Mitä vittua?: Vekkulointia raiteilla

Teksti: Eli Harju

Kuvitus: Pauliina Lindell

VR:n kotisivuilla luetelluissa opiskelija-alennuksen ehdoissa luki kauan, että voit saada opiskelija-alennusta, mikäli sinulla ”ei ole palkkatuloja virasta, työsuhteesta tai tuloa yrittäjänä”. Alennukseen oikeuttavissa korteissa ei myöskään mainittu SYL:in korttia.

HYY:n työelämäasiantuntija Topias Tolonen yritti avata asiasta keskustelun asiasta Twitterissä maaliskuun lopussa. Visiirin toimittaja vuorostaan jahtasi VR:ää keskiviikkona 14.4. saamatta kysymyksiinsä vastauksia.

Torstaina puoleenpäivään mennessä SYL:in kortti oli ilmestynyt listaan ja monet alennuksen saannin ehdot kadonneet. Iltapäivällä VR:n viestintä vastasi sähköpostitse.

Yliopisto-opiskelijat ovat oikeutettuja alennukseen, mutta Suomen Ylioppilaskuntien liiton (SYL) korttia ei kuitenkaan löytynyt hyväksyttyjen korttien listalta. Miksi?

Suomen Ylioppilaskuntien liiton opiskelijakortit niin Frankin digitaalisina kortteina kuin fyysisinä lukuvuositarralla varustettuina kortteina ovat VR:llä hyväksyttäviä opiskelijakortteja. Huomasimme, että hyväksyttyjen opiskelijakorttien listastamme verkkosivustolla uupui SYL:n opiskelijakortista maininta. Siellä oli vain maininta Frankin opiskelijakorteista, mutta nyt asia on myös VR.fi sivustolle korjattu. Kuitenkin junissa SYL:n fyysiset päätoimisen opiskelun opiskelijakortit on hyväksytty koko ajan opiskelija-alennuksen perusteena.

Alennuksen ehtona monimuoto-opiskelijoille oli vähintään 60 prosenttia lähiopetusta, mutta pandemian aikana se tuskin on toteutunut missään oppilaitoksessa.

Aiemmin luettelimme verkkosivustoillamme opiskelija-alennuksen myöntämisperusteita tarkalla tasolla. Olemme päivittäneet opiskelija-alennuksen kohtaa verkkosivustollamme asian selkeyttämiseksi, ja mm. poistaneet kohdat opiskelijan palkkatuloon tai monimuoto-opiskeluun liittyen.

Miksi kaikenlaisia palkkatuloja saavat opiskelijat oli alun perin rajattu alennusten ulkopuolelle?

VR tarkistaa junissa oikeuden opiskelija-alennukseen hyväksyttyjen opiskelijakorttien perusteella. Palkkatulojen tarkastaminen ei kuulu VR:lle vaan sille taholle, joka opiskelijakortit myöntää. Olemme luetelleet opiskelija-alennusten myöntämisperusteet sivustollamme siksi, koska voimme myöntää tilapäisen todistuksen opiskelijoille silloin, kun varsinaista korttia ei ole saatavilla. Käymme parhaillaan keskustelua tämän tilapäisen opiskelijatodistuksen tekstisisällön päivittämisestä selkeämmäksi.