Pääkirjoitus: Kiittämättömät vetelehtijät

Teksti: Maria Muilu

Istuin taannoin tapani mukaan pubivisassa, ja viereisessä pöydässä kypsään ikään ehtineet henkilöt kohkasivat kovaan ääneen tuolloin käynnissä olleesta Tampereen yliopiston valtauksesta. Keskustelun sävy oli tuttua myös monien medioiden keskustelupalstoilta, joilla Tolkun ihmiset ovat sättineet mieltään osoittavia opiskelijoita kiittämättömyydestä.

”Ei me mitään tukia saatu, mentiin töihin. Nykyään pitäisi kaikki saada tarjottimella.”

Myös esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Teemu Keskisarja lausui opiskelijoiden tilanteesta täysistunnossa: kampuksilla ei hänen mukaansa suinkaan raahusta nälkiintyneitä opiskeljoita, vaan ”irtokynnet kimaltavat, hieno partavesi tuoksuu ja tekoripset räpsähtelevät”. Myöhemmin Keskisarja kiisti moralisoineensa opiskelijoita.

Keskustelu opiskelijoiden tyytymättömyydestä leikkauspolitiikkaan typistyy ajatukseen, jossa kurjuus pitäisi sietää mukisematta. Ja auta armias, jos opiskelija on esimerkiksi panostanut ulkonäköönsä – mikäli opiskelija ei ole silmin nähden ryysyinen ja riutunut, ei hän missään nimessä voi kärsiä esimerkiksi mielenterveysongelmista, jotka ovat opiskelijoiden keskuudessa yksi merkittävä ongelma.

KESKUSTELU viedään helposti myös poliittisen vasemmiston ja oikeiston väliseksi kamppailuksi. Vastakkainasettelun sijaan olisi kuitenkin syytä todeta tosiasiat:

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) laskee, että leikkaukset vievät opiskelijoiden toimeentulosta lähes viidesosan vuoteen 2027 mennessä. Sosiaali- ja terveysministeriön lokakuisessa muistiossa todettiin yleisen asumistuen heikennyksien pienentävän opiskelijoiden käytössä olevia tuloja usein yli kymmenen prosenttia.

Tampereen yliopiston syksyn valtauksille osoittivat tukensa niin Tampereen ylioppilaskunta, Tampereen yliopisto kuin esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liitto sekä rehtoriliitto Unifi. Opiskelijoiden edun ajamisen ei tulisikaan olla vain opiskelijoiden itsensä kontolla.

Valtaukset, mielenosoitukset ja julkinen mähinä ovat kansalaisaktivismia,
joka kuuluu demokratiaan. Kaikesta ei tarvitsekaan olla kiitollinen.

Kirjoittaja on Visiirin päätoimittaja.