Miten hakea apua Kelasta, jos taloutesi on romahduspisteessä

Opintolaina tuli, mutta niin myös syyslomareissu, sähkölasku ja karhukirje terveydenhoitomaksusta, lemmikki sairastui ja läppäri piti onkia satama-altaasta. Visiiri vinkkaa mitä tehdä, kun horisontissa häämöttävät mieron tie, keppikerjäläisyys ja nälkäkuolema

Teksti ja kuvat: Maiju Talala

Kuvitus: Pauliina Lindell

”On myöhäistä valittaa, kun maito on jo maassa”, sanoo vanha kansa. Sananlaskusta poiketen Kelan päätöksistä voi pääsääntöisesti valittaa myös silloin.

Opintorahaa nostettiin elokuun alusta ruhtinaalliset 14,54 euroa. Ruoan ja ihan kaiken hintojen noustessa sillä saa pyöreästi kaksi kaalinpäätä.

Jollei ole säästöjä, avuliaita sukulaisia tai töitä opintojen ohella, voi yllättävien menojen iskiessä kaalisoppa alkaa käydä hyvin laihaksi. Silloin kannattaa selvittää oikeutensa toimeentulotukeen.

Opiskelijoiden tilanteet toki vaihtelevat. Näistä neuvoista on hyötyä, jos olet säästötön korkeakouluopiskelija, jonka ensisijaiset etuudet ovat opintoraha, valtion takaama opintolaina sekä yleinen asumistuki.

Kela-kieltä ja oikeutta

Perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus. Se tarkoittaa, että toimeentulotukea voi saada, jos ensisijaisten etuuksien jälkeen ei jää käteen riittävästi rahaa välttämättömien arjen menojen kattamiseen.

Välttämätön on Kela-sana. Sillä tarkoitetaan muiden muassa ruokaa, bussilippuja ja nettiliittymää. ”Riittävästi rahaa” on suomeksi 532,97 euroa kuukaudessa. Kela-kielessä sitä nimitetään perustoimeentulotuen perusosaksi.

Tavanomaisesti Tampereella yksin vuokralla asuvalle säästöttömälle opiskelijalle ei synny oikeutta perustoimeentulotukeen.

Tilanne kuitenkin muuttuu jokseenkin helposti, jos joutuu vaikkapa ostamaan reseptilääkkeitä tai saa jättimäisen kolmen kuukauden sähkölaskun.

Oikeuden syntyminen kuulostaa ylevältä. Kyse on yhteen- ja vähennyslaskusta: Jos tämänhetkisistä tuloistasi vähennetään perustoimeentulotuessa huomioitavat menot, syntyy oikeus perustoimeentulotukeen. Oikeus ja saatujen lanttien määrä ovat eri asioita. Rahaa saa yhteenlaskun alijäämän verran.

Lisäksi perustoimeentulotuen muodostuessa annetaan maksusitoumus apteekkiin. Myönnetyn tukikuukauden aikana apteekista omat reseptilääkkeensä saa täysin Kelan piikkiin.

Kielteisestäkin päätöksestä on iloa

Jos ymmärtää, miten oikeus tukeen muodostuu, voi koettaa saada Kelan maksumieheksi vielä postissa oleville laskuille.

Perustoimeentulotuki lasketaan nimittäin kuukausikohtaisesti, eli jokaisen kuukauden tuki päätetään kyseisen kuun tulojen ja menojen perusteella. Niinpä esimerkiksi sähkösopimuksestaan on hyvä olla tietoinen. Jos osaa odottaa kolmen kuukauden sähkölaskua marraskuulle, kannattaa marraskuulle hakea tukea jo hyvissä ajoin. Vaikka ensin saisi kielteisen päätöksen, siihen voi helpommin hakea tarkistusta, eli toimittaa Kelaan kopion sähkölaskusta sen saatuaan. Jos laskelma muuttuu ylijäämäisestä alijäämäiseksi, saa erotuksen verran rahulia tililleen. Sama pätee myös julkisen terveydenhuollon menoihin, joiden laskujen eräpäivä osuu haetulle tukikuukaudelle, samoin muihin perustoimeentulotuessa huomioitaviin menoihin.

Myös myönteiseen päätökseen voi hakea tarkistusta. Jos tukea myönnetään vaikkapa joulukuulle, voi lähettää Kelan maksettavaksi kaikki sellaiset laskut, jotka huomioidaan menona perustoimeentulotuessa, ja joiden eräpäivä on joulukuussa.

Kelan lomakkeessa kysytään myös, haluaako hakea kunnasta täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea. Sillä tarkoitetaan tukea esimerkiksi vuokrarästeihin, peruuttamattomiin terveydenhoidon käynteihin tai sähköjen katkaisu- ja uudelleenavausmaksuihin. Liitteiksi tarvitaan kopio laskuista. Vaikka Kelasta tulisi kielteinen perustoimeentulotukipäätös, se voi siirtää asian kunnan sosiaalitoimeen, josta voi saada apua menoeriin.

Hakemukset marinoituvat Kelassa jonkin aikaa, joten ne on hyvä lähettää ajoissa. Jos hakee tukea joulukuulle, kannattaa hakemus lähettää jo marraskuun alussa. Silloin jää aikaa reagoida mahdollisiin selvityspyyntöihin eli esimerkiksi lähettää unohtunut tiliote.

Tiliotteet tulee muuten lähettää viimeisen kahden kuukauden ajalta. Visiiri ei kannusta järjestelmän hyödyntämiseen, mutta huomauttaa, että jos haluaa varautua ydinsotaan realisoimalla säästönsä ja sijoituksensa,
kahden kuukauden jälkeen… no, voi syntyä oikeus perustoimeentulotukeen.

Lähteenä on käytetty Kelan perustoimeentulotuen etuusohjetta. Kelan sivuilla on laskurit perustoimeentulotuelle ja tarkemmat tiedot tuessa huomioitavista menoista.

Mistä apua, kun kukkaronnyörit alkavat punoutua hirttosilmukaksi?

Tampereella on viljalti paikkoja, joista saa apua oman taloustilanteen pohtimiseen, budjettien laatimiseen ja rahahuoliin omasta varallisuustilanteesta riippumatta.

Matalan kynnyksen talousapua tarjoaviin paikkoihin voi vain marssia sisään tai soittaa annettuna aikana. Tampereen kaupungin Talousneuvola on viranomaisvetoinen, joten siellä on kolmannen sektorin paikkoja laajempi keinokirjo myös hankaliksi ehtineiden talousvaikeuksien ratkomiseksi.

• Talousneuvola palvelee ilman ajanvarausta perjantaisin kello 9–14 puhelimitse (044 486 3826) tai paikan päällä Tipotien ja Tesoman hyvinvointikeskuksissa ja Hervannan L8-yhteisökeskuksessa.

• Talous- ja velkaneuvonta auttaa arjen talousasioissa ja velkahuolissa puhelimitse (029 566 0715) ma–pe kello 10–12,
sähköpostitse osoitteessa pirkanmaa.velkaneuvonta@oikeus.fi tai sähköisessä asiointipalvelussa

• Takuusäätiön Velkalinja- puhelinneuvonta (0800 980 09) arkisin kello 10–14
ja chatissa ma–to kello 12.30–15.


• A-killan vertaistalousneuvonta puhelimitse (040 323 9596) torstaisin kello 12–15.

• Raha-asianeuvonta Rarin tapaamiseen voi varata ajan puhelimitse (040 804 8132) tai sähköpostitse rari.tampere@evl.fi