Pääkirjoitus: Terveiset uudelle konsistorille

Teksti: Aapo Laakso

Kirjoittaja on Visiiri-lehden päätoimittaja.

Marraskuun lopussa Tampereen yliopistossa järjestettiin sen nykymuotoisen olemassaolon ensimmäiset varsinaiset konsistorivaalit. Konsistori on yliopiston ylintä akateemista päätäntävaltaa pitävä toimielin, joka koostuu henkilökunnan, professorien ja opiskelijoiden edustajista. 

Opiskelijaedustajat vaihtuvat erillisellä käytännöllä, koska neljän vuoden toimikausi olisi opintojen keston huomioon ottaen epäkäytännöllisen pitkä, mutta muuten konsistorin paletti laitetaan uusiksi ensimmäistä kertaa fuusioyliopiston aikana. 

Nykyinen konsistori koottiin vuonna 2018 vielä vanhojen yliopistojen aikana. Konsistorin perustamistavasta ja muutamista yliopiston johtamiseen liittyneistä lakiteknisistä epäselvyyksistä johtuen siitä muodostui käsittämättömän riitainen, keskustelukyvytön ja vainoharhainen toimielin.

Konsistorissa istuneet opiskelijaedustajat ovat vuosikausia katselleet tätä teatteria hammasta purren ja silmiään pyöritellen, mutta aiemmin heiltä ei juuri ole näkemyksiä mediassa kyselty.

Nyt on, ja koko stoorin voi lukea jutusta “Matopurkki auki”. Mukaansatempaava tositarina on kuin taloyhtiön hallituksesta ammennettua puskafarssia. 

Vakavasti ottaen konsistorityöskentely on ollut monelle opiskelijaedustajalle henkisesti raastava kokemus.

“Itkettäisi jos ei naurattaisi”, totesi eräs edustaja syvästä päästä ylös kavutessaan.

Oman mausteensa tuovat lukuisat kohdat, joissa yliopiston hallinnon puolelta konsistorin päätäntävalta on sivuutettu tai sen varpaille on muuten vain astuttu. Vaikka hyvää hallintotapaa voi opiskella tässä yliopistossa (HALKOS26 Korkeakouluhallinnon juridiikka 10 op), näyttää siltä, että toisinaan siitä on tietoisesti viis veisattu.

Vuodenvaihteessa toimintansa aloittavan uuden konsistorin harteilla lepää iso vastuu siitä, että akateemista päätäntävaltaa käyttää toimintakykyinen ja suvereniteettinsa säilyttämistä edellyttävä ryhmä. On myös näytetty toteen yliopistoyhteisön halu siitä, että heidän ääntään kuullaan yliopiston päätöksenteossa enemmän kuin nyt.

Jos tätä ääntä korkeimmalla tasolla edustava taho ei pysty keskustelemaan asioista edes keskenään, on sen merkitys helppo sivuuttaa. Siksi täytyy toivoa, että vaalien myötä poterot luodaan umpeen ja vanhat höyryt tuuletetaan kokoustiloista. 

Uusi konsistori, tehkää työnne hyvin.