Visiiri-lehden telinekilpailu ratkesi – Voittajatyö rikkoo kaavamaisia linjoja

Voittajatyön suunnittelijan mukaan yliopistomiljöössä "lähtökohtaisesti kaivataan asiaa, joka on fiksusti vinksallaan."

Teksti: Toimitus

Kuvat: Nikke Sillanpää

Uusi telinemalli virkistää ympäristöään niin ulkomuotonsa kuin sisältönsä puolesta.

Visiirin huhtikuusta kesäkuuhun kestänyt telinekisa on ratkennut. Kilpailun raati valitsi voittajatyöksi sisustusarkkitehti SIO Mikko Ojan suunnitteleman telineen.

Telineessä raatia viehätti yksikertaisella idealla toteutettu huvittava ja ympäristöstään esiin hyppäävä muoto.

Helsingissä asuva Oja kertoo päätyneensä osallistumaan kilpailuun harrastuneisuutensa seurauksena.

”Päivätöiden ohella tykkään tehdä tuotesuunnittelua ja välillä netistä kalastelen kilpailuja, joihin osallistua. Visiirin telinekilpailu tuli Googlesta vastaan ja aloin sitten selaamaan lehteä. Siitä se lähti aukeamaan.”

Teline nielee siististi sisäänsä kaksi isoa nippua lehtiä. Vanhat telineet olivat pitkälti huonokuntoisia ja osin väärän kokoisille lehdille tarkoitettuja.
Voittajatyön havainnekuvat ja lopullinen toteutus vastaavat pitkälti toisiaan. Kuva: Mikko Oja.

Telinettä suunnitellessa Ojaa inspiroi Visiirin visuaalinen ilme.

”Ja tietysti yliopistomiljöö, jossa lähtökohtaisesti kaivataan sellaista asiaa, joka on fiksusti vinksallaan. Oli kiva suunnitella teline yliopiston kampusalueelle. Yhdistettynä lehden grafiikkaan se ruokki mielikuvitusta”, Oja kertoo.

Kilpailutyössä telineen materiaaliksi oli esitetty teräslevyä, mutta käytännöllisistä syistä telineet päädyttiin toteuttamaan koivuvanerista. Lisäksi telinettä syvennettiin, jotta siihen sopii kaksi peräkkäistä lehtipinoa.

”Tavallaan tuotteen ajatus on jossakin muussa kuin siinä materiaalissa. Puusta toteutettuna idea toimii ihan yhtä hyvin”, Oja toteaa.

Telineiden taustalevyssä on magneettikehys, johon jaossa olevan numeron kansijuliste sujahtaa siististi.

Telineet on roiskemaalattu Visiirin tunnusvärien mukaisesti. Rakentamisesta ja maalauksesta vastaa Nääspeksin lavastustiimi ja telineitä asetetaan paikalleen sitä mukaan, kun niitä saadaan valmiiksi. Telineet valmistetaan kolmessa kymmenen kappaleen erässä, joista ensimmäinen on pian valmis.

Telineitä valmistetaan sekä oikealle että vasemmalle nojaavina versioina, joten lukijalla on vapaus valita, minne päin kallellaan olevasta lähteestä journalisminsa haluaa nauttia.

Mikäli sinulla on ideoita siitä, minne Visiirin jakeluteline pitäisi ehdottomasti saada, ota yhteyttä Telegramissa @suurvisiiri

Jokainen teline on värityksensä puolesta uniikki kappale.