Mitä vittua?: Ilmainen tulostaminen loppuu

Elokuussa uutisoitiin, että yliopisto luopuu opiskelijoiden tulostussaldoista kokonaan. Nykyiset saldot voi käyttää huhtikuun 2022 loppuun mennessä. 

Teksti: Nikke Sillanpää

Kuvitus: Pauliina Lindell

Miksi saldosta luovutaan, tietohallinnon kehityspalveluiden päällikkö Jussi-Pekka Pispa?

”Tulostuksen määrä on laskenut voimakkaasti ja taustalla on myös korkeakouluyhteisön ympäristöohjelma. Eli hiilineutraaliustavoitteen vuoksi tämmöistä turhaa tulostamista halutaan vähentää. On myös tehty linjaus, että jatkossa sekä yliopistossa että Tamkissa harjoitustyöt voi palauttaa sähköisesti. Koronavuoden aikana sähköisessä palauttamisessa on otettu aimo harppaus eteenpäin. ”

Miksi saldoa ei pienennetty, vaan siitä luovuttiin heti kokonaan?

”Tulostukselle ei ole opiskelun puolelta enää tarvetta. Nyt meillä on myös tulostuspalveluiden kilpailutus katkolla, niin jouduimme ottamaan kantaa, mihin sitoudumme seuraavaksi neljäksi vuodeksi. ”

Saavatko nyt aloittavat uudet opiskelijat vielä tälle vuodelle saldoa?

”Eivät enää saa. Vanhat opiskelijat voivat käyttää saldonsa kevääseen mennessä. Tieto on mennyt tiedekuntiin, mutta saattaa mennä aikaa, että kaikki tiedostavat tilanteen. Vaatii myös vuorovaikutusta opettajien suuntaan, että he muistavat, ettei paperipalautusta enää ole käytössä. ”

Eikö ensimmäisen vuoden opiskelijoille olisi voinut antaa tulostussaldon tähän ensimmäiselle vuodelle, niin se loppuisi kaikilla samaan aikaan?

”Saldo olisi ollut voimassa vain tämän lukuvuoden ja johonkin se ajankohta piti laittaa. Pandemian takia tulostusmäärät on menneet niin pieniksi, että tämä oli aika luonteva ajankohta tehdä muutos.”