Mitä vittua?: Miksi Pinni B tulvi elokuussa?

Teksti: Kristiina Baltzar

Kattojen tehtävänä on suojata rakennuksia sateelta ja muilta luonnonvoimilta, mutta elokuun 2. päivänä pääkampuksen Pinni B -rakennuksen katto suoriutui tehtävästä vain välttävästi.

Rankkasateen seurauksena vettä tuli vielä viisikerroksisen talon katosta läpi niin vuolaasti, että sitä riitti hämmästyttämään vielä toisessa kerroksessa sijaitsevan ravintola Minervan lounastajia. Kiinteistön omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt.

SYK:n toimitusjohtaja Sanna Sianoja, minkä vuoksi Pinni B:n katto vuotaa vesisateella?

”2.8.2022 rakennuksessa on ollut suunnitelman mukainen vuosityökorjaus käynnissä koskien rakennuksen sadevesilinjaa. Työnaikaiset ohitukset oli urakoitsijan toimesta tehty asianmukaisesti, mutta valitettavasti kyseiselle päivälle osui hetkellisesti suuri sademäärä, jota ohitukset eivät kestäneet ja tästä aiheutui kohteen kolmanteen kerrokseen vesivahinko. Kyseessä on yksittäinen tapahtuma, eikä meidän tietomme mukaan kohteeseen liity jatkuvaa vesisateeseen liittyvää vuotoa.”

Miten asia aiotaan korjata?

“Kun vuoto on havaittu, tilanteessa on ryhdytty välittömiin toimenpiteisiin muun muassa imuroimalla vedet rakennuksen sisätiloista. Tilanteeseen liittyen on ulkopuolisen asiantuntijan toimesta tehty vauriokartoitus ja kirjattu tilanteen korjaamiseen liittyvät toimenpiteet. Korjaustoimenpiteet teemme saatujen kirjausten mukaisesti.”

Onko kyse viasta, joka tuli jo rakentaessa vai uudesta viasta?

“Kyseessä tosiaan ei ole rakennuksen vika vaan tapahtuma, jossa poikkeuksellisen suuri sademäärä on aiheuttanut vuosikorjaustyön yhteydessä kyseisen tapahtuman.”

Miten toimitte katon vuotaessa?

”Käynnistimme vahingon laajenemisen minimoivat toimenpiteet, selvitämme vuodon syyn ja mahdollisten vaurioiden laajuuden sekä korjaamme syntyneet vahingot.”

Onko aikaisemmista vuodoista seurannut vaurioita rakennukselle?

“Meillä ei ole tiedossamme, että rakennukselle olisi aiheutunut vaurioita.”