Ajantasaiset koronatiedot – Muista turvavälit ja maski lounasjonossa

Liikuntapalvelut pyörivät etänä ja ulkona. Lisää vaihto-opiskelijoita ei Tampereelle tänä keväänä tule.

Teksti: Toimitus

Kuvitus: Pauliina Lindell

Pirkanmaan koronatilanne on kiihtymisvaiheessa. Toistaiseksi voimassa olevat rajoitukset sallivat ainoastaan kymmenen hengen kokoontumiset. Tampereen yliopistoyhteisön pandemiaryhmä kokoontui keskiviikkona 27.1. tarkastelemaan tilannetta ja päätti nykyisten rajoitusten jatkamisesta kolmannen periodin loppuun 7.3. saakka.

Toistaiseksi suljettuna olevien Sportunin liikuntatilojen aukioloa tarkastellaan viikoittain. Sportuni tarjoaa etäryhmäliikuntaa ja ulkoliikuntakursseja sekä vuokraa suksia.

Pandemiaryhmän kokouksessa kiinnitettiin erityisesti huomiota siihen, että Tamkin kampuksella lähes kaikki käyttävät suositusten mukaisesti maskia, mutta yliopiston kampuksilla maskien käyttö on vähentynyt. Maskisuosituksesta pyritään tiedottamaan paremmin.

Lisäksi nostettiin esiin, että tartunnan ehkäisyssä tärkein yksittäinen asia on vähintään kahden metrin turvavälin pitäminen. Turvavälien pitämisessä on ollut ongelmia erityisesti kampusten ravintoloissa. Myös maskia suositellaan käytettäväksi linjastolla operoidessa.

Vaihtareiden tilanne rauhoittumassa

Keskiviikkona 20.1. todettiin Tampereella opiskelevien vaihto-opiskelijoiden keskuudessa useita koronavirustartuntoja, jonka seurauksena korkeakoulujen rehtorit tekivät 22.1. päätöksen keskeyttää vaihto-opiskelijoiden vastaanottaminen. Näin ollen Visiirissä 1/2021 on aiheesta vanhaa tietoa, sillä lehti ehti painoon jo ennen päätöstä.

Suomen hallituksen asettamien maahantulorajoitusten vuoksi myös tutkinto- ja jatko-opiskelijoiden maahanpääsy lykkääntyy. Maahantulorajoitus on voimassa 25.2. asti.

Tampereelle saapuneet vaihto-opiskelijat massatestattiin viime viikonlopun aikana. Vaihto-opiskelijoille on perustettu neuvontapuhelin ja sähköposti matalan kynnyksen yhteydenottoja varten. Kaikkia vaihto-opiskelijoille suunnattu lähiopetus on siirretty alkamaan aikaisintaan 8.2. ja vaihto-opiskelijoita on ohjeistettu olemaan käymättä kampuksilla ennen tätä.

Vaihtojen peruuntuminen koski noin 70 opiskelijaa. Heille tarjotaan mahdollisuutta suorittaa vaihtoajan opinnot etäopintoina kotimaastaan käsin.

Tampereelta ulkomaille vaihtoon lähtevien tilanteeseen korona ei toistaiseksi ole vaikuttanut.