Pääkirjoitus: Valoa lainaan

Teksti: Maria Muilu

Tätä pääkirjoitusta kirjoittaessa aurinko ei ole paistanut Tampereella kymmeneen päivään ja asumistuen leikkaukset ovat juuri astuneet voimaan huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Asumistuen omavastuu suurenee, korvausprosentti pienenee ja ansiotulovähennys poistuu.  

Hallitus on sentään ollut laupea: asumistuen leikkausten vastapainoksi opintolainan valtiontakaus nostetaan 650 eurosta 850 euroon. Opintolainojen korot ovat keikkuneet pilvissä, mutta markkinoilla uumoillaan jo nyt, että Euroopan keskuspankki mahdollisesti laskisi ohjauskorkojaan vielä ennen kesää 2024. Voisivatko opintolainan suhteen olla edessä kirkkaammat ajat? 

Tässä lehdessä teimme massiivisen katsauksen opintolainan nykyhetkeen ja mahdollisiin tulevaisuuden näkymiin (s. 30). Voin spoilata juttua hieman: tilanne ei näytä toistaiseksi mitenkään valoisalta. Opintolaina voi jo olla riski etenkin koulutusaloilla, joissa työllistyminen tai tuleva palkkataso ei ole hyvä. Viime vuonna Kelan perintään päätyi yli 80 miljoonaa euroa maksamatta jäänyttä opintolainaa, kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. 

”Perustelu yliopistolain yhdenmukaistamisesta ammattikorkeakoululain kanssa tuntuu löperöltä. ”

Mutta ei hätää! Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) opintotuen kokonaisuudistustyö olisi valmistumassa vuoden 2025 aikana, ja opintolainojen turvallisuuden parantaminen yksi tavoite. Sitä odotellessa! Ministeriö kaavailee kuitenkin myös muita uudistuksia.  

OKM:n muistion mukaan lisäaikaa tarvitsevat opiskelijat joutuisivat jatkossa maksamaan 50 euron maksun valmistumisestaan. Motivoiko tämä maksu jotakuta todella valmistumaan aikaisemmin? Esitys on tullut yllätyksenä, ja perustelu yliopistolain yhdenmukaistamisesta ammattikorkeakoululain kanssa tuntuu löperöltä.

Voisi toki ajatella, että kyseessä on ”vain” 50 euron maksu. Se on kuitenkin osa rahaviidakkoa, jossa opiskelijat jo valmiiksi joutuvat rämpimään. Lisämaksut opiskelijoille tuntuvat jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa vain irvokkailta. 

Vaikka rahakirstussa kimmeltävät kolikot eivät välttämättä valaise opiskelijan päivää, ehkä tämän lehden ilmestyttyä edes aurinko paistaa jo ulkona.