YTHS-maksu taipuu synkäksi musiikiksi – Kelan kellarissa syntyy black metallia viraston ohjeistuksista

Kelan bändikerhosta alkunsa saanut metalliyhtye tekee viraston sisäisistä ohjeistuksista raskasta musiikkia. Byrokratian absurdius kääntyy lyriikaksi, ja ohjeistustekstejä on kuunneltu ulkomailla asti.

Teksti: Ukko Kaukua

Kuvat: Kela

Kuvitus: Pauliina Lindell

KELA.

Nuo neljä kirjainta lienevät jokaiselle opiskelijalle tutut – jos ei muuten, niin ainakin pakollisen korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun muodossa.

Viraston seinien sisällä tapahtuu paljon asioita, joista sen ulkopuolella ei juurikaan tiedetä, tai joista hiiskutaan vain kuiskauksin hämyisten pubien nurkkapöydissä. Olisitko voinut arvata, että Kelassa on syntynyt aivan uusi metallimusiikin genre?

Vaikka Kela on erottamaton osa arkea, on monelle kuva siitä silti kaukainen ja karu. Laitos on kuin synkeä linna kapean polun päässä, ja polun varrella heti pimeän reunalla kiiluu nälkäisiä silmiä: onko tuloraja tullut ylitettyä, täytyykö asumistukea maksaa takaisin, onko YTHS-maksu maksamatta?

Kelan kellarissa tämä tunnelma tiivistyy mustaakin mustemmaksi musiikiksi.

”Metallitekstit ovat monesti tylyjä, tappamista ja silpomista, mutta virastokieli itsessäänkin saattaa olla riittävän tympeää.”

Ville Mustavaara

Ville Mustavaara messuaa rouheiden kitarariffien säestämänä:

”YTHS ei aukene, YTHS ei aukene, YTHS ei aukene ilman terveydenhoitomaksua!”

Kappale hyytää veren kokeneemmaltakin virastokonkarilta. Kyseessä ei ole kuitenkaan vitsi eikä edes Kelan paha henki, vaan byrometal-bändi Kyarhem. Vuonna 2020 perustettu bändi koostuu kokonaisuudessaan Kelan työntekijöistä ja se sai alkunsa palaverissa, jossa esiteltiin tunnejohtamismallia. Mallin osaset olivat Kiinnostusta, Ymmärrystä, Arvostusta, Reiluutta, Hallintaa, Edistymistä ja Merkitystä – siis KYARHEM. Mustavaaran työkaveri havaitsi heti nimen yhtymäkohdat norjalaisten black metal -bändien nimiin, ja pian uusi risukasalogo oli syntynyt tähän metallibändien luvattuun maahan.

Ensin oli logo ja hyvä sisäpiirivitsi, mutta sitten Mustavaara sai idean: mitä jos Kelan sisäisestä ohjeistuksesta alkaisi tehdä kappaleita?

”Metallitekstit ovat monesti tylyjä, tappamista ja silpomista, mutta virastokieli itsessäänkin saattaa olla riittävän tympeää. Varsinkin Kelan byrokratiasta löytyy paljon käyttökelpoista materiaalia, esimerkiksi Erityistilanteet Perheessä tai Kuolemanjälkeiset Liikamaksut”, Mustavaara sanoo.

KUN VIRASTOSSA ollaan, ei tarkkuudesta voi tinkiä. Siksi Kyarhemin lyriikat ovat sanasta sanaan Kelan ohjeistuksista poimittuja. Se tuottaa välillä hankalia tilanteita sovitusten tekemisessä, sillä vaikka tarvittava rankkuus löytyisikin lakitekstistä, ei se välttämättä ole sellaisenaan laulettavaksi soveltuvaa. Tästä huolimatta Mustavaara on pitänyt kiinni periaatteestaan, että tekstejä ei lähdetä muuttamaan. Ainoastaan Byrometal-kappaleessa on omaa sanoitusta.

Byrometal on myös Kyarhemin soittaman musiikin genre. Vaikutteita on otettu monista eri metallimusiikin alalajeista aina black- ja death metalista stoneriin ja thrashiin. Vaikka byrometallin kentällä onkin hiljaista – Kyarhem on sen ensimmäinen ja tällä tietoa ainoa edustaja – on bändillä uskolliset faninsa niin Kelassa kuin sen ulkopuolellakin. Kappaleita on kuunneltu ulkomailla astikin, ja yhteensä striimejä on kertynyt eri palveluissa jo 25 000.

Vaikka bändi on perustettu kieli poskessa, Mustavaaran mukaan musiikillisesti kyseessä on täysin vakava projekti. Kaikilla jäsenillä on aikaisempaa soittotaustaa ja suuri osa heistä on myös soittanut yhdessä Kelan bändikerhon cover-bändeissä. Bändikerhon alaisuudessa toimii myös Kyarhem, joka on keikkaillut Kelan sisäisissä tapahtumissa. Myöhemmin tänä vuonna marras- ja joulukuussa on jälleen keikkaa tiedossa.

Byrometal on myös Kyarhemin soittaman musiikin genre.

Mustavaaran mukaan faneilta tulee paljon ehdotuksia mahdollisista kappaleiden aiheista. Esimerkiksi kappale Korkeakouluopiskelijan Terveydenhoitomaksu on tällaisen ehdotuksen aikaansaannosta. Uskollisimmat fanit ovat jopa ostaneet bändin paitoja, ja varsinkin Kelan sisällä suosio on suurta.

Kelan viralliselle strategiasoittolistalle Spotifyssa on tilattu kappale Kyarhemilta. Kappaleen nimi on ytimekkäästi Strategia, ja se käsittelee nimensä mukaisesti Kelan uutta strategiaa. Vaikka kappale on tehty tilaustyönä, ei taiteellisesta vapaudesta ole joustettu.

Kelan markkinointipäällikkö Elisa Friman sanoo kappaleen saaneen hyvän vastaanoton kelalaisten keskuudessa. Soittokertoja on kertynyt myös erilaisissa henkilöstötilaisuuksissa, joissa on soitettu ”Kela – Strategia arkeen” -soittolistaa, jolla on kirjoitushetkellä Spotifyssa kestoa 151 kappaleen ja yhdeksän tunnin ja 24 minuutin verran.

Frimanin mukaan Kelan uuden strategian myötä viraston julkisuuskuvaakin on pyritty uudistamaan. Viime toukokuussa Kelalla oli eri somealustoilla opiskelijoille suunnattu markkinointikampanja, joka oli Frimanin mukaan menestys.

Julkishallinnon organisaatiot ovat viime aikoina tuulettaneet julkisuuskuvaansa, ja esimerkiksi Verohallinnon räväkkä somemarkkinointi on kerännyt huomiota. Mustavaara tietää kertoa Veromiehen jollakin somekanavallaan julistaneen rakkauttaan myös byrometallia kohtaan. Kelassa ei Frimanin mukaan ole kuitenkaan aikomusta lähteä samanlaiselle räiskyvälle linjalle, sillä asiakkaiden tilanteisiin voi liittyä esimerkiksi toimeentulon haasteita tai sairastumisia, mikä vaatii herkkyyttä.

”Tämmöinen huumori tai räväkkyys ei ole meille ehkä paras viestinnällinen keino. Mieluummin tarjoamme ihmisille vertaistukea tai vinkkejä omaan elämäntilanteeseen ja meidän kanssamme asiointiin.”

Friman tunnistaa myös sen, että opiskelijat ovat todella laaja asiakasryhmä ja opiskelijoiden elämäntilanteet vaihtelevat. Pyrkimyksenä on Frimanin mukaan tuoda Kela lähemmäs asiakkaita ja luoda luottamusta.

”Opiskelijoilla on meistä varmasti monenlaisia ajatuksia ja saamme kritiikkiä, mutta myös positiivista palautetta.”

Kela on saanut viime aikoina kritiikkiä esimerkiksi opintotuen takaisinperinnästä. Helsingin Sanomien yleisönosastolla käsiteltiin tapausta, jossa opiskelijalle oli myönnetty opintotukea väärin perustein, ja tämän Kelan virheen takia tukea oltiin perimässä takaisin kokonaisuudessaan. Kela myönsi tapauksessa tehneensä virheen.

OPISKELIJOIDEN INTERAKTIOITA KELAN KANSSA
» Opintotuki: 279,43 € kuukaudessa
» Asumistuki: enintään 80 % asumismenoista
» Opintolainan valtiontakaus: 650 € kuukaudessa
» Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu: -36,8 € lukukaudessa

VAIKKA Kyarhemin epäpyhällä toiminnalla on Kelan siunaus, eivät muusikot ole halunneet vetää huomiota itseensä. Mustavaara on ainoa bändin jäsen, joka esiintyy omilla kasvoillaan julkisuudessa. Muut ovat halunneet pysytellä anonyymeinä, ja he ovatkin maskeerattuja esimerkiksi Byrometal-kappaleen musiikkivideolla.

Musiikkia tehdään silti omilla ehdoilla, ja lupia ei Mustavaaran mukaan kysellä ylempää. Byrometal- kappaleessa itse toimistotyö saa kyytiä:

”Liian moni orja kuolee toimistossa.
Moni toimistossa tulee hulluksi.
– Pidä tunkkisi, Byrometal auttaa!
Kyarhem tappaa! Etänä ja toimistossa!”

Äitiyspakkauksista tai muista suomalaisen sosiaalitukijärjestelmän riemuvoitoista kappaleita ei siis synny, vaikka joku sellaistakin on joskus ehdottanut. Ville Mustavaara kiteyttääkin musiikin hengen:

”Kyllä kaikissa biiseissä pitää jotakin terää tai kulmaa olla.”