”Maailman paras työ” – Pääsihteeri emerita Venla Monter toivottaa tsemppiä seuraajalleen

Venla Monter jättää ylioppilaskunnan pääsiheerin tehtävät. Visiiri kysyi, mitä kolmesta vuodesta jäi käteen.

Teksti: Aapo Laakso

Kuvat: Eino Ansio

Vietät tänään perjantaina 14.1. viimeistä työpäivääsi Treyn pääsihteerinä. Söitkö juhlallisen aamiaisen?
Aamiaiseeni on perinteikkäästi kuulunut vain 1–4 kuppia kahvia. Sama traditio toistui tänään, join kaksi kuppia kahvia.

Tultuasi valituksi tehtävään kolme vuotta sitten mainitsit Aviisin haastattelussa, että ”pohjat ovat jo hienosti valmiina”. Entä nyt viimeistä työpäivää päätellessäsi, onko pohjat valmiina?
Ajattelen, että kolmen vuoden aikana koko ylioppilaskunta on kehittynyt sellaiseksi, että seuraajalleni on aika mukava ja jollakin tapaa rajattu paketti, jonka voi ojentaa eteenpäin. Eli pohjat on valmiina. Nyt vain odotellaan, että seuraaja pääsee tarttumaan työhön ja tekemään pääsihteerin tehtävästä ja koko ylioppilaskunnasta oman näköisensä.

No voihan siihen noinkin vastata. Siirryt seuraavaksi Suomen partiolaisten hallintopäälliköksi. Pyritkö tietoisesti karttamaan niin sanotusti aikuisten maailmaa?
[naurua] Kyllä, tota, joo. Nuorisojärjestöissä on silleen mun paikkani. Olen tykännyt just tämän tyyppisestä työympäristöstä. Tähän mennessä yhden harjoittelun olen ollut viestintätoimistossa, ja se on ollut ainoa yhtiömuotoinen työpaikka, joka mulla on ollut. Muut ovat olleet järjestöjä sekä säätiöitä ja sillä tiellä jatketaan. Jos yritysmaailma on se aikuisten maailma, niin ehkä sitten yritän mahdollisimman pitkään vältellä sitä.

Uuden pääsihteerin rekrytointi on hieman venynyt. Oletko nähnyt painajaisia siitä, että et pääse koskaan pois tästä pestistä?
Kun olin toimittanut irtisanoutumisilmoitukseni, niin se oli itselleni merkki siitä, että nyt aidosti lähden. Siihen loppuivat myös painajaiset. En kanna huolta siitä, miten alkuvuosi Treyn toimistolla sujuu ilman pääsihteeriä, siellä on kyllä homma hanskassa.

Et ollut pääsihteerinä aloittaessasi varsinaisesti ensimmäistä kertaa rodeossa, vaan takana oli jo jonkinmoinen ura ylioppilaskuntaskenessä niin Tamyn hallituksessa kuin Opiskelijan Tampereen työntekijänä ja Staabin puheenjohtajana. Mainitussa Aviisin jutussa kuvailtiin, että ”Venla Monter aloittaa Treyn pääsihteerinä huippujännittävässä tilanteessa.” Oliko jännittävää?
Olihan se kyllä ihan superjännittävä tilanne. Muistan silloin ajatelleeni, että hitto soikoon, nyt on aikamoinen duuni edessä. En ollut aiemmin ollut tämän vastuutason töissä enkä esihenkilöroolissa ja sitten piti lähteä muotoilemaan uuden ylioppilaskunnan alkuvaiheita, niin oli kyllä todella jännittävä tilanne se.

Samaisessa haastattelussa kerrot, että Treyn ”pitää ottaa vaikuttamisrooli paitsi Tampereen kaupungin kontekstissa, myös valtakunnallisella tasolla”. Voitko hallintotieteilijänä suomentaa, mitä tämä tarkoittaa ja onko siihen päästy.
No, ajattelin silloin että meidän pitää… [seuraa pari minuuttia paasausta avainsanoilla: SYL, vaikuttamistyö, liikkeen kehittäminen, aktiivinen toimijuus, roolin ottaminen]
…en tiedä oliko tämä suomennos vai asian selittäminen, mutta näin.

Millaisia ammatillisia edunvalvontasaavutuksia jää mieleen kuluneilta kolmelta vuodelta?
Ainakin yliopiston johtoon on saatu luotua hyvät… tai sinänsä niinku… silleen… toimiva keskusteluyhteys. Yliopisto ottaa ylioppilaskunnan matalalla kynnyksellä mukaan kehittämistyöhön. Treyn rooli tässä kuviossa on saatu selkeäksi ja se on tärkeä juttu. Vuodelta 2021 tulee mieleen myös, että kaupungin ja yliopiston yhteistyö on tiivistynyt, ja Trey on mukana tekemässä edistämässä opiskelijalle sopivamman kaupungin kehitystä. Ehkä jos miettii vielä omia saavutuksia, niin ne liittyvät aika paljon siihen organisointiin, että millainen ylioppilaskunta Trey tällä hetkellä on.

Entä muita kuin ammatillisia saavutuksia?
Tosi paljon uusia ystäviä on tullut tässä vuosien aikana. On tosi kiva, että on päässyt kaikkien näinä vuosina toimineiden hallitusten porukkaan mukaan. Kaikki sellaiset hauskat hetket, jotka toimiston kanssa on vietetty, jää kyllä mieleen tästä ajasta.

Miten on kitkerien epäonnistumisten laita? Ne lukijoitamme tietysti eniten lämmittävät.
Monta asiaa olisi varmasti voinut selkeämmin tai paremmin tehdä, mutta ei ole mikään muisto jäänyt vaivaamaan, että aidosti epäonnistuin siinä. Sinänsä on melko lailla levollinen olo tämän oman kauden päättymisestä… ”Perinteinen” pääsihteerin ammatillinen ”tavoite” on tietysti joutua käymään hallinto-oikeudessa. Niihin hommiin en ole päässyt tässä tutustumaan.

Mikä on ollut mieleenpainuvin Trey-kokemuksesi?
Kyllä Treyn ensimmäiset vuosijuhlat lokakuussa 2019 ovat jääneet mieleen jotenkin sellaisena treyläisyyden ilmentymänä. Opiskelijakulttuuriin kuuluu erilaisia pitkiä perinteitä ja niitä lähdettiin yhdistelemään Treyn omiksi perinteiksi ja treyläiseksi tavaksi tehdä tapahtumia. Ensimmäisillä vuosijuhlilla se tuli jotenkin tosi konkreettisesti ja aika kivalla tavalla esiin. Mulle se on jäänyt mieleen sellaisena Treyn yhteisön alkutaipaleen yhtenä huippukohtana ja tosi kivana juttuna.

Haluatko tähän väliin sanoa voimaannuttavia sanoja opiskelijoille näin kolmannen koronakevään kynnyksellä?
Sympatiani on opiskelijoiden puolella. Onhan tämä todella nihkeä tilanne: Monet opiskelijat ovat opiskelujensa alusta jo useita vuosia opiskelleet etänä. Siinä verkostot ja yhteisö ovat varmasti muodostuneet hyvin erilaisiksi. Sanoisin sen, että yhteen hiileen puhaltamalla ja yhdessä tehden ja nimenomaan toisia tukien tästä päästää eteenpäin. Yhteisöllisyyden luominen etänä on tosi haasteellista, mutta kun käyttää siihen aikaa nyt, niin se varmasti kantaa koronan päättymisen jälkeenkin pitkälle. Vaikea paikkahan tämä on ja lämpimiä ajatuksia on opiskelijoita kohtaan.

Seuraajaasi ei ole vielä nimetty. Oletko jättänyt hänelle jonkinlaisen testamentin tai esimerkiksi glitter-pommin työpöydän laatikkoon?
Tässä viime viikkoina olen yrittänyt jotenkin kirjalliseen muotoon hahmottaa sitä, mitä kaikkea pääsihteerin työhön kuuluu. Toimitin tuossa juuri hallituksen puheenjohtajalle Aleksille 15–20 sivua materiaalia siitä, että mitä pääsihteeri tekee ja mitä organisaatiossa pitäisi vuoden aikana tapahtua. Pitää jättää työpisteelle vielä joku ”hauska yllätys”, kun siellä viimeisen kerran käy.

Millaisia terveisiä haluaisit toivottaa seuraavalle pääsihteerille?
Tsemppiä. Ei voi muuta sanoa. Tää on maailman paras työ ja siitä kannattaa nauttia, mitä se tuo tullessaan. Haastavia hetkiä tulee varmasti ja välillä voi tuntua, että tässä on valtameren kokoinen asia edessä, mutta kyllä kaikki aina selviää. Syvään hengittäen ja eteenpäin kulkien kaikesta kyllä selviää

Vielä partiolaiskysymys: Partiolaisen vyössä lukee ”Ole valmis” Minun vyössäni lukee ”Made in Italy”. Mitä lukisi treyläisen vyössä?
[naurua] ”Me opiskelijat” varmaan [lisää naurua]. En mä tiiä. Sitä brändityötä on tehty niin paljon ja brändiä jalkautettu niin paljon ensimmäiset vuodet, että ”me opiskelijat” siinä ihan varmasti kyllä lukisi.