytä siitä, että opiskelijoiden vaatimus kulkuoikeuksien palauttamisesta on saatu viestittyä niin nopeasti näin laajalle. Opiskelijoiden huolesta kirjoitti muun muassa Yle.

Ahlqvist kuvaili kulkulupapäätöksen pyörtämistä näin nopealla aikataululla ”uskomattomaksi opiskelijaedunvalvonnan voitoksi”.

Lähes samaan hengenvetoon hän kuitenkin totesi, että järjestäjiä melkein harmittaa se, ettei suunniteltua tempausta päästy järjestämään. Opiskelijoiden oli tarkoitus siirtää yliopiston pihalle kaikkia sellaisia toimintoja, harrastuksia ja yhteisöllistä tekemistä, joita ympärivuorokautisissa tiloissa normaalisti harjoitetaan. Osallistujat olivat varautuneet roudaamaan kampuksen kellareista pihalle kosolti suurikokoisia kalusteita ja koneita.

”Ulkopuolisten silmiin välillä jopa typerien asioiden eteen pilke silmäkulmassa tehty vaivannäkö on sitä, mitä tamperelainen opiskelijakulttuuri on”, summasi Alhqvist.

Tähänkin parikymmentä minuuttia kestäneeseen tilaisuuteen oli saatu paikalle kaasugrilli makkaran paistamista varten.

Puheessaan Ahlqvist nosti esiin myös sen, kuinka opiskelijoiden mielenterveysasioiden tilanne on huonontunut jyrkästi koronan aikana. Yliopiston puolelta opiskelijoita ei ole myöskään juuri kuultu koronatoimenpiteistä päätettäessä. Tähän kulkuoikeustempausta järjestämässä olevat aktiivit haluavat muutoksen.

”Typeriä päätöksiä ei tarvi kumota, jos niitä ei alun perinkään tehdä.”

Tilaisuudessa Alhqvist muistutti myös siitä, että kampusrajoja katsomatta opiskelijat vetävät yhtä köyttä. Aktiiviporukan yksi tavoite onkin se, että myös keskustakampukselle saataisiin Hervannan tapaan laajoja ympärivuorokautisia kulkualueita, joissa voi opiskella ja harjoittaa harrastustoimintaa omaehtoisesti ja omien aikataulujen mukaan.