Terapiaeläimiä ja järjestöjen edustajia – Opiskelijajärjestöjen maskotit esittäytyvät

Opiskelijatapahtumissa voi tavata monenlaisia enemmän tai vähemmän pörröisiä otuksia – nimittäin järjestöjen maskotteja. Eläinhahmot tutustuvat useisiin vuosikursseihin siirtyen sylistä toiseen ja eksyvät toisinaan aivan uusienkin tuttavuuksien matkaan. Visiirin ystäväkirjassa maskotit kertovat, millaista on olla maskotti.

Teksti ja kuvat: Inka Auranen

Pärtsä on lempeä terapiahevonen

Pärtsä on kiertänyt ahkerasti muun muassa vappuna järjestettävän Teemunkierroksen tapahtumia. Pärtsällä on ikuinen lakinkäyttöoikeus, josta löytyy todistus MIK:in kiltahuoneen seinältä. 

NIMI: Jallu Pärinä Säihkyturpa eli tutummin Pärtsä 

KOTIJÄRJESTÖ: Materiaali-insinöörikilta ry (MIK) 

SYNTYMÄVUOSI: 2012 

SYNTYTARINA: Tulin kiltaan MIK:n Semirankka-ekskursiolta eli opintomatkalta. Tartuin materiaali-insinööriopiskelijoiden mukaan Halikon Prismasta, josta maskotti hankittiin yhteismaksulla. 

LEMPIVÄRI: Burgundinpunainen 

LEMPIPAIKKA: Hengailen eniten MIK:n kiltahuoneella, mutta viihdyn myös aurinkoisilla nurmikoilla. Kierrän joka vuosi ahkerasti vapputapahtumissa, ja olenkin suorittanut Teemunkierroksella ansaittavan Emäteemun arvonimen useampaan kertaan.  

SUOSIKKIKAPPALE: Pidän eniten MIK:n kiltalaulusta, Materialistihymnistä. 

MISTÄ PIDÄN ENITEN: Pidän etenkin fukseista. Olen luonteeltani hyvin lempeä ja toiminkin killan terapiahevosena. Tykkään auttaa ihmisiä, kuunnella huolia ja olla pehmeänä nojana. Olen myös hyvä unikaveri. 

MISTÄ PIDÄN VÄHITEN: Vesi on sellainen elementti, josta en ei pidä. Minut on kerran jouduttu tyhjentämään ja pesemään, eikä urakka ollut mieleeni. Pienissä määrin vesi sopii, mutta uimaan en halua. 

TERVEISET VISIIRIN LUKIJOILLE: Tulkaa tapaamaan – aina saa silittää, kun nähdään. Tulen erityisen iloiseksi, kunminut tunnistetaan ja tullaan moikkaamaan. 

Julli vaihtoi meren aallot Sorsalampeen 

NIMI: Juhani “Julli” Akseli Ankka 

Nykyinen Julli-ankka ole aivan alkuperäinen versio Reettoreiden maskotista, vaan ankan ulkonäkö on hieman muuttunut vuosien varrella. Nykyinen Julli on kuitenkin ollut järjestön matkassa jo useamman vuoden. 

KOTIJÄRJESTÖ: Reettorit ry 

SYNTYMÄVUOSI: Perimätieto hieman vaihtelee, mutta vuosien 2012–2013 aikoihin. 

SYNTYTARINA: Olen saapunut Tampereen yliopistolle viestinnän opiskelijoiden vuosittaiselta Ääniaallot-risteilyltä. Tarkemmin sanottuna olen peräisin Silja Linen spa-osastolta. Lähdin viestijöiden matkaan, kun en enää halunnut olla vain laiva-ankka vaan Reettorien ainejärjestöankka. 

LEMPIVÄRI: Keltainen 

LEMPIPAIKKA: Tykkään oleskella Reettoreiden ainejärjestötilassa, Retokodissa. Käyn myös toisinaan tutustumassa lajitovereihini Sorsapuiston Sorsalammessa. 

SUOSIKKIKAPPALE: Minusta on tehty erilaisia sitsilauluja, ja esimerkiksi Julli saunoo onkin yksi suosikkikappaleistani. Pidän myös ainejärjestön omasta Reettorit-kappaleesta. 

MISTÄ PIDÄN ENITEN: Tykkään, jos saan viestijöiltä pusuja.  

MISTÄ PIDÄN VÄHITEN: Minua vähän pelottaa, jos yön pikkutunteina päädynkin jonkun vieraan matkaan aivan liian kauas kotoani. Toisaalta nämä oudot kohtaamiset voivat kehkeytyä lopulta ystävyyksiksi. 

TERVEISET VISIIRIN LUKIJOILLE: Kvaak. Olkaa rohkeita. 

 

Pandat löysivät kotinsa lehtijutun kautta

Harkkaripanda on kahdesta pandasta siistimpi ja edustavampi. Ratapanda viihtyy nimensä mukaisesti etenkin siellä, missä tapahtuu. 

NIMI: Harkkaripanda ja Ratapanda. Harkkaripanda tunnetaan kavereiden kesken myös nimellä Nössöpanda.

KOTIJÄRJESTÖ: Vostok ry

SYNTYMÄVUOSI: 2016

SYNTYTARINA: Eräs journalistiikan opiskelija oli kirjoittamassa juttua Ähtärin pandoista toimittajaopiskelijoiden lehteen, Utaimeen. Artikkelin kuvitusta varten ei kuitenkaan lähdetty Ähtäriin asti, joten kuvaaja osti Ikeasta kaksi pandaa esittämään Lumia ja Pyryä. Jutunteon jälkeen me pandat jäimme toimittajaopiskelijoiden harjoitustoimitukseen eli harkkariin asustelemaan, ja olemme keskeinen osa Vostokin arkea.

LEMPIVÄRI: Oranssi

LEMPIPAIKKA: Rauhallisemman Harkkaripandan lempipaikka on harjoitustoimitus eli harkkari, jossa hengailenkin hyvin usein. Ratapandan lempipaikkoihin kuuluvat Vostokin tapahtumat ja niiden jatkot esimerkiksi Tullikamarin Klubilla tai Kaijakassa.

SUOSIKKIKAPPALE: Pidämme kovasti Antti Tuiskun Peto on irti -kappaleesta sekä saman melodian omaavasta Vostokin sitsilaulusta Panda on irti. Suosikkeihin kuuluvat myös PMMP:n Kesäkaverit sekä Toton Africa. Harkkaripandan Instagram-tilillä soi usein nimikkokappaleeni eli Desiignerin Panda.

MISTÄ PITÄÄ ENITEN: Pidämme kovasti harkkarihengailusta ja halimisesta. Kun vostokit halaavat meitä, piristää se niin vostokien kuin pandankin mieltä. Maskotin töihin kuuluu myös järjestön yleinen edustaminen erilaisissa tapahtumissa, mistä kumpikin pidämme. Emme kuitenkaan pöhise. Vostokilla on monia maskotteja, mutta me pandat olemme niistä ehkäpä tärkeimmät ja tunnetuimmat.

MISTÄ PITÄÄ VÄHITEN: Saatamme välillä nyrpistää kuonoamme Vostokin kilpaileville maskoteille, joita on kertynyt viime vuosina useampi. Pidämme kuitenkin yleisesti ihan kaikesta ja kaikista, erityisesti vostokeista.

TERVEISET VISIIRIN LUKIJOILLE: Muistakaa chillata villisti ja myös opiskella, mutta ei missään nimessä liikaa.

 

Ekskursiokonkari Svante pelkää housujensa puolesta

Svante pääsi edustamaan kotijärjestöään sen 55. vuosijuhlilla. Svantelle on myönnetty ikuinen lakinkäyttöoikeus, ja maskotti kantaakin teekkarilakkiaan ylpeydellä. KUVA: Siina Siuvo, TT-kamerat

NIMI: Svante af Chapman 

KOTIJÄRJESTÖ: Tampereen Rakentajakilta ry (TARAKI) 

SYNTYMÄVUOSI: 1980 

SYNTYTARINA: Ennen järjestettiin NBT-ekskursioita eli Pohjoismaisia rakentajateekkaripäiviä. Vuonna 1980 TARAKI oli Ruotsissa ekskursiolla NBT-päivillä olin sieltä lähtenyt killan mukaan. 

LEMPIVÄRI: Tummansininen 

LEMPIPAIKKA: Lempipaikkani on varmaankin ekskubussi tai TARAKI:n kiltahuone. Kiltahuoneella usein majailen, mutta kiertää reippaasti opintomatkoilla TARAKI:n mukana 

SUOSIKKIKAPPALE: Yksi lempikappaleistani on sitsilaulu R-A-K-S-A. Yleensäkin sitseillä ja vuosijuhlilla laulettavat kappaleet ovat mieleeni. 

MISTÄ PIDÄN ENITEN: Ekskuilu on lempipuuhaani, koska olen syntynytkin ekskursion aikana. Tykkään myös pelata Moskaa, joka on TARAKI:ssa pelattava korttipeli. 

MISTÄ PIDÄN VÄHITEN: Minulta on aikojen saatossa useamman kerran varastettu housut. Siitä tai muistakaan asiattomuuksista ja kiusaamisesta en pidä. 

TERVEISET VISIIRIN LUKIJOILLE: Pitäkää toisistanne huolta, ja käykää ekskuilla ja vuosijuhlilla.