Vankiloita, lahjontaa ja hevosenlihaa – Yliopistoravintoloiden taustalla vaikuttaa suuryrityksiä, joiden kontolla on ollut kohu jos toinenkin

Yliopistoravintoloiden taustalla vaikuttaa valtavia konserneja, joiden lonkerot ulottuvat päiväkodeista pörsseihin ja hoivakodeista vankiloihin. Toimittaja sukelsi yritysketjujen kaninkoloon.

Teksti: Artturi Kavaja

Kuvitus: Jaakko Leinonen

Alkuvuodesta olin Helsingissä käymässä ja päätin pitkästä aikaa käydä opiskelijalounaalla muualla kuin Tampereella. Ruokalassa ohikulkijoiden katseita vältellessä silmäni kiinnittyivät pöydällä olevaan ruokaliinaan. Siinä luki sinipunaisella tekstillä ”Sodexo”. Tutun kuuloinen sana, varmaan jokin yritys kyseessä, ajattelin. En kuitenkaan saanut päähäni, missä muualla olen tuohon sanaan törmännyt.

Asia palasi mieleeni käydessäni Tampereella yliopistolla syömässä jonkin aikaa myöhemmin: Linnan ruokalassahan tuo sana oli vastaan tullut! Ei sinänsä ollut yllättävää, että lounasravintolat saattavat olla osa yritysketjua. En kuitenkaan tuossa vaiheessa vielä aavistanut, kuinka syvä tämä kaninkolo on.

Sodexo Oy omistaa Helsingin yliopiston päärakennuksen ravintola Lauruksen, Linnan ravintolan sekä Hervannan ravintola Hertsin lisäksi muutaman muunkin ravintolan – nimittäin 24 opiskelijaravintolaa ympäri Suomea! Eikä firman liiketoiminta rajoitu pelkästään opiskelijaravintoloihin: Sodexo Oy omistaa Suomessa kaiken kaikkiaan noin 70 erilaista lounasravintolaa, joiden sijainnit vaihtelevat Stora Enson tehtaista Tampereen oikeustaloon ja Helsinki-Vantaan lentokenttään. Mistään pikkubisneksestä ei siis ole kyse.

ENNEN kuin kerron Sodexosta lisää, muistellaan hetki muita Tampereen opiskelijaravintoloita. Keskustakampuksen opiskelijana tiesin, että Päätalon ravintolaa operoi Juvenes, jonka puolestaan omistaa ylioppilaskunta. Mutta entäpä Pinni B:ssä sijaitseva Minerva? Muistelin nähneeni Fazerin logoja sen seinillä. Nopean googlauksen jälkeen selvisi, että Fazerin lounasravintolaliiketoiminnan on pari vuotta sitten ostanut yritys nimeltä Compass Group Oy. En muista törmänneeni tähän nimeen ennen, kovin suuresta yrityksestä ei kai siis voi olla kyse.

Voisi sanoa, että olin hieman väärässä. Myös Compass Groupilla on Suomessa kymmeniä, ellei satoja lounasravintoloita Food & Co.-, Amica- ja Tastory -brändien alla. Tähän listaan lukeutuu myös Hervannan Reaktori. Perspektiiviä antaa se, että liikevaihdoltaan Compass Group Oy painii samassa sarjassa sellaisten kaikkien tuntemien tavaramerkkien kanssa kuin Hesburger. Vuonna 2022 Compass Groupin liikevaihto Suomessa oli 230,1 miljoonaa euroa, siinä missä Hesburgerin oli 264 miljoonaa.

TÄSTÄ päästään tarinan seuraavalle tasolle, joka saa Hesburgerinkin näyttämään pieneltä nakkigrilliltä Turun Puutorilla. Sodexo Oy ja Compass Group Oy ovat itse asiassa molemmat osa laajempia Sodexo- ja Compass Group -konserneja. Ensiksi mainittu yritys on alun perin ranskalainen ja listattu Euronext-pörssiin, kun taas jälkimmäinen pitää majaansa Brittein saarilla ja josta käydään kauppaa Lontoon pörssissä.

Leukani loksahti lukiessani, että Sodexo eli Société d’Exploitation Hôtelière on 20. suurin yritys työntekijöiden määrässä mitattuna – ei Suomessa, ei Euroopassa, vaan koko maailmassa noin 422 000 työntekijällään. Omien nettisivujensa mukaan Sodexo palvelee päivittäin peräti 100 miljoonaa asiakasta. Ja ihme kyllä Compass Group pistää vielä paremmaksi 500 000 työntekijällä, sijoittuen näin maailman 10. suurimmaksi työnantajaksi. Taakse jäävät Toyotat, Starbucksit, Microsoftit ja muut. Euroopassa enemmän ihmisiä työllistää ainoastaan Volkswagen-konserni.

Vuonna 2022 Compass Groupin liikevaihto Suomessa oli 230,1 miljoonaa euroa, siinä missä Hesburgerin oli 264 miljoonaa.

Kansainväliselle tasolle mentäessä yritysten liiketoimintakenttä laajenee. Yritys- ja yliopistoruokaloista siirrytään vaikkapa armeijoiden tukikohtiin. Muissa maissa molemmilla yrityksillä on runsaasti myös muun muassa terveydenhuolto-, siivous- ja vanhustenhoitopalveluita. Tämän lisäksi Sodexo-konserniin kuuluu tytäryritys nimeltä Sodexo Justice Services (joka on jo nimenä kirjoittajan mielestä huvittava, implikoiden oikeuden olevan jonkinlainen kaupallinen palvelu) joka omistaa ja operoi suomalaiseen korvaan absurdilta kuulostavasti yli sataa vankilaa Länsi- ja Etelä-Euroopassa.

VIIMEISTÄÄN tässä vaiheessa lukijan pitäisi alkaa ihmetellä, miksi nämä yritykset ovat meille niinkin vieraita. Yksi syy tälle saattaisi löytyä siitä, että näin massiivisilla yrityksillä on miltei väkisinkin kohu jos toinenkin kontollaan. Etenkin elintarvikealalla tämä tuntuu olevan yleistä. Esimerkiksi Nestlé tunnetaan siitä, että se ei kovin äänekkäästi mainosta tuotteidensa olevan juuri Nestlén omistamia. Myös Sodexo ja Compass Group omistavat monia sivutoiminimiä, joiden alla monet heidän ravintoloistaan toimivat. Yritysten eettisyyttä valvova Corporate Watch -järjestö jopa toteaa, että skandaalit ovat Compass Groupin erikoisuus.

Seuraavaksi siis molempien yrityksien valikoituja kohuja Corporate Watchin ja sosiaalisista ongelmista tutkivaa journalismia tekevän sanomalehti Truthoutin mukaan:

1. Compass Groupin on tituleerattu olevan ”Britain’s most heartless employer” johtuen sen tavasta antaa potkuja ja uudelleen palkata samoja ihmisiä tarpeen mukaan heppoisin perustein.

2. Huhtikuussa 2005 Sodexo maksoi 80 miljoonaa dollaria sovitellakseen oikeustapauksen, jossa sitä syytettiin vähemmistöjen syrjimisestä ylennyksissä.

3. Lokakuussa 2006 Compass Group sovitteli suljettujen ovien takana noin 45 miljoonalla eurolla oikeustapauksen, jossa sitä syytettiin virkamiesten lahjomisesta YK:n hankkiessa muonitusta rauhanturvaajilleen muun muassa Sudanissa ja Syyriassa.

4. Elokuussa 2013 Iso-Britannian valtio teki yllätystarkastuksen erääseen edellä mainitun Sodexo Justice Services:n vankilaan. Tarkastuksen raportissa todetaan olojen olleen paikoin julmia, epäinhimillisiä ja alentavia, jopa kidutukseen verrattavia.

5. Vuosina 2012 ja 2015 Compass Group tuomittiin ensin 18 miljoonan, sitten 19,4 miljoonan dollarin sakkoihin Yhdysvaltojen eri osavaltioille kelvottoman ja pilaantuneen kouluruoan takia.

6. Iso-Britannian oikeusministeriö kritisoi helmikuussa 2019 Sodexo Justice Servicesin vankilaa ”toistuvista ja systemaattisista ihmisoikeusloukkauksista”.

7. Samassa vankilassa kuin kohdassa 3. naispuolinen vanki joutui syyskuussa 2019 synnyttämään lapsen ilman minkäänlaista lääketieteellistä apua. Lapsi ei selvinnyt.

8. Vuonna 2021 Iso-Britanniassa aiheutti kuohuntaa se, että Compass Group jäi kiinni liian pienten kouluruoka-annosten toimittamisesta lapsille. Samalla yrityksen toimitusjohtajalle maksettiin yli 3 miljoonaa puntaa bonuksia.

9. Molempia yrityksiä on Business & Human Rights Resource Centren mukaan syytetty työntekijöidensä järjestäytymisen estämisestä. Esimerkkeinä Iso-Britannialaisten yliopistojen Sodexon siivoojat lokakuussa 2019.

10. Molemmat yritykset olivat osa Suomessakin laajasti uutisoitua vuoden 2013 hevosenlihakohua, jossa elintarvikkeita myytiin ilmoittamatta, että ne sisältävät hevosta. Tämä oli tosin pääosin lihan toimittajan vastuulla, eivätkä Sodexo ja Compass Group välttämättä tienneet asiasta mitään.

Muista siis olla valveutunut kuluttaja ja tiedä, mitä syöt!

LOPUKSI todettakoon, että Suomessa toimivilla Compass Groupin ja Sodexon tytäryrityksillä ei ole kovin paljoa tekemistä näitä skandaaleja aiheuttaneiden sisaryhtiöidensä kanssa, eikä Suomen työntekijöillä voi sanoa olleen vaikutusmahdollisuuksia näihin. Vähättelemättä artikkelissa olevia ongelmia haluan samalla huomauttaa, että kohut antavat lopulta melko suppean kuvan kahdesta valtavasta yrityksestä.

VARMASTI osin asiakaspaineen ansiosta molemmat yritykset ovat tehneet panostuksia vastuullisuuteen ja asettaneet tavoitteita esimerkiksi hävikin määrän vähentämiseksi, hiilineutraalisuuden saavuttamiseksi ja sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi. Muista siis olla valveutunut kuluttaja ja tiedä, mitä syöt!

Jos haluat lukea lisää yliopistoruuasta, lue tämä juttu Visiiristä 6/2021.